У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Робота з дисками
13



План

Фізичний і логічний формат диска.

FAT 16 і FAT 32.

Установка FAT 32.

Роз приділення жорсткого диска на підрозділи.

Дефрагментація дисків.

Пошук і усунення помилок на диску.

Режим роботи Skan Disk.

Пошук фізичних дефектів на дисках.

Основні способи зжатого диска.

Настроювання процесу сжатія.

Сжатія диска.

Створювання пустого диска.

Сжатіє дискет.

Змінення об’єму вільного проміжку.

Збільшення вільного проміжку на сжатому диску (програма Compression Agent).

Заголовок

Деякі запитання роботи з дисками були записані в різних розділах. Ціль настоящої глави – показати, як можна диски використовувати більш ефективно.

В складі Windiws 95/98 входить ряд державних програм, які дозволяють повисити виробництво комп’ютера, дають можливість розміщати на дисках більше інформації, а також проводити провірку на кількість помилок.

Якщо указані програми на диску відсутні, то радимо вам їх установити, для чого ви можете використати опції установка і удалити програми у вікні Панелі управління.

Магнітні диски в процесі електронної розмітки розбиваються на дорожки (циліндри). Число доріжок поділяється, як правило, апаратною частиною дисковода. Доріжки, в свою чергу, поділяються на сектори, і таке розділення задається програмним чином. Кількість доріжок, число секторів на доріжці, а також розмір сектора встановлюється при формуванні диска. Зчитування інформації з диска здійснюється тільки секторами. Сектор – це мінімальна одиниця фізичного диска.

Диск може бути розділений на декілька розділів, названих логічними дисками. Перший із цих розділів, в якому знаходиться MS-DOS називається розділом DOS, а остальні розділи формують так званим широким розділом. Таким образом в розділі DOS може бути сформований тільки один логічний диск, в той час як в розширеному розділі їх може бути багато.

Таким образом, на логічному рівні дисковий проміжок розглядається як неперервна послідовність пронумерованих секторів. Цей проміжок заповнюється файлами. Якщо файл не поміщається в першу вільну область логічного проміжку, то його запись буде продовжена в наступній вільній області, і т.д. В результаті файл є розбитим на фрагменти.

Файл після розміщення на диску, буде представляти собою ланцюжок один з одним, а точні їх оприділеному файлу, описується в такій важній інформаційній структурі, як FAT (File Allocation Table – таблиця розміщення файлів). Таблиця FAT розміщується в системній області логічного диска і являється фактично картою області даних того ж диска.

FAT складається з елементів, описуючий кожній кластер. Елементи FAT можуть утримати або номер наступного кластера, належать файлу, або який спеціальний код.

Цей код може вказувати на то, що кластер вільний або має дефекти, або являється останнім у файлі, або зарезервований для DOS. В перших версіях MS-DOS склавшися в в той час коли більше дисків були рідкістю FAT мов 12-й і 16 розрядні формати. В Windows 3.1/95 таблиця FAT має також 16-розрядний формат. Цей FAT називають інколи як FAT 16, дозволяє адресувати 216 кластеров (або 65536). Відповідно якщо диск має ємність 60 Мегабайт, розмір кластера, складає 1 Кбайт.

Чим більий об’єм диска, тим більший розмір мінімального елемента дискового проміжку. Для диска об’ємом 1024 Мбайт розмір кластера зростає до 32 Кбайт. При цьому значна частина дискового проміжку тратиться марно, оскільки, наприклад, файли розміром 30 Кбайт і 1 байт займають кожній одинаковий проміжок на диску – 32 Кбайт.

В Windows 98 можна використовувати покращений варіант файлової системи – 32-розрядний FAT 32. Ця система використовує кластери меншого розміру, чим FAT 16, що що забезпечує більш ефективно використання дискового проміжку на дисках більшого об’єму. FAT 32 дозволяє створити логічні диски розміром більше 2 Гбайт, при цьому мінімальна одиниця дискового проміжку складе 4 Кбайт (у 8 разів менша, ніж FAT16).

Для переробки файлової системи в FAT 32 в системі Windows 98 має утиліта FAT 32 Converter. Ця утиліта працює тільки в одному напрямку FAT 32: прообразованим в даному напрямку необхідно передбачити в утраті даних.

FAT 32 число переваг 32 розрядної файлової системи, ціна ще тим, що до переходу до неї не потребує переформовування диска. Однак існують границі на можливості приймання FAT 32.

Не можна перетворити в FAT 32 сжатий диск

FAT 32 призначена для дисків, ємністю 512 Мбайт, на дисках меншого розміру вона не дає виграшу.

Не можна використовувати FAT 32 на комп’ютері з багатьма операційними системами, наприклад, Windows 3.1/95/NT або MS-DOS. Двоваріантна загрузла можлива можлив атільки в випадку, якщо диск С: буде сформований тільки під FAT 16, а остальні розділи, маючи FAT 32 не будуть побачені іншими ОС. Але одночасно використати Windows 95 і Windows 98 все одно не получиться, оскільки остання при установці заступає собою першу.

Для установки FAT 32 рекомендується спочатку створити диск Windows 98 і зробити копії всіх важливих для вас файлів. Після цього потрібно зайти в головне менюі виконати команду Програми – Стандартні – Служебні; Преобразованіє FAT 32 з переходом на FAT 32 з’являється додаткове вільний проміжок на диску, но р роботі самої системи ви не замітите особливих перемін.

Перед формуванням жорсткого диска переважно проводять його розбивання на розділи.

Оскільки ви працюєте з Windows то на жосткому диску обов’язково повине бути перший розділ DOS. В цьому розділі дається один системний логічн6ий диск, з якого проходить загрузка системи, і якому, як завжди надається буква С. Всі остальні логічні диски входить в так званий розширений розділ DOS. Для роботи з другими ОС на диску можуть бути “недосовскіє” розділ, операції з якими тут роздивлятися не будуть.

Для конфігурації жорсткого диска вам потрібно придержувати наступні схеми роботи.

створити


Сторінки: 1 2 3 4