У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МО України

КУРСОВА РОБОТА

Тема Розрахунок дизельного двигуна

Зміст

Вступ.........................................................................................4

Технологічна частина..............................................................7 Постановка задачі....................................................................9 Опис структури алгоритму……............................................10 Блок-схема алгоритму...........................................................11 Таблиця ідентифікаторів.......................................................14 Текст програми.......................................................................17 Результати розрахунків…………………......………………18 Текст програми в MathCAD...................................................19 Висновки……………………..................................................21

10. Список використаної літератури..........................................22

Вступ

На зламі століть інформаційні технології набувають вирішального значення для подальшого економічного і суспільного розвитку людства. Нові реалії вимагають революційних змін і в системі освіти. Це позначається як на змісті дисциплін, що викладаються, так і на методах навчання. Використання комп’ютерів і мережевих технологій з найдосконалішим математичним та програмним наповненням стало звичним явищем, і сьогодні без них уже неможливо забезпечити процес навчання у сучасних освітніх закладах різного рівня.

За останні кілька років інформатика (computing) як універсальна дисципліна значно розширила свої межі. Раніше вона багато в чому зводилася до комп’ютерних наук (computer science). З часом багато споріднених галузей знань влилися в інформатику і стали її частиною. Сучасна інформатика включає в себе, крім усього, сукупність знань, на основі яких проектуються нові інформаційні технології, і це забезпечує подальший розвиток в першу чергу самої ж інформатики, прискорюючи тим самим прогрес суспільства в цілому.

На сьогодні в Україні підготовка фахівців у галузі інформатики здійснюється за кількома напрямами, кожен з яких охоплює низку професій. Це, наприклад, комп’ютерні і комп’ютеризовані системи, системи автоматики і управління, інформаційна безпека, інтелектуальні системи прийняття рішень.

Але, на жаль, у різних університетах України навчальні програми і робочі плани з інформатики суттєво відрізняються за своєю структурою, що пояснюється розрізненістю науково-педагогічних шкіл та відсутністю єдиного системного погляду на склад та обсяги знань, необхідних для фахівців у цій сфері.

Результативність і якість професійної підготовки можна забезпечити тільки в межах цілісної моделі навчання, в якій галузі знань упорядковані у раціонально побудовані цикли і курси. Існування такої моделі дозволить також спростити обмін педагогічними стратегіями і засобами та створить базу для підготовки необхідних навчальних матеріалів для цих курсів.

З огляду на існування різних поглядів на професійну підготовку фахівців (це явище особливо помітне, якщо порівнювати процес навчання у різних вузах країни, зокрема у навчальних закладах різного рівня акредитації) неможливо створити одну просту модель навчання, яка б задовольняла всі навчальні заклади. Кращою стратегією, на наш погляд, є формування із всієї сукупності знань з

інформатики трирівневої ієрархічної структури.

До першого рівня слід віднести фундаментальні концепції і засади, базові для інформатики в цілому, що містять загальні ідеї, інваріантні до різних напрямів підготовки. Розуміння фундаментальних основ інформатики є винятково важливою умовою для ефективного навчання. Знання фундаментальних концепцій і технологій допомагатиме студентам опановувати нову інформацію протягом багатьох років, а це особливо важливо в контексті сучасних темпів оновлення інформаційних технологій. До таких знань варто в першу чергу віднести знання фундаментальної і прикладної математики, теорії систем і системного аналізу, основ програмування, що є складовими частинами більшості галузей інформатики.

Так, прикладна і фундаментальна математика необхідна для формалізації моделей управління і прийняття рішень у складних комп’ютерних і керуючих системах. Математика є універсальною мовою та інструментом для роботи з визначальними поняттями інформатики, для оперування конкретними засобами аналізу та синтезу, крім того, вона є теоретичною базою, необхідною для розуміння важливих ідей інформатики. Наприклад, функціональне програмування спирається на математичні концепції і нотації для функцій; аналіз алгоритмів безпосередньо базується на таких розділах математики, як комбінаторика і теорія ймовірностей; аналіз паралелізму і запобігання блокувань передбачає використання теорії графів; верифікація програм і аналіз здатності обчислень ґрунтуються на формальній логіці та дедукції і т. п. Знання основ програмування і володіння різними його методами є необхідною передумовою для розробки інструментальних засобів автоматизації, для виконання інженерних розрахунків в експериментальних дослідженнях та проектних роботах, для керування технологічними та виробничими процесами. Таким чином, дисципліни першого рівня, що переважно викладаються впродовж першого і другого років навчання, мають бути типовими для більшості вузів.

З іншого боку, для осягнення кожного напряму обраної галузі інформатики потрібно глибоко вивчити цикли спеціальних дисциплін. Лише це дасть можливість випускникові отримати необхідний обсяг знань у рамках обраної ним спеціалізації — чи то розробки комп’ютерних або комп’ютеризованих систем, чи то проектування мереж або програмного забезпечення. Тому до другого рівня належать знання з управління інформацією, з комп’ютерної інженерії, інженерії програмного забезпечення і систем управління, з теорії управління і моделювання та інші.

Пов’язані з ними цикли дисциплін читаються, як правило, на третьому і четвертому курсах і закладають підвалини для подальшого навчання у визначеній галузі.

Так, цикл дисциплін з управління інформацією охоплює комплекс базових знань з теорії інформації і кодування, систем передачі даних, організації баз даних та баз знань. Цикл дисциплін з комп’ютерної інженерії важливий для вивчення елементів та схем комп’ютерних систем, архітектури та принципів функціонування комп’ютерів, обчислювальних систем і мереж, методів аналізу та синтезу обчислювальних систем і мереж. Цикл дисциплін з інженерії програмного забезпечення присвячений основним технологіям програмування, моделям життєвого циклу програмного забезпечення, методам, технологіям і засобам його планування та реалізації основних його фаз. Тематика циклів дисциплін з теорії управління та моделювання й інженерії систем управління включає в себе принципи організації систем і сучасну теорію управління, методи оптимізації систем, використання основних положень теорії систем в інформації, методологію, методи та засоби побудови і реалізації моделей складних технічних та організаційних систем, а також методи і засоби проектування автоматичних та автоматизованих систем та їхніх компонентів.

Врешті-решт теорія інформатики має бути застосована в розробці кінцевих продуктів — складних комп’ютерних керуючих, інформаційних та експертних систем,


Сторінки: 1 2