У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Маршрутизатор
10



3MICT

1. ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРШРУТИЗАТОРІВ CISCO:………2

1.1. ІНТЕРФЕЙС…………………………………………………….3

2. ІНТЕРФЕЙСИ МАРШРУТИЗАТОРА:………………………………………4

2.1. ФІЗИЧНІ ІНТЕРФЕЙСИ……………………………………….4

2.2. ІДЕНТИФІКАЦІЯ ІНТЕРФЕЙСІВ…………………………….4

2.3. КОНФІГУРУВАННЯ ІНТЕРФЕЙСІВ………………………...5

2.4. МАРШРУТИЗАЦІЯ…………………………………………….6

Висновок……………………………………………………………………………7

Джерела використаної літератури………………………………………………8

1. ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРШРУТИЗАТОРІВ CISCO.

На маршрутизаторах Cisco виконується высокопродуктивна операційна система IOS (Cisco Internetworking Operating System), створена на базі ОС UNIX, яка фізично розміщена в енергонезалежній пам'яті маршрутизатора (FLASH).

Процес ініціалізації маршрутизатора виконується в наступній послідовності:

POST (Power On Self Test) –тестування обладнання після включення живлення.

Bootstrap IOS –програма завантаження основного IOS.

Cisco IOS –основна операційна система маршрутизатора.

Файл конфігурації із NVRAM.

Підключення до маршрутизатора здійснюється програмою TELNET на ІР –адресу будь-якого з його інтерфейсів або при посередництві будь-якої іншої термінальної програми через консольний порт маршрутизатора CON або додатковий порт AUX. Останньому способу слід надати перевагу, оскільки в процесі конфігурування маршрутизатора можуть змінюватися параметри ІР-інтерфейсів, що може призвести до втрати з'єднання через TELNET. Окрім того, з міркувань безпеки доступ до маршрутизатора через TELNET слід заборонити.

Аварійне відключення оператора від консолі не реєструється маршрутизатором і сеанс залишається в тому ж стані. При повторному підключенні оператор опиниться в тому ж самому контексті, з якого відбулося аварійне відключення (якщо не спрацював автоматичний вихід по таймеру неактивності). Навпаки, при втраті TELNET –з'єднання маршрутизатор закриває сеанс роботи оператора.

При першому завантаженні IOS намагається завантажити конфігурацію з глобальної мережі; при невдалому завершенні цієї процедури IOS пропонує здійснити початкове конфігурування маршрутизотора за допомогою програми SETUP. Програма SETUP пропонує встановити деякі основні глобальні параметри конфігурації маршрутизатора шляхом діалогу питання –відповідь. До початкового конфігурування маршрутизатора відносяться наступні дії:

Специфікація імені маршрутизатора (по умовчанню пропонується "Router").

Специфікація пароля enable secret.

Специфікація пароля enable password.

Специфікація пароля віртуального терміналу.

Конфігурування протоколів SNMP, IP, протоколів маршрутизації RIP, IGRP.

Конфігурування інтерфейсів.

Кожен з наведених вище етапів, запропонованих програмою SETUP, може бути проігнорований, а необхідні конфігураційні параметри можуть встановлюватися без посередництва програми SETUP за допомогою відповідних команд Cisco IOS. Крім цього, запуск програми SETUP є можливим в довільний момент з привілейованого режиму.

1.1. ІНТЕРФЕЙС.

Взаємодія з системою Cisco IOS відбувається при посередництві інтерфейсу командного рядка (CLI –Command Line Interface). В загальному випадку формат команди виглядає наступним чином:

Команда [параметри або опції]

Параметри або опції, залежно від команди, можуть бути обов'язковими, необов'язковими або відсутніми взагалі. Для орієнтування в системі команд в Cisco IOS передбачена залежна від контексту система допомоги.

