У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Налаштування баз знань в IDE ESTA.
5



Лабораторна робота №

Тема: Налаштування баз знань в IDE ESTA.

Мета: Розглянути налаштування баз знань в IDE ESTA; навчитися додавати малюнки в базу даних малюнків системи.

Хід виконання роботи:

Запустіть експертну оболонку ESTA. Для прикладу загрузими базу знань Supermarket STEPAN.KB. На даній лабораторній роботі спробуємо трохи змінити цю базу знань додавши в неї малюнки. Це ми робимо для того, щоб під час консультації користувач міг бачити і графічну інформацію. Графічна інформація бази знань міститься в базі даних системи ESTA. Для додавання(настроювання) зображень служить пункт меню Pictures->Pictures Database (мал. 1):

Мал. 1. База даних малюнків

В даному вікні ви можете бачити 3 вкладки: Database, Attributes, Hotspots. Розглянемо детальніше кожну вкладку:

Database: з допомогою неї можна додавати, використовуючи кнопочку Import, чи викидати з допомогою кнопки Delete малюнки в базі даних.

На вкладці Attributes (мал. 3) розміщені атрибути малюнка, вже загруженого в базу даних системи ESTA. За допомогою поля Save picture as: -можна змінити назву; Keep scale -зберегти масштаб; Fit in Frame -розтягнути на весь фрейм; Origin -дозволяє розмістити зображення в точку з координатами (X,Y)

Мал. 3 Вкладка Attributes

На вкладці Hotspots (мал. 4) здійснюється зв’язування параметрів з малюнками. Для зв’язування потрібно спочатку на вкладці Database вибрати потрібний малюнок, а потім перейшовши на вкладку Hotspots вибрати параметр, до якого цей малюнок має бути прив’язаний. Також можна встановити атрибут видимості/не видимості для заданого переключателями Visible/Invisible. Для того, щоб встановити ці параметри всім малюнкам – використовуються кнопки Set All to Visible та Set All to Invisible.

Тепер модифікуємо базу знань Supermarket STEPAN.KB. так, щоб при запитанні про те чи ви бажаєте отримати інформацію про працівників супермаркету -було зображено логотип супермаркету.

Мал. 5 Логотип супермаркет

Для загрузки в систему малюнка виберіть Pictures->Picture Database і на вкладці Database з допомогою кнопки Import загрузіть потрібний малюнок, давши йому назву cinemas. Далі перейдіть на вкладку Attributes і поставте перемикач в положення Keep Scale -якщо не хочете що малюнок масштабувався і в положення Fit in Frame -для розтягнення його на весь фрейм.

Тепер відредагуємо параметр first (Parameter->Edit Parameter), щоб він був зв’язаний з малюнком supermarket.

parameter first : ' '

type boolean

explanation 'Інформація про працівників супермаркету Stepan&Co '

/* rules field */

question 'Ви бажаєте отримати інформацію про працівників супермаркету Stepan&Co? '

picture '1111 '

Тепер при консультації будуть виведені малюнки, як це показано на мал. 6:

Мал. 6 Малюнки при консультації