У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Особенности работы

NORTON COMMANDER

Загальні положення

Особливості роботи в середовищі оболонки NORTON COMMANDER.

Оболонка Norton Commander, поза сумнівом, є найпоширенішою з використовуються в даний час надбудов над DOS, що перетворюють її командний призначений для користувача інтерфейс в інтерфейс типу «меню». Вона настільки міцно запалу в серця користувачів ПК, що з нею не хочуть розлучатися навіть ті з них, які вже давно працюють в середовищі Windows, застосовуючи оболонку Norton Commander як «файловий маніпулятор». Причини прихильності багато кого до «класичної» оболонки Norton Commander в її винятковій простоті, звичності роботи з нею, в економному використовуванні нею ресурсів ПК. Оболонка Norton Commander стала настільки невід'ємним, природним атрибутом IBM - сумісного ПК, що всякий, хто з потреби або допитливості знайомиться з новою оболонкою, мимовільно проектує її можливості на можливості оболонки Norton Commander.

Загальна характеристика оболонки.

Оболонка Norton Commander розроблена американською фірмою Peter Norton Computing, яка з 1990 р. входить до складу корпорації Symantec.

Оболонка Norton Commander забезпечує:

1.

Відображення дерев каталогів і вмісту каталогів (характеристик вхідних в них файлів) у формі, найзручнішій для сприйняття людиною, внаслідок чого користувач перестає відчувати себе сліпцем, що не бачить на своїх дисках зовсім нічого;

2.

виконання всіляких дій з каталогами, файлами і цілими піддеревами файлових структур, включаючи їх створення, копіювання, пересилку, перейменування, видалення і пошук, а так само зміну атрибутів файлів;

3.

у максимальному ступені природну роботу з архівами, включаючи відображення їх вмісту, а також створення, оновлення і розпаковування архівів (архів є файлом, в якому знаходиться група стислих по спеціальному алгоритму файлів);

4.

візуалізацію файлів, підготовлених популярними текстами і графічними редакторами, системами управління базами даних, електронними таблицями і іншими прикладними програмами;

5.

підготовку текстових файлів;

6.

виконання з її середовища практично всіх команд DOS;

7.

запуск програм, для чого використовуються різні, найзручніші для користувача способи;

8.

видачу інформації про комп'ютер в цілому, про диски і про оперативну пам'ять;

9.

підтримку міжкомп'ютерного зв'язку через послідовний або паралельний порт (з використанням модуля Commander Link);

10.

підтримку електронної пошти через модем по телефонних лініях зв'язку (за допомогою модуля Term90, розробленого для корпорації Symantec фірмою BAUSCH datacom GmbH).

Оболонка Norton Commander, як і будь-яка інша оболонка, спрощуючи взаємодію користувача з ПК, повністю все ж таки не звільняє його від необхідності знати призначений для користувача інтерфейс DOS, оскільки багато функцій доступні тільки на рівні системи або реалізуються на цьому рівні набагато ефективно.

Оболонка Norton Commander, така приваблива не в останню чергу завдяки прекрасним високошвидкісним засобам візуалізації даних і розвиненими засобами електронної пошти.

Візуалізація файлу полягає у форматуванні його вмісту (в підготовці для висновку на екран у формі, придатній для сприйняття) з подальшим відображенням результату на екрані монітора. Формат файлу розпізнається оболонкою автоматично, виходячи з розширення його імені і, при необхідності, внутрішньої структури.

До достоїнств даної оболонки відносяться:

1.

високий ступінь інтеграції функцій;

2.

зручність видачі команд DOS - видавати їх з середовища оболонки навіть зручніше, ніж взаємодіючи з DOS безпосередньо;

3.

підтримка ієрархічної системи меню (вкладених меню) для запуску програм;

4.

простота освоєння і зручність використовування;

5.

висока стійкість в роботі і прийнятна захищеність від помилок користувача;

6.

наявність зручного і зрозумілого контекстний - чутливого інтерактивного довідника;

7.

підтримка маніпулятора типу миша;

8.

прекрасна, нічим не заплямована репутація фірми - виготівника.

Разом з незаперечними достоїнствами є і деякі недоліки. Серед них:

1.

відсутність засобів сортування каталогів в дереві файлової структури;

2.

неможливість виконання групових операцій над файлами в різних каталогах, не говорячи вже про файли на різних дисках;

3.

неможливість виконання яких - або дій з групами файлів, знайденими на диску засобами оболонки (починаючи з версії 4.0, виконання дій з окремими файлами можливе).

Оболонка Norton Commander не пред'являє до устаткування ПК ні яких особливих вимог і може працювати на всіх комп'ютерах, обладнаних вінчестерським накопичувачем, що використовуються в даний час (правда, і без нього ядро оболонки використовувати можна).

Для розміщення всіх файлів, створюючих оболонку, потрібне близько 1,8 Мбайт дискового простору.

Запуск програми NORTON COMMANDER

NORTON COMMANDER запускається файлом nc.exe (або ncsmall.exe, ncmain.exe). Після запуску програми висвічує на екрані в так званому вікні вміст активного каталога. Для пересування по окну можна використовувати стандартні клавіші управління положенням курсора (стрілки, {Del}, {Ins}, {Home}, {End}, {PgUp} {PgDn}). Стрілки служать для переміщення курсора в активному вікні. Клавіші {PgUp} і {PgDn} служать для посторінковому переміщенню по тексту відповідно вгору і вниз (перегортання екранних сторінок). Клавіші {Home} і {End} призначаються для переміщення курсора в початок і кінець рядка відповідно. Клавіша {Ins} виконує підсвічування (вибір) програм для подальшого копіювання видалення і т.д. Для відміни підсвічування достатньо повторно натискувати на {Ins}. Працює тільки з іменами файлів і не працює з іменами підкаталогів. Клавіша {Del} служить для видалення символу, на якому знаходиться курсор. Останній при цьому залишається на колишньому місці, а символи праворуч від курсора зсовуються на одну позицію вліво. Для переходу в інший підкаталог достатньо підвести підсвічування (highlight) до імені підкаталогу (підкаталоги зображаються у вікні заголовними буквами) і натискувати клавішу {Enter}. Після цього у вікні буде відображений вміст даного підкаталогу. Вміст другого вікна залишиться без зміни - це вікно не активно. Для зміни активного вікна (тобто вікна, в якому проводиться робота) достатньо натискувати клавішу {Tab} або {Ctrl - I}.Эта операція міняє активне вікно. Для повернення в підкаталог попереднього рівня треба підвести підсвічування до імені підкаталогу попереднього рівня і натискувати {Enter} або {Ctrl - PgUp} (перший спосіб не спрацьовує, якщо командний рядок не порожній,


Сторінки: 1 2 3 4