У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

Лабораторна робота
Створення однотабличної бази даних

Теоретичні відомості

Запуск програми MS Access здійснюється за допомогою команди Start/ Programs/Microsft Access (Запуск/Програми/Microsft Access). Після запуску виводиться діалогове вікно, що дозволяє почати створення бази даних вибором параметра New Database (Нова база даних). Створення бази даних можна також почати за допомогою команди File/New (Файл/Створити) або кнопки New (Створити) на панелі інструментів Database (База даних). У діалоговому вікні New (Створення) на вкладці General (Загальні) потрібно активізувати значок Database (База даних). У списку, що випадає Save in (Папка) діалогового вікна File New Database (Файл нової бази даних) потрібно вибрати каталог, в якому буде розміщений файл нової бази даних, задати ім’я цього файлу і натиснути на кнопку Create (Створити). В результаті відкриється вікно нової бази даних, в якому представлені всі об’єкти, що можуть бути створені у базі даