У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота

Тема: Колір фону і тексту. Графічні зображення в HTML-документі.

Мета: Опанувати технологію використання графічних зображень при оформленні HTML-документа.

Теоретичні відомості

Колір фону і тексту може задаватись шістнадцятковими значен-нями RRGGBB (Red, Green, Вlue) червоного, зеленого і синього кольорів відповідно або позначеннями кольорів англійською мовою. Яскравість кожної складової вимірюється цілим числом, яке у де-сятковій системі числення знаходиться у межах від 0 до 255, а в шістнадцятковій може приймати значення від 0 до 9 і від А до F (00, 01,..., 09, ОA,..., FF). Значення 00 є мінімальним, а FF - максималь-ним, наприклад:

Червоний Red #FF0000

Зелений Green #00FF00

Синій Blue #0000FF

Застосовуючи різні значення інтенсивності червоного, зеленого і синього кольорів, можна одержати такі відтінки:

darkblue #00008В

greenyellow #АDFF2F

lightcoral #F08080

tomato #FF6347

Тег <ВОDY> містить список додаткових параметрів, які управ-ляють використанням фонових зображень і визначають кольори гіпертекстових посилань і тексту.

Атрибути тегу <ВОDY>

ВGCOLOR Задає колір фону

ТЕХТ Задає колір тексту

ВАСКGROUND Визначає зображення, яке використовується як фонове

Для визначення кольору фону документа тег <ВОDY> записуєть-ся таким чином (атрибуту BGCOLOR можуть бути надані як RGB-коди, так і безпосередньо назви кольорів англійською мовою):

<ВОDY BGCOLOR=#FF0000> або

<ВОDY ВGCOLOR=RED> - фон документа буде червоного кольору.

<ВODY ТЕХТ=#FF0000> або

<ВODY ТЕХТ=#RED> - колір тексту в документі буде червоним.

Атрибути можуть бути записані одночасно:

<ВODY BGCOLOR=RED ТЕХТ=WHIТЕ> - колір фону черво-ний, колір тексту - білий.

Для зміни кольору абзацу або будь-якого слова в тексті можна скористатись атрибутом СOLOR тега <FONT> ... </FONT>:

<FONT COLOR=#FF0000> або <FONT COLOR= RED >.

Примітка. У випадку, якщо є потреба створити колір, коду і назви якого немає у наведених довідкових матеріалах, можна скористатись будь-яким графічним редактором (в тому числі, і найпростішим -PAINT). У кожному графічному редакторі є палітра для «змішування кольорів», де можна дізнатись про інтенсивність трьох складових будь-якого кольору, представлену у десятковій формі. Щоб одержа-ти їх шістнадияткові значення, слід скористатись Калькулятором -стандартною програмою Windows. Для цього необхідно:

- завантажити PAINT;

- увійти в пункт меню Палитра-Изменить палитру -Определить цвет;

- користуючись повзунками, обрати потрібний колір і відтінок;

- завантажити Калькулятор;

- перевести його у розширений режим Вид-Инженерный;

- ввести інтенсивність кольору (наприклад, червоний колір має інтенсивність 226) і перейти на шістнадцяткове числення (ре-жим Нех); у віконці калькулятора буде написано Е2 - це шістнадцяткове значення деcяткового 226;

перейти у десятковий режим - ввести наступний код інтенсив-ності кольору - перейти у режим Нех і таким чином визначи-ти інтенсивність всіх трьох складових.

ГРАФІЧНЕ ЗОБРАЖЕННЯ ЯК ФОН

При необхідності можна використати зображення (графічний файл) як фон для сторінки. Зображення, використане як фон, як мозаїка, багаторазово повторюється в робочому вікні і заповнює його.

