У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема Проектування та розробка бази даних електронного каталогу „Бібліотека”

Вступ 4

Постановка задачі 6

Структура програмного комплексу 9

Інструкція користувача 21

Охорона праці 22

Висновки 26

Перелік посилань на джерела 27

Додатки

Вступ

Суспільство переступило поріг двадцять першого століття, третього тисячоліття. Згадуючи минулі події, зв’язані з комп’ютерною технікою, ми пережили досить багато – створення фірми Microsoft, створення перших персональних комп’ютерів, та перших програмних продуктів до них. Але це вже в минулому.

Водночас ми переступили межу 2008-го року, який приніс чимало клопотів користувачам комп’ютерів. Стрімкий розвиток комп’ютерної техніки і її різноманітного програмного забезпечення – це одна з характерних прикмет сучасного періоду розвитку суспільства. Технології, основним компонентом яких є комп’ютер, проникають практично в усі сфери людської діяльності. Те, що ще недавно вважалось фантастикою, тепер завдяки науково-технічному прогресу, особливо прогресу в області комп’ютерних технологій, стало реальністю. До наступного тисячоліття досить далеко, і всі негаразди 3000-го року нам не загрожують.

На даний час – час стрімкого розвитку електронної та комп’ютерної техніки, вже немає підприємства, яке б не використовували персональні комп’ютери. І відповідно цьому, дуже актуальним стає використання автоматизованої системи обробки інформації, мається на увазі системи управління базами даних (надалі СУБД).

Персональні комп’ютери зараз застосовуються усюди – від банків до кас, від космічних агентств до звичайних автостоянок. В більшості з них використовуються комп’ютерні мережі, що дозволяє збирати і обробляти дані з багатьох ПК.

За допомогою комп’ютерів може швидко оброблятися інформація від різних датчиків, утому числі й від систем автоматизованої охорони, від датчиків температури для регулювання витрат енергії на опалення.

Процес розв’язування будь-якої задачі на комп’ютері є обробкою даних за заданим процесом. Даними можуть бути: числа, символи, слова, показники роботи підприємства та багато інших даних.

Довгий час для розв’язування кожної задачі використовувалась тільки своя сукупність даних. Скільки розв’язувалось задач, скільки використовувалось і сукупностей даних. Сукупність даних, що використовувалась в одній програмі, як правило не могла використовуватись в іншій. Як ми зараз розуміємо це було великим недоліком. Ці обставини і стали основою для появи наприкінці 60-тих років баз даних.

База даних – це єдине, централізоване сховище даних певної області (школи, підприємства, тощо), до якої мають доступ багато програм. Кожна програма має доступ до певного типу даних бази, за допомогою спеціальних програм, які одержали назву систем управління базами даних.

Система управління базами даних Microsoft Access з пакету Microsoft Office є системою управління реляційними базами даних, що включає всі необхідні інструменти та засоби для створення локальної бази даних – загальної бази даних в локальній мережі чи створення додатку користувача, що працює з базою даних в форматі SQL.

Розділ 1 Постановка задачі

Сукупність типових даних деякої предметної області можна структурно уявити у вигляді повязаних між собою окремих множин інформаційних частин. До будь-якої такої сукупності даних у загальному випадку можна використовувати термін база даних. Наприклад, базою даних можна вважати сукупність інформації про кадровий стан підприємства, розклад занять у навчальному закладі, родинні звязки, бібліотечний фонд тощо. Якщо поняття бази даних наблизити до інформаційних систем, які розміщуються на компютерних носіях даних, то під відповідним терміном можна розуміти набір записів та файлів, які організовані спеціальним чином. Спеціальне програмне забезпечення, необхідне для використання та модифікації баз даних користувачем, називається системою управління базами даних. Основні функції СУБД:

забезпечення секретності і пріоритетності доступу до даних;

захист цілісності даних;

синхронізація доступу до даних;

захист даних від аварій та відновлення даних.

Відповідні функції, що містяться в арсеналі СУБД, можна розподілити за типом на такі групи:

визначення даних. Функції СУБД цієї групи визначають структуру даних та їх тип, звязки між даними, елементи підстановок для значень тощо;

обробка даних. Ці функції СУБД зосереджені на обробці даних різними методами, причому залучаються такі дії, як фільтрація та сортування;

керування даними. Функції СУБД групи керування даними дозволяють розподілити дані за користувачами, надаючи їм право доступу до них, причому з наданням можливості або запереченням можливості коригування даних.

СУБД Microsoft Access є універсальним комплексом прикладних програм, що дозволяє створювати і обслуговувати бази даних, а також забезпечує доступ до даних і їх обробку.

Вона забезпечує всі основні функції, які необхідні для створення додатків користувача, а саме:

низька вартість розробки програмного додатку;

низькі вимоги для апаратного забезпечення (в залежності від версії змінюються);

дозволяє створювати зручний інтерфейс, внаслідок чого значних знань для оператора не потрібно;

сумісність з іншими СУБД (легкий імпорт та експорт готових таблиць) та інше.

Microsoft Access — це функціонально повна реляційна СУБД. У ній передбачені всі необхідні засоби для визначення й обробки даних, а також для керування ними при роботі з великими обсягами інформації.

Метою даного дипломного проекту було проектування та розробка бази даних електронного каталогу бібліотеки.

Насамперед необхідно визначитись з елементами, які необхідні для даної база даних.

Отож, в базі даних “Електронний каталог бібліотеки” буде інформація про книги, їх авторів, рік та місто видання, загальну кількість примірників книжки у бібліотеці та ін. Необхідно передбачити можливість введення інформації та її виведення на друк, знищення інформації та редагування вже даної.

Подання бази даних кількома таблицями значно спрощує технологію її обробки.

Структура таблиці характеризується сукупністю її стовпців. У кожному рядку таблиці містяться дані про один об’єкт бази даних. (наприклад, про книжку чи періодичне видання). Кожна таблиця визначається сукупністю її стовпців і рядків (стовпці називаються полями, а рядки – записами. Запис – це сукупність логічно пов’язаних


Сторінки: 1 2 3 4