Допомога слова може знадобитися при необхідності отримання переліку команд, які розпочинаються попередньо введеною послідовністю символів. В цьому випадку пропонується завершити введену послідовність символом "?"(знак питання) – у відповідь Cisco IOS надасть перелік команд, які починаються шуканою послідовністю символів. Наступний приклад демонструє використання допомоги слова:

Router# co?

configure connect copy

Допомога синтаксису допомагає отримати перелік допустимих ключових слів та команд даного контексту або перелік допустимих параметрів команди. Для використання допомоги синтаксису пропонується одразу після ключового слова через пробіл ввести символ "?" (знак питання). В результаті буде видано перелік можливих команд чи параметрів команди. Наступний приклад демонструє використання допомоги синтаксису:

Router# configure ?

memory Configure from NV memory

network Configure from a TFTP network host

overwrite-network Overwrite NV memory from TFTP network host=20

terminal Configure from the terminal

У випадку введення невірної команди (помилка в слові, недопустима в даному контексті команда або невірно заданий параметр) Cisco IOS видасть відповідне повідомлення і вказівку імовірного місцезнаходження помилки в командному рядку. Ключове слово або невірний параметр в цьому випадку позначаються символом "^" (тильда). Наступний приклад демонструє реакцію системи на невірно введене ключове слово "Ethernet"

Router(config)#interface ethernat

^

% Invalid input detected at '^' marker.

2. ІНТЕРФЕЙСИ МАРШРУТИЗАТОРА.

2.1. ФІЗИЧНІ ІНТЕРФЕЙСИ.

Кожен маршрутизатор обладнаний певною кількістю фізичних інтерфейсів. Найрозповсюдженішими інтерфейсами є Ethernet / Fast Ethernet і послідовні (Serial) інтерфейси. За своєю апаратною реалізацією послідовні інтерфейси бувають синхронні, синхронно-асинхронні та асинхронні.

Інтерфейси Ethernet на витій парі мають з'єднувач RJ-45 (в деяких моделях AUI (DB-15), які потребують підключення зовнішнього трансивера, що реалізує той чи інший інтерфейс фізичного рівня Ethernet).

Послідовні інтерфейси обладнуються фірмовими з'єднувачами DB-60F або SmallSerial F (останній компактніший) (малюнок 2.2.1). Для підключення зовнішнього обладнання до інтерфейсу слід використовувати фірмовий кабель –свій для кожного протоколу фізичного рівня. Такий кабель, з одного боку, має з'єднувач DB-60M (male), а з іншого боку –з'єднувач обраного стандарту фізичного рівня для пристрою DTE або DCE. На кабель покладено наступні функції:

-шляхом замикання спеціальних контактів з'єднувача DB-60 сигналізує маршрутизатору про обраний протокол фізичного рівня та статус маршрутизатора (DTE або DCE).

-виконує функції перехідника універсального з'єднувача DB-60 на стандартний з'єднувач обраного протоколу фізичного рівня.

2.2. ІДЕНТИФІКАЦІЯ ІНТЕРФЕЙСІВ.

Ідентифікатор інтерфейсу складається з його типу (Ethernet, Fast Ethernet, Serial, Loopback, Null…) та номера. В маршрутизаторах з фіксованою апаратною конфігурацією номери фізичних інтерфейсів є абсолютними (малюнок 2.3.1.) і вказуються на корпусі. При роботі в Cisco IOS з такими інтерфейсами прийнята нотація:

<номер порту>[.номер субінтерфейсу]

Малюнок 2.3.1. Інтерфейси маршрутизатора Cisco 1601

В модульних маршрутизаторах (малюнок 2.3.2., 2.3.3., 2.3.4.) номер інтерфейсу залежить від слоту, в якому встановлено інтерфейс ний модуль. В такому випадку номер складається з декількох чисел, які вказують, відповідно номер слоту, модуля та інтерфейсу.

При конфігуруванні таких інтерфейсів прийнято нотацію:

<номер модуля/номер порту>[.номер субінтерфейсу]

або

<номер слоту/номер модуля/номер порту>[.номер субінтерфейсу]

Номери віртуальних інтерфейсів надаються їм при їх конфігуруванні. Логічний інтерфейс Null може бути лише один і завжди має номер 0.

2.3. КОНФІГУРУВАННЯ ІНТЕРФЕЙСІВ.

Конфігурування інтерфейсів здійснюється окремо для кожного інтерфейсу в контексті обраного інтерфейсу, перехід до якого здійснюється командою контексту глобального конфігурування:

interface <тип><номер>

В


Сторінки: 1 2