У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема: Створення та макетування плакатів "Топології комп’ютерних мереж"

ЗМІСТ |

ст.

Вступ........................................................................................................................ | 4

1 Постановка задачі................................................................................................. | 5

2 Вихідні матеріали.................................................................................................. | 6

2.1 Задання розміру аркуша.............................................................................. | 6

2.2 Робота з текстом.......................................................................................... | 7

2.3 Рисування графічних об’єктів..................................................................... | 7

2.4 Заливка створених об’єктів.......................................................................... | 8

2.5 Використання кліпартів.............................................................................. | 9

3 Інструкція користувача....................................................................................... | 11

4 Охорона праці........................................................................................................ | 12

Висновки................................................................................................................. | 23

Перелік посилань на джерела............................................................................... | 24

Додатки

ВСТУП

З розвитком комп’ютерної техніки стала можливою обробка потоків інформації, що постійно збільшуються та стають дедалі складними. Для обміну інформацією між комп’ютерами винайшли способи іх з’єднання, використовуючи різні фізичні середовища для передачі данних.

Система, яка поєднує в собі апаратне та програмне забезпечення, а також засоби з’єднання комп’ютерів називається комп’ютерною мережею, яка характеризується багатьма параметрами. Основними з них є топологія та архітектура. Крім того, мережі характеризуються додатковими параметрами, такими як ступень швидкодії, надійності, захищеності та іншими.

На сьогоднішній день у світі існує більш 130 мільйонів комп'ютерів і більш 80 % із них об'єднані в різноманітні інформаційно-обчислювальні мережі від малих локальних мереж в офісах до глобальних мереж типу Internet. Всесвітня тенденція до об'єднання комп'ютерів у мережі обумовлена поруч важливих причин, таких як прискорення передачі інформаційних повідомлень, можливість швидкого обміну інформацією між користувачами, одержання і передача повідомлень ( факсів, e-mail листів і іншого ) не відходячи від робочого місця, можливість миттєвого одержання будь-якої інформації з будь-якої точки земної кулі, а так само обмін інформацією між комп'ютерами різних фірм виробників працюючих під різним програмним забезпеченням.

Такі величезні потенційні можливості які несе в собі обчислювальна мережа і той новий потенційний підйом, який при цьому відчуває інформаційний комплекс, а так само значне прискорення виробничого процесу, не дають нам право не приймати це до розробки і не застосовувати їх на практиці.

В даній дипломній роботі пропонується розробити ряд плакатів, які дали б можливість учню наочно зрозуміти деякі аспекти побудови та роботи як мережі вцілому так і окремих її компонентів [1].

1 ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ

Основним завданням даної дипломної роботи являється розробка та макетування плакатів, які висвітлюють певні аспекти побудови та роботи мережі та її компонентів. Зокрема це:

топології комп’ютерних мереж;

використання концентраторів;

типи кабелів;

способи підключення до Internet;

класифікація комп’терних мереж.

Створені плакати необхідно змаштабувати в форматі А1 та вивести на друк.

2 ВИХІДНІ МАТЕРІАЛИ

Перш ніж приступити до створення плакатів, необхідно визначити, яка інформація повинна бути на них розміщенна.

Отже, топології мереж бувають наступними: зірка, шинна, кільцева, ієрархічна.

Мережі класифікують за різними критеріями, серед яких найбільш поширені такі:

за пропускною здатністю;

за смугою каналу;

за розміром;

за співвідношенням вузлів;

за доступом;

за спільністю операційних систем.

При підключенні до глобальної мережі Internet розрізняють наступні види підключення:

підключення через телефонну лінію, що комутується;

підключення через виділену телефонну лінію;

підключення з допомогою безпровідного досупу.

При створенні мереж для передачі даних використовують наступні типи кабелів: вита пара, коаксіальний кабель, оптоволоконний кабель [1].

Для створення плакатів було використано програму CorelDraw 11. Нище наведено пояснення щодо створення об’єктів, з яких складається плакат.

2.1 Задання розміру аркуша

Оскільки плакат повинен бути розміщений на форматі А1, необхідно вказати даний формат, так як по замовчуванню встановлюється формат А4. Також, залежно від вигляду плакату, виставляється горизонтальна чи вертикальна орієнтація аркуша. Всі ці дії виконуються, використовуючи панель властивостей (рис.2.1).

Рисунок 2.1 – Панель властивостей аркуша

Для вибору формату А1 необхідно із списку "Розмір аркуша" вибрати А1. Для установки необхідної орієнтації аркуша, потрібно натиснути відповідну кнопку орієнтації.

2.2 Робота з текстом

Для вводу тексту використовується інструмент "Текст" . Щоб розпочати ввід тексту, необхідно натиснути даний інструмент, а потім мишкою в потрібному місці аркушу. При цьому курсор стрілка змінюється на курсор вводу тексту. При цьому панель властивостей набуває вигляду як зображено на рис.2.2.

Рисунок 2.2 – Панель властивостей інструменту "Текст"

Як видно з даного рисунку, інструменти форматування тексту стандартні як і в, наприклад, текстовому редакторі MS Word. Тому описувати їх додатково немає потреби.

2.3 Рисування графічних об’єктів

На плакаті "Топології комп’ютерних мереж" з метою симетричного розміщення рисунків комп’ютерів на кільцевій топології в якості з’єднювальних ліній нарисований шестикутник. Для рисування данної фігури було використано інструмент "Багатокутник" . Щоб нарисувати шестикутник, у вікні властивостей даного інструменту для параметра "Число сторін багатокутника" задається величина 6.

Для рисування з’єднювальних ліній використано інструмент "Вільна форма". Даний інструмент дозволяє рисувати лінії довільної форми. Для форматування нарисованої лінії, тобто зміни її кольору, ширини та стилю, необхідно викликати далогове вікно властивостей даного об’єкта. Для цього натискаємо по лінії правою клавішею мишки і в контекстному меню вибираємо пункт "Властивості". Дане діалогове вікно наведено на рис.2.3.

Рисунок 2.3 – Діалогове вікно властивостей нарисованого об’єкта (лінії)

Для форматування параметрів лінії в даному вікні необхідно перейти на закладку "Обрис" і у відповідних полях задати потрібні параметри. При створенні плакатів для всіх ліній було задано параметри як показано на рисунку.

2.4 Заливка створених об’єктів

Програма CorelDraw передбачає кілька видів заливки:

- заливка кольором;

- градієнтна заливка;

- заливка узором;

- заливка текстурою.

При створенні плакатів було використано градієнтну заливку. Даний вид заливки примінявся тільки до заголовків плакатів.

Щоб виконати заливку об’єкту, спочатку потрібно виділити цей об’єкт. Для вибору методу заливки використовується інструмент "Заливка" , після натискання якого з’являється перелік методів заливок: для застосування градієнтної заливки вибираємо . Діалогове вікно градієнтної заливки наведено на рис.2.4.

Як видно з рисунку, діалогове вікно містить вікно попереднього перегляду результату. Тому перебравши параметри вікна і встановивши необхідні, можна досягнути


Сторінки: 1 2 3 4 5