У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Обчислення у запитах
6



Лабораторна робота

Лабораторна робота

Обчислення у запитах

Теоретичні відомості

У запиті над полями можуть проводитися обчислення за допомогою арифметичних виразів і визначених у MS Access функцій.

Вираз уводиться у бланк запиту в порожню комірку рядка Field (Поле). Якщо натиснути на клавішу <Enter> або перевести курсор в іншу комірку, то перед виразом додається ім’я поля ExprN (ВиразN), де N — ціле число, що збільшується на одиницю для кожного нового створюваного обчислюваного поля в запиті. Ім’я обчислюваного поля відділяється від виразу двокрапкою. Наприклад, <Expr1>: [Ціна]*[Кількість] (Ціна й Кількість — назви полів).

В обчислюваних полях використовуються такі функції:

· Date — формує поточну дату;

· Month — виділяє місяць із значення поля, що містить дату;

· DLookup — набуває значення конкретного поля із запису зв’язаної таблиці, що не включена в запит;

· cтатистичні функції, що обчислюють середнє значення, суму, мінімальне, максимальне значення.

Для запису виразу можна використовувати Expression Builder (Конструктор виразів).

Конкретне значення поля в умові відбору можна вводити безпосередньо в бланк запиту. Для введення значень у діалоговому режимі потрібно визначити параметр запиту. Ім’я параметра запиту можна задавати безпосередньо в рядку Criteria (Умова відбору) у квадратних дужках. При виконанні запиту це ім’я з’явиться у діалоговому вікні Enter Parameter Value (Введіть значення параметра).

Для модифікації записів таблиць використовуються запити на оновлення, додавання, вилучення.

Оновлення даних у полях базових таблиць можна здійснити за допомогою запиту на оновлення (Update Query). Запит на оновлення створюється на основі запиту на вибірку (Select Query) вибором у вікні конструктора запитів пункту Update Query (Оновлення) із списку Query Type (Тип запиту) або команди меню Query/Update (Запит/Оновлення). Після цього в бланку запиту з’являється рядок Update To (Оновлення).

Для обновлюваного поля в рядок Update To (Оновлення) потрібно ввести значення або вираз, що визначає нове значення поля. Після виконання команди Query/Run (Запит/Запуск) або натискання на відповідну кнопку панелі інструментів відкривається діалогове вікно з повідомленням про число оновлюваних записів і запитанням про продовження операції оновлення.

Після виконання запиту в режимі таблиці можна переглянути оновлені поля. Перехід у режим таблиці здійснюється за допомогою команди View/Datasheet View (Вигляд/Режим таблиці) або кнопки View (Вигляд) панелі інструментів.

Запит на додавання (Append Query) дозволяє додавати записи з таблиці результату запиту в таблицю бази даних. Тому потрібно, щоб у запиті були сформовані поля, відповідні полям таблиці бази даних. Запит на додавання створюється на основі запиту на вибірку (Select Query) вибором типу запиту Append Query (Запит на додавання) на панелі інструментів або команди меню Query/ Append Query (Запит/ Запит на додавання). У діалоговому вікні Append (Додавання) в полі Table Name (Ім’я таблиці) вводиться або вибирається ім’я таблиці, в яку потрібно додати записи.

Якщо таблиця, в яку додають записи, знаходиться у відкритій базі даних, то потрібно відмітити перемикач Current Database (У поточній базі даних). Для таблиці, що міститься в іншій базі даних, потрібно відмітити перемикач Another Database (В іншій базі даних) і ввести ім’я файлу.

У рядку Append To (Додавання) вказуються імена полів таблиці-одержувача, в які будуть додаватися значення із відповідних полів таблиці запиту. Якщо вибрані поля мають однакові імена в обох таблицях, імена в рядок Append To (Додавання) вносяться автоматично.

Для попереднього перегляду записів, які планується додати в таблицю, потрібно натиснути на кнопку View (Вигляд) панелі інструментів. Додавання записів здійснюється за допомогою кнопки Run (Запуск). При цьому відкриється діалогове вікно з повідомленням про число оновлюваних записів і запитанням про продовження операції оновлення.

Запит на вилучення (Delete Query) дозволяє вилучити записи з таблиць. Запит на вилучення створюється на основі запиту на вибірку (Select Query) вибором типу запиту Delete Query (Запит на вилучення) на панелі інструментів або команди меню Query/ Delete Query (Запит/ Запит на вилучення). Таблиця, записи якої потрібно вилучити, задається переміщенням символу (*) із списку полів у бланк запиту. У рядку Delete (Вилучення) у стовпці цього поля з’являється значення From (Із). Для задання умов відбору записів, що вилучаються, потрібно перемістити за допомогою миші в бланк запиту поля, для яких встановлюються умови відбору. Необхідні умови вводяться в рядку Criteria (Умова відбору).

Для попереднього перегляду записів, що вилучаються, можна натиснути на кнопку View (Вигляд) панелі інструментів. Вилучення записів здійснюється за допомогою кнопки Run (Запуск).

завдання

1. Увімкнути комп’ютер. Запустити програму MS Access. Відкрити файл F-б-в-1.mdb, де б — номер групи, в — порядковий номер у журнальному списку.

2. Створити запит до таблиці Банк Інтеграл з обчислюваним полем Нараховані відсотки. У запит включити такі поля: Вкладник, Дата вкладу, Сума вкладу, Термін вкладу та Нараховані відсотки. Обчислити можливу виплату нарахованих відсотків, якщо відсоткова ставка виплат за вкладом становить (10-a)% річних при терміні вкладу більше, ніж три місяці. Встановити формат поля Нараховані відсотки: #” грн.” (Таблиця 1). Формула для обчислен-ня: [Банк Інтеграл]![Термін вкладу]*[Банк Інтеграл]![Сума вкладу]/12*(0,1-0,01a).

3. На основі створеного запиту створити запит, у котрий включити записи про вкладників із нарахованими відсотками більше, ніж (200000-abcd) грн. (Таблиця 2).

4. Створити запити на основі таблиці Банк Інтеграл із такими полями: Відділення банку, Вкладник, Дата вкладу, Сума вкладу. Вибрати дані про (10-b) вкладників із найбільшими та (10-c) із найменшими вкладами на рахунках (Таблиці 3, 4).

5. Скопіювати таблицю Банк Інтеграл. Створити запит на основі нової таблиці. У запит включити обчислюване поле та такі поля: Вкладник, Дата вкладу, Сума вкладу


Сторінки: 1 2