У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розробка інтернет – магазина з продажу програмного забезпечення

1 Методичні аспекти розробки веб-сайту футбольного клубу

Приступаючи до створення спортивного сайту, передбачається, що він зможе в недалекому майбутньому ефективно функціонувати в глобальній мережі Інтернет. Отже, наша задача - максимально реалізувати потенційні можливості Інтернету.

Перше, з чим слід визначитися, приступаючи до створення веб-сайту, це цільова аудиторія.

Цільова аудиторія сайту

Цільова аудиторія – це перш за все люди, які користуватимуться сайтом щодня. Залежно від цільової аудиторії слід вибирати зміст і оформлення сайту.

Передбачається, що цільовою аудиторією веб-сайту футбольного клубу будуть:

Любителі спорту – обговорення ігор команди. Беруть участь в обговореннях подій на форумі.

Тренери – інформування про себе, обмін досвідом, відповідають на питання на форумі.

Адміністрація – управління сайтом, офіційний оголошення.

Спонсори – матеріальна підтримка.

Соціологічні аспекти

При розробці і наповненні веб-сайту футьбольного клубу необхідно враховувати, що користувачі з наміченої нами цільової аудиторії мають різний вік і соціальне положення. Тому в рамках розробки дизайну і змісту сайту необхідно враховувати наступні аспекти:

Матеріал, доступний кожному.

Всі тексти, представлені на спортивному веб-сайті, повинні бути зрозумілі людям з будь-якої цільової аудиторії. Слід уникати використання спеціальних термінів, значення яких може бути невідоме іншим користувачам. Якщо потрібне використання спеціальних термінів, потрібно надати користувачу можливість дізнатися про значення поняття.

Зробити це можна наступними способами:

- Використовуючи контекстну довідку – користувач підводить курсор миші до невідомого слова і в спливаючій підказці бачить його визначення.

- Використовуючи технологію гіпертексту – користувач клікає по невідомому слову, внаслідок чого відкривається сторінка з визначення.

Будем ці способи в комплексі: технологію контекстної довідки використовувати там, де визначення може бути коротким , а гіпертекст – там, де воно складається з об'ємного тексту і використовує графіку.

Облік індивідуально-особових особливостей користувачів.

Слід враховувати індивідуально-особові особливості користувачів спортивного веб-сайту. В першу чергу це відноситься до дизайну сайту футбольного клубу: вибору шрифтів і форматування тексту, колірного оформлення і додаткових можливостей сайту.

Рекомендується використовувати стандартний шрифт і розмір шрифту. Для українських шрифтів - це Arial і Time new Roman і розмір від 12 до 14. Використання нестандартних шрифтів і маленьких або великих розмірів шрифтів викликає у користувача дискомфорт, ускладнює читання тексту і відволікає від розуміння прочитаної інформації. З технічної точки зору це теж погано – не всі браузери зможуть правильно визначити кодування нестандартного шрифту, в результаті замість тексту користувач побачить безглузду послідовність незрозумілих йому символів.

Слід також надати увагу форматуванню тексту. Помилкою є використання напівжирного шрифту для виділення всього тексту. Напівжирним шрифтом потрібно виділяти основні поняття, визначення і особливо важливі фрази. Звичний текст без форматування повинен складати велику частину наповнення сайту. Великі об'єми текстової інформації слід розділяти на абзаци і доповнювати графічним контекстом: тематичними картинками і фотографіями.

Особливу увагу при розробці сайту слід приділити колірній схемі. Колірна схема сайту не повинна складатися з великої кількості кольорів. Оптимальним є 2-3 кольори, жовтий і чорний – кольори клубу. Кольори для сайту слід вибирати, використовуючи спеціальну таблицю кольорів, яка дозволяє підібрати оптимальні відтінки. Не слід використовувати дуже яскраві кольори для шрифтів і заднього плану веб-сайту. Якщо задній план сайту планується використовувати як фонове зображення, потрібно переконатися, що воно не співпадатиме (зливатиметься) з кольором шрифту.

Наповнення веб-сайту.

Треба визначитись, що може містити веб-сайт футбольного клубу, враховуючи намічену нами цільову аудиторію і специфіку діяльності організації:

Довідкова інформація - цікавить батьків, які підшукують своїм дітям спортивну секцію. Перш за все, це інформація про тренерів, розклад занять, ціни.

Новини футбольного клубу – цей розділ відображає події, що відбуваються в клубі (повідомлення адміністрації, новини про минулі змагання, зміни в календарі і т.п.).

Турнірна таблиця – відображає стан команди в турнірній таблиці чемпіонату.

Календар ігор – календар ігор чемпіонату на сезон.

Он-лайн трансляція – відображення в текстовій формі трансляцій матчів чемпіонату в режимі он-лайн.

Наступний матч – програма наступного матчу команди, інформація про суперника.

Гостьова книга – гостьова книга сайту, на якій відвідувачі можуть залишити свої думки та побажання.

Галерея – фотознімки команди, фото з матчів.

Після того, як ми визначилися з цільовою аудиторією і функціями сайту, розглянули соціологічні аспекти розробки веб-сайту, можна приступити до підготовки матеріалів.

Підготовка матеріалів і подальше уточнення структури сайту – процес взаїмпов`язаний. Відповідно до інформаційного наповнення йде процес корегування структури. Проаналізувати існуючі матеріали і з погляду змісту, і з погляду об'ємів, що займає сайт. Наприклад, після додаткової обробки можна використовувати наявний буклет про футбольний клуб, друкарські роботи тренерів і учнів, фотографії і малюнки, зокрема, емблему комплексу.

Заради забезпечення гідної якості кінцевого продукту деякими матеріалами доведеться пожертвувати, а деякі слід розмістити з відповідним попередженням про час завантаження і можливістю їх проігнорувати. Наприклад, вдалим рішеннням є можливість вибору перед запуском флэш-елементів. А фотоальбоми, не дивлячись на неминучу громіздкість навіть при хорошій структуризації по розділах, можуть бути дуже цікаві людям, які мають безпосереднє відношення до футбольного клубу. На цьому етапі хотілося б привернути увагу до того, що, за умовчанням, будь-який сайт сприймається більшістю людей як офіційний, і це накладає на нього певні обмеження. Не завжди учнівські захоплення, фотографії і сленг відповідають цьому статусу. Неофіційну інформацію краще розмістити на окремому сайті і вказати неофіційний статус даного сайту в назві.

Методика розробки веб-сайту футбольного клубу

Порівняння функції веб-сайту з іншими засобами інформації:

Основні функції веб-сайту футбольного клубу:

- Отримання інформації про футбольний клуб.

- Реклама футбольного клубу в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11