У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Антивірусні системи
95



ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему “Антивірусні системи”

ЗМІСТ

Вступ

ВСТУП

Безпека в сфері інформаційних технологій - це комплекс мір, і вона повинна сприйматися як система. Комп'ютерна безпека має різні аспекти, серед яких не можна виділити більш значимі або менш. Тут важливо все. Не можна відмовитися від якоїсь частини цих мір, інакше система не буде працювати.

Комп'ютерна безпека мало відрізняється від безпеки в загальному значенні. У звичайному житті ніхто не буде ставити залізні двері з гарним замком на дерев'яну комору з діркою в стіні. Так само й автомобіль із гарною гумою, але несправними гальмами буде небезпечний. Аналогічно й при забезпеченні комп'ютерної безпеки важливо дотримувати мір захисту у всіх точках дотику з агресивним середовищем. Кожний інформаційний ресурс, будь то комп'ютер користувача або сервер організації, повинен бути повністю захищений. Захищеними повинні бути файлові системи, мережі й т.д. Способи реалізації ми не обговорюємо, але доступ до даних теж повинен бути безпечним, і люди, що працюють із інформацією, можуть розглядатися як ланка в ланцюжку механізму, що забезпечує працездатність і безпеку всієї системи.

Стан сучасної мережі інтернет інакше як «криміногенною» назвати не можна. Постійні вірусні й троянські атаки тероризують практично всіх користувачів інтернету - домашніх користувачів, невеликі й середні компанії, глобальні корпорації й державні структури. Про причини подібної криміналізації мережі говорилося й говориться досить багато - це корисливий інтерес. Що конкретно мається на увазі? Добування нелегального прибутку шляхом створення й поширення шкідливих програм - це:

крадіжки приватної й корпоративної банківської інформації (одержання доступу до банківських рахунків персональних користувачів і організацій);

викрадання номерів кредитних карт;

розподілені мережеві атаки (DDoS-атаки) з наступною вимогою грошового викупу за припинення атаки (сучасний комп'ютерний варіант звичайного рекету);

створення мереж троянських проксі-серверів для розсилання спаму (і комерційне використання цих мереж);

створення зомбі-мереж для багатофункціонального використання;

створення програм показу небажаної реклами;

впровадження в комп'ютери троянських програм, що постійно дзвонять на платні (і досить дорогі) телефонні номери;

тощо.

Оцінити розмах діяльності сучасного злочинного комп'ютерного співтовариства досить складно. Як мені здається, у комп'ютерному андеграунді активні десятки (якщо не сотні) хакерських угруповань. Чисельність хакерів у подібних угрупованнях можна обчислювати, швидше за все, тисячами, про що говорять поліцейські зведення практично із всіх комп'ютеризованих країн світу. За останні два роки було арештовано кілька десятків хакерів і хакерських груп, у які сумарно входило кілька сотень людин. Однак це не зробило істотного впливу на кількість вірусів, і троянських програм.

Оберт тіньового комп'ютерного бізнесу також піддається тільки загальним оцінкам. За інформацією з відкритих джерел, хакери в 2004-2005 роках вкрали або привласнили шахрайським чином кілька сотень мільйонів доларів. Зважаючи на те, що більша частина комп'ютерного криміналу дотепер залишається на волі, можна припустити, що, швидше за все, оберти комп'ютерного андеграунду можуть щорічно вимірюватися мільярдами доларів, що може перевищувати доходи антивірусних компаній - про це трохи нижче.

Усього ж збиток світової економіки від діяльності комп'ютерних «злих геніїв» давно вже перевалив за десяток мільярдів доларів щорічно й продовжує рости. По оцінках дослідницької організації “Computer Econоmics”, в 2004 році він склав майже 18 мільярдів доларів і має тенденцію до 30-40-процентного щорічного зростання.

ВСТУП ДО КОМП’ЮТЕРНОЇ ВІРУСОЛОГІЇ

1.1. Коротко про віруси

Вірусом називається спеціально створена програма, що здатна самостійно поширюватися в комп'ютерному середовищі. Це означає, що якщо вірус потрапив до вас у комп'ютер разом з однією із програм або з документом, то через якийсь час ваші програми або документи будуть "заражені" вірусом. Якщо до того ж комп'ютер підключений до локальної або глобальної мережі, вірус може поширитися й на інші комп'ютери.

Ціль створення вірусної програми може бути різною, але ніколи не буває шляхетною. У результаті поширення віруси змінюють програми й документи, що зберігаються на дисках комп'ютера, що часто приводить до їхньої втрати. Гірше всього те, що віруси здатні знищити взагалі всю інформацію, що є в комп'ютері. Але ж вартість цієї інформації може в десятки й сотні разів перевищувати вартість самого комп'ютера.

Комп'ютерні віруси не тільки поширюються, заражаючи нові комп'ютери. Більшість із них, потрапивши в комп'ютер, починають усіляко шкодити користувачеві. Зовнішні прояви вірусів можуть бути різноманітними. Вони обмежуються винятково фантазією автора вірусу й можливостями комп'ютера.

Багато вірусів відносно безпечні для даних, що зберігаються в комп'ютері, і по більшій частині діють тільки на нерви користувача. Вони можуть, наприклад, обсипати символи, відображувані на екрані в текстовому режимі, виводити на екран сторонні написи, відтворювати сторонні звуки за допомогою убудованого в комп'ютер динаміка.

Вірус може не тільки знищити, але й змінити інформацію, записану на диск комп'ютера. Цей випадок найнебезпечніший. Якщо користувач вчасно не виявить вірус, і вірус непомітно змінить документи або файли баз даних, помилка може виявиться вже занадто пізніше у вигляді неправильного рахунку або перекрученого балансу.

На сьогодні нам не відомі віруси, здатні безповоротно вивести з ладу апаратуру комп'ютера, але в деяких випадках вони можуть завдати значної шкоди. Так, існують віруси, що змінюють пароль, необхідний для запуску комп'ютера. Цей пароль зберігається в енергонезалежній пам'яті комп'ютера, що харчується від маленької батарейки або акумулятора. Як правило, можна тимчасово відключити живлення енергонезалежної пам'яті, щоб скинути її вміст. Але якщо така можливість відсутня (що іноді буває), залишається тільки приступити до підбора пароля або звернутися до виробника.

В описі вірусів було виявилено вірус, що виконує компресію файлів, що заражаються. Цей свого роду нав'язливий аналог утиліти


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19