У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота №

Тема: Створення та редагування об’єктів в IDE STRESS.

Мета: Розглянути створення баз знань в системі STRESS; навчитися використовувати EDITOR для побудови та редагування баз знань; навчитися працювати з об’єктами в STRESS.

Хід виконання роботи:

Запустіть експертну оболонку STRESS. Виберіть Tools->Editor. Для прикладу знову відкриємо базу знань Supermarket STEPAN.KBS. Це ми робимо для того, щоб проілюструвати на прикладі роботу з базою знань.

Представлення знань в системі STRESS базується на таких пунктах : Object (об’єкти), Rule (правила), Scope (контекст), Task (задачі), Form (форми), Function (функції).

Всі дані бази знань створюються настройкою в пунктах, які перераховані вище, відповідних полів за допомогою утиліти Editor (мал. 1).

 

Мал. 1 Утиліта Editor

 

Компонент Object (об’єкти) служить для збереження інформації про певні реальні об’єкти (мал. 2).

Мал. 2 Вибір об’єктів

Він складається з імені (name) та атрибутів (attributes), які в свою чергу можуть бути одного з трьох типів: логічний (boolean), числовий (numerical) та перерахований (enumerated). Атрибути додаються в об’єкт з допомогою кнопки Add (додати) .

Логічний (boolean) атрибут може набувати одного з 3 значень: TRUE, FALSE, UNKNOWN відповідне відображення яких в режимі консультації задається в блоці Answers (відповіді). Атрибут має назву (name), розшифровку (transcript) та стрічку відображення під час консультації (promt). Підказку (promt) користувач бачить в режимі консультації а розшифровка використовується для формування питання на «зрозумілій» для користувача мові (мал. 3).

 

Числовий (numerical) атрибут зберігає числові значення заданого об’єкта. Для нього можна задати Lower (найменше), Upper (найбільше), Defaut (по замовчуванні) значення. Як і для логічного типу, його ідентифікує Name (назва), а Transcript (розшифровка) та Promt (підказка) використовуються як і в інших атрибутах.

Перерахований (enumerated) атрибут використовується для занесення в базу знань інформації про певний атрибут об’єкту, який є перерахованим. Назва, розшифровка, та підказка використовуються для тих самих цілей, що і в інших атрибутів. В поле Options (опції) з допомогою кнопки Add (додати) заносяться елементи перерахованого типу.

 

В усіх атрибутів є область During consultation (під час консультації), яка визначає чи атрибут Ask first (отримає значення зразу), чи він Multi-valued (має кілька значень) і встановлюється Default certainty factor (коефіцієнт впевненості по замовчуванні). Якщо Ask First не перевірений і ви не конкретизували Prompt(підказка) для властивості, Stress робить вивід значення для властивості, і ніколи не вимагатиме значення від користувача. Якщо Ask First не перевірений але ви конкретизували Prompt(підказка) для властивості, Stress спершу пробує вивести значення для властивості. Якщо це не правильно використовується Prompt(підказка) яка є значенням користувача. If Ask First перевірений, Stress зразу запитує користувача значення для властивості. Якщо користувач не знає відповіді, Stress пробує вивести значення для властивості. В цьому випадку ви повинні конкретизувати Prompt(підказка). Коли опція Multi-valued перевірена, властивість може мати більш ніж одне значення протягом консультації в Stress. Якщо Stress знаходить більше значень для тієї ж властивості, ці значення призначені для деякого екземпляра об'єкта з такою ж властивістю. Якщо ви не перевіряєте опцію Multi-valued для властивості, вона може мати тільки одне значення. Для кожної властивості Stress шукає значення, і створюється новий екземпляр з такою властивістю.