У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота №

Тема: Робота з управляючими конструкціями IDE STRESS.

Мета: Розглянути управляючі конструкції системи STRESS; навчитися оперувати правилами, контестами, формами, функціями для побудови власної бази знань.

Хід виконання роботи:

Запустіть експертну оболонку STRESS, відкрийте Options->Editor. Для прикладу загрузіть базу знань Supermarket STEPAN.KBS. Розглянемо детальніше роботу з Rule, Scope, Task, Form, Function в STRESS.

Rule(правила) використовується у вікні користувацької бази знань. CF (коефіцієнт впевненості) вказує, чи правильно ви перенесли правило, якщо передумова відповідає дійсності.

Кожне правило в Stress міститься в Scope(контексти). Правило може використовуватися тільки тоді коли його контекст є активований. Умови в передумові правила можуть з'єднуватись з допомогою And чи Or. Коли умови з'єднюються And вони повинні цілком відповідати дійсності для правила яке є активним, коли вони з'єднюються Or тільки одній з умов доведеться відповідати дійсності. Правило може виконувати цілий ряд дій, коли воно є правильним: Assert(заявка), Replace(заміна), Retract(витягування), Activate(активність). Assert(заявлена) дія поміщає завершене правило в базу знань Stress, дія Replace(заміни) поміщає завершене правило в базу даних Stress. Коли в базі даних вже є факт про властивість, цей факт видаляється з бази даних. Якщо це перший факт про властивість, Replace таке ж саме як Assert. Дія Retract(витягування) видаляє факт що рівний завершенню правила в базі знань Stress. Якщо не має такого факту то нічого не відбувається. Правило може використовуватися в процесі висновку, тільки коли його контекст Active(активний). Головний контекст бази знань завжди активний, інші контексти активізуються правилами.

Умова в передумові правила складається з object, attribute, option (чи value) для властивості і між властивостями і опцією (Compare). Ви конструюєте умову за допомогою вибору об'єкта, властивості цього об'єкта, компаратора і варіанту або значення у разі цифрової властивості. Ця умова може додаватися передумові за допомогою вибору кнопки Add, або вона може використовуватися, щоб змінити відібрану умову. Для цифрових властивостей ви повинні ввести число в полі Value замість вибору Option, які необхідні для логічних і перерахованих властивостей.

Головний контекст створюється в Editor, але його можна змінити як нам потрібно. Правило може бути підсвічене тільки коли його контекст активний. Головний контекст завжди активний, тоді як інші контексти активуються правилами. За допомогою контекстів ви можете поділити базу знань на окремі частини де ви можете керувати типом висновку і вирішенням протиріч. Контекст ідентифікується назвою та має для настройки inference(вивід) і conflict resolution (вирішення протиріч).

Inference(вивід) здійснюється з використанням двох видів висновків, Backward-chaining(прямий пошук) і Forward-chaining(зворотній висновок). Вивід Backward-chaining це мета-керування. Коли мета з'являється в Agenda(програма роботи) висновок пробує знайти гіпотези надання значень цій властивості. Ці гіпотези розміщенні в Agenda і можуть привести до нових цілей. Коли мета розв'язується відміченими правилами або відповіддю від користувача, яка видалена з Agenda. Цей процес виконується поки Agenda порожній.

Conflict resolution (вирішення протиріч). Протягом backward-chaining можливо що буде більше однієї гіпотез даної мети. Якщо ви хочете щоб всі гіпотези були перевірені, ви повинні вибрати варіант No conflict resolution в Scope. Також можна видалити залишок гіпотез з Agenda, якщо гіпотеза визначена як дійсна. Порядок гіпотез в Agenda може залежати від їх порядку в базі правил (Rule order) або їх специфіки (Rule specificity).

Task(задачі) використовується, коли користувач бази знань запускає консультацію і просить вибрати задачу (мал. 3). Задача містить одну або більше властивостей, які будуть першою метою в процесі висновку

Мета повинна найти значення для властивості. Stress розміщує властивість в Agenda, там вона доступна для висновку. Задачі ідентифікуються назвою та містять в собі цілі в вигляді сукупності об’єктів та їх атрибутів.

Вікно form(форм) містить список питань з типовими відповідями (мал. 4). Ця форма показується користувачу бази знань, коли Stress хоче значення для однієї з властивостей в цій формі.

Коли користувач погоджується з типовим значенням – він натискає кнопку, щоб відповісти на питання. Для створення форм необхідно задати її Title(назву) та заповнити поля Object, Attribute, Default.

Function(функція) складається з обчислень в форматі RPN (тобто, змінні і константи описуються перед операторами (мал. 5)).

Обчислення може містити константи і цифрові властивості. Для додавання атрибуту в функцію потрібно нажати Add, і туди додається дані які вибрали в полях Object та Attribute. Константи вставляються так само, тільки беруться з поля Constant. Операції Plus(додавання), Minus(віднімання), Multiply(множення), Divide(ділення) додаються вибором їм відповідних полів та натисканням кнопки Add.