У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МЕРЕЖЕВИЙ КАБЕЛЬ – ФІЗИЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ      

На сьогоднішній день більша частина комп’ютерних мереж використовує для з’єднання дроти або кабелі, які виступають у якості середовища передачі сигналів між комп’ютерами. На практиці в більшості мереж використовуються три основні групи кабелів :
·  коаксіальний кабель (coaxial cable) – тонкий (thinnet) и товстий (thicknet);
· вита пара (twisted pair) – неекранована (unshielded) і екранована (shielded);
· оптоволоконний кабель (fiber optic).

КАБЕЛЬ "ВИТА ПАРА"        

Кабель „Twisted Pair” - „Вита пара”, складається з „пар” дротів, закручених навколо один одного і одночасно закручених навколо інших пар, в межах однієї оболонки.
        Кожна пара складається з дроту, який називається „Ring” і дроту „Tip”(назви пішли з телефонії). Кожна пара в оболонці має свій номер, таким чином кожен дріт можна ідентифікувати як Ring1, Tip1, Ring2,Tip2, … Додатково до нумерації дротів кожна пара має свою унікальну кольорову схему.           

Синій/білий - для першої пари.           

Оранжевий/білий - для другої пари.           

Зелений/білий - для третьої пари.           

Коричневий/білий - для четвертої.

І аналогічно для решти 25 пар. Для кожної пари дротів Ring-дріт пофарбований в основний колір зі смужками додаткового, а Tip дріт – навпаки. Наприклад, для пари 1 Ring1-дріт буде синій з білими смужками, а Tip1 – дріт - білий з синіми смужками. На практиці, коли кількість пар не велика(4 пари), часто не застосовується фарбування основного дроту смужками кольору додаткового. В цьому випадку дроти мають колір в парах:           

Синій і білий з синіми смужками.           

Оранжевий і білий з оранжев ими смужками.           

Зелений і білий з зеленими смужками.           

Коричневий і білий з коричневими смужками.

Для позначення діаметру дроту часто застосовується американська міра – AWG (American Wire Gauge) (gauge-калібр, діаметр). Нормальний дріт для використання в мережі відповідає 22 або 24 AWG. Крім того, чим менший діаметр дроту, тим більша його величина.

КОАКСІАЛЬНИЙ КАБЕЛЬ      

Відносно недорогий, легкий, зручний у використанні. Складається з мідної жили (core), ізоляції навкруг неї, екрана у вигляді металічного обплетення (або двух шарів) і зовнішньої оболонки. Якщо кабель, крім металічного обплетення має ще шар (або два шара) фульги, він називається кабелем з двойною екранізацією. Електричні сигнали, які кодують дані передаються по жилі, яка може складатися з одного або декількох дротів.       

Коаксіальний кабель найбільш стійкий до перешкод. Послаблення сигналу (attenuation) в ньому – послаблення сигналу при його проходженні по кабелю – менше ніж у витої пари, оскільки плетена захисна оболонка поглинає зовнішні електромагнітні сигнали, не дозволяючи їм впливати на дані, які пережаються по жилі.

ОПТОВОЛОКОННИЙ КАБЕЛЬ      

В оптоволоконному кабелі цифрові дані розповсюджуються по оптичним волокнах у вигляді модульованих світлових імпульсах. Це відносно захищений спосіб передачі, оскільки в ньому не використовуються електричні сигнали. Відповідно, до нього не можливо підключитись щоб перехопити дані, від чого не застрахований любий кабель, який проводить електричні сигнали.             

Оптичне волокно – дуже тонкий скляний циліндр, який називають жилою, вкритий шаром скла з іншим ніж у жили коефіціентом заломлення. Іноді оптоволокно виготовляють з пластика – воно дешевше і простіше при монтажі, однак такий кабель передає світлові імпульси на меншу відстань. Кожне оптоволокно передає сигнали тільки в одному напрямку, тому кабель складається з двух волокон (одне для передачі, інше для прийому даних) зі самостійними конекторами. Передача даних по оптоволоконному кабелю ведеться на дуже великих швидкостях (від 100Мбіт/с) і на великі відстані (більше кілометра).