WWW-броузери підтримують обмежену кількість форматів файлів для вбудованих зображень, і не всі броузери можуть відобра-жати кожен з цих форматів у вікні НТМL-документа. Два найбільш популярних формати, які підтримуються Іnternet Explorer і більшістю інших броузерів - формати GIF і JPEG (графічні файли у цих форматах мають розширення .GIF і .JPG).

Графічний формат GIF - найбільш популярний формат вклю-чення вбудованих зображень у WWW-сторінки, оскільки він під-тримується всіма графічними броузерами. Файли у цьому форматі можуть містити максимум 256 кольорів. Це також єдиний формат, який підтримує прозорість кольору і дозволяє стискання без втрати якості. Формат широко застосовується для створення різних еле-ментів Web-сторінок: кнопки, іконки, банери, анімаційні зображен-ня та інші швидкозавантажувані зображення із низьким кольоровідображенням.

Формат JPEG був розроблений як засіб для стискання зображень з палітрою на 16,7 млн. можливих кольорів. Можливість роботи з повноцінною палітрою обумовлює перевагу JPEG над GIF при де-монстрації сканованих фотографій, картин, малюнків та інших зоб-ражень. При стисканні файла відчуваються втрати якості зображен-ня. Великий розмір файлів обумовлює їхнє повільне завантаження на Web-сторінку.

Для використання зображення як фону необхідно вказати шлях до файла на диску, у якому знаходиться зображення. Наприклад, зображення знаходиться у файлі 008.gif у папці ІМG на диску С:. В цьому випадку тег <ВОDY> з атрибутом встановлення фонового зображення буде записаний таким чином:

<ВОDY BACKGROUND=«С:/IМG/008.GIF»>.

У випадку, якщо файл зображення знаходиться у тій же папці, що і НТМL-документ, шлях до файла можна не вказувати, просто вказати його ім'я (як у наведеному нижче прикладі).

ПРИКЛАД

файл у форматі НТМL:

<HTML> <НEAD> <ТІТLЕ>Моя перша НТМL-сторінка</ТІТLЕ> </НЕАD>

<ВОDY ВАСКGROUND=«008.gіf»>

</ВODY > </НТМL>

Горизонтальні лінії. Горизонтальні лінії є простим способом поділу великих текстів або виділення частини документу.

Для розміщення горизонтальної лінії використовується тег <HR> (Horizontal Rule). Internet Explorer підтримує різні атрибути тега <HR> які дозволяють управляти розміром, товщиною, вирівнюванням, кольором і виглядом тіні від лінії.

Атрибути тега <HR>

WIDTH = pixels|persent дозволяє змінити розмір лінійки, задавши його в пікселях або в процентах від ширини екрана.

ALIGN = LEFT|RIGHT|CENTER задає вирівнювання частини лінійки (за замовчуванням 1)

SIZE = n задає товщину лінії

(за замовчуванням 1)

COLOR=RGB (або назва кольору) Задає колір, яким відображається лінія.

Приклад

<HTML> <HEAD> <TITLE>моя перша HTML-сторінка </TITLE> </HEAD>

<BODY>

<H2 ALIGN= CENTER>УКРАЇНСЬКА МИНУВЩИНА </H2>

<HR SIZE= 8 WIDTH= 40% COLOR=RED>

</H2><BR>

<P ALIGN=CENTER>ЕТНОГРАФІЧНИЙ ДОВІДНИК</P>

</BODY> </HTML>

Графічні зображення

Графічні зображення, які демонструються на Web-сторінках зберігаються в окремих файлах. Для вміщення зображення на сторінку використовують тег <IMG SRC=”URL”>, де URL – це адреса файла, який містить графічні дані.

Розташування тексту, який слідує за зображенням, і те, як зображення розташоване на сторінці, контролює атрибут ALIGN. За замовчуванням текст з’являється внизу зображення.

Internet Explorer дозволяє використовувати можливості тега IMG, які надають можливість задавати значення висоти і ширини зображення за допомогою атрибутів HIGHT і WIGHT. Висота і


Сторінки: 1 2