У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Інтерфейс АGP
7



3MICT

ВСТУП ……………………………………………………………..2

IНТЕРФЕЙС АGР………………………………………………....3

ВИКОРИСТАНА ЛIТЕРАТУРА …………………………………7

ВСТУП

По функціональному призначенню інтерфейси комп'ютерної системи прийнято розділяти на зовнішні (введення-виведення) і внутрішні. Очевидно, що зовнішні інтерфейси призначені для підключення периферійних пристроїв (принтерів, сканерів і тому подібного), а також призначених для користувача компонентів управління (клавіатура, миша). З внутрішніми інтерфейсами ситуація виглядає дещо складніше. Частину з них можна назвати системними інтерфейсами, оскільки вони фігурують виключно усередині платформи (системна шина., шина чипсета, шина пам'яті), а частина

Локальними (наприклад, інтерфейси PCI, AGP, IDE).

Підтримувані системою інтерфейси багато в чому визначають продуктивність комп'ютера в цілому і можливість його розвитку. Як і скрізь, важливим чинником є збалансований склад інтерфейсів в комп'ютерній системі: оптимальне співвідношення передових, сучасних і морально застарілих стандартів, а також їх відповідність вирішуваним задачі.

До широко поширених локальних інтерфейсів відносяться PCI, AGP, IDE (АТА) і різні варіації AMR, а до зовнішніх СОМ (RS232), LPT(IЕЕЕ1284), USB,FireWire (IЕЕЕ1394), SCSI і деякі інші

Інтерфейс АGP

Фірма Intel , знайшовши, що подальше підвищення продуктивності персонального комп'ютера «упирається» у відеопідсистему, вже порівняно давно запропонувала виділити для передачі потоку відеоданих окрему інтерфейсну шину АСР (Аccelerated Graphics Роrt прискорений графічний порт). Буквально за рік цей стандарт витіснив існуючі раніше інтерфейси, що використалися відеокартами: ІSА, VLB і РСІ. Головною перевагою нової шини стала її висока пропускна спроможність. Якщо шина ІSА дозволяла передавати до 5,5 Мбайт/с, VLВ - - до 130 Мбайт/с (проте при цьому надмірно завантажувала центральний процесор), а РСІ -до 133 Мбайт/с, то шина АGР теоретично має пікову пропускну спроможність до 2132 Мбайт/с (в режимі передачі 32-розрядних слів).

Компанія Intel розробляла інтерфейс АGР для вирішення двох основних проблем, пов'язаних з особливостями обробки ЗD-графіки на персональному комп'ютері.

По-перше, тривимірна графіка вимагає виділяти якомога більше пам'ять для зберігання даних текстур і Z-буфера. Чим більше текстурних карт доступно для ЗD-додатків, тим краще виглядає картинка на екрані монітора. Звичайно для Z-буфера використовують ту ж пам'ять, що і для текстур. Розробники відеоконтроллерів і раніше мали нагоду використовувати звичайну оперативну пам'ять для зберігання інформації про текстурах і Z-буфера, але серйозним обмеженням тут виступала пропускна спроможність шини РСІ. Ширина смуги пропускання РСІ виявилася мала для обробки графіки в режимі реального часу. Цю проблему компанія Іntel розв'язала шляхом упровадження стандарту шини АGР.

По-друге, інтерфейс АGР забезпечує пряме з'єднання між графічною підсистемою і оперативною пам'яттю. Таким чином виконуються вимоги висновку ЗD-графіки в режимі реального часу і, крім того, більш ефективно використовується пам'ять буфера кадру (frame buffer), тим самим збільшується швидкість обробки 2D-графики. Насправді шина АGР сполучає графічну підсистему з контроллером системної пам'яті, розділяючи доступ з центральним процесором комп'ютера. Через АGР можливо підключення єдиного типу пристроїв - - графічної платні. При цьому відеоконтроллери, вбудовані в материнську плату і використовуючі інтерфейс АGР, не підлягають модернізації.

Для контроллера АGР конкретна фізична адреса, по якій інформація зберігається в оперативній пам'яті, не має значення. Це є ключовим рішенням нової технології, забезпечуючи доступ до графічних даних як до єдиного блоку пам'яті.

Шина АGР працює в двох основних режимах; DIМЕ (Direct; Меmоrу Ехесute). В режимі DМА основною пам'яттю вважається пам'ять на карті. Текстури можуть зберігатися в системній пам'яті, але перед використовуванням копіюються в локальну пам'ять відеокарти. Таким чином, інтерфейс АGР діє як «піднощик патронів» (текстур) до вогняної позиції (в локальну пам'ять). Обмін ведеться великими послідовними пакетами даних.

В режимі Ехесutе локальна і системна пам'ять для відеокарти логічно рівноправні. Текстури не копіюються в локальну пам'ять, а вибираються безпосередньо з системної пам'яті. Таким чином, доводиться передавати порівняно невеликі випадково розташовані шматки. Оскільки системна пам'ять потрібна і іншим пристроям, вона виділяється динамічно, блоками по 4 Кбайт. Тому для забезпечення прийнятної швидкодії передбачений спеціальний механізм, що відображає послідовні адреси на реальні адреси блоків в системній пам'яті. Ця задача виконується з використанням спеціальної таблиці (Сraphics Аddress Rе-mapping Таble або GART), розташованої в пам'яті.

Шина АGР підтримує всі стандартні операції шини РСІ, тому потік даних по ній можна представити як суміш чергуючих АGР і РCI- операцій читання/запису. Операції шини АGР є роздільними (split). Це означає, що запит на проведення операції відокремлений від власне пересилки даних. Такий підхід дозволяє АGР-пристрою генерувати чергу запитів, не чекаючи завершення поточної операції.

В даний час, хоча навіть можливості АGР4х ще не вичерпані багатьма відеокартами, компанія Іпіеі просуває нову специфікацію АGР-Рrо. Основна відмінність цього інтерфейсу полягає в можливості управління могутнім енергоживленням. З цією метою в роз'єм АGР Рrо додані нові лінії.

В картах АОР Рго з'являється спеціальна накладка вширшки в 3 або 2 слоти, при цьому вся конструкція виглядає страхітливо. Відзначимо, що інтерфейс АGР Рrо призначений для графічних станцій і на звичайних РС навряд чи буде потрібно.

До результату 2002 року в масовій кількості з'явилися чипсети, що підтримують інтерфейс АGР версії 3.0 (іноді позначається як АGР8х). Двократне збільшення пропускної спроможності досягнуте за рахунок підвищення тактової частоти шини до 66 Мгц і застосування нового рівня сигналів 0,8. В (в АОР 2.0 використовувався рівень 1,5 В). Тим самим при збереженні основних параметрів інтерфейсу вдалося підвищити пропускну спроможність шини приблизно до 2132 Мбайт/с. Хоча роз'єм зберігся колишнім, механічно сумісним з АGР 2.0, його електричні характеристики змінилися завдяки зниженню напруги на сигнальних лініях. Таким чином, відеокарти стандарту АGР 3.0 не працюватимуть із


Сторінки: 1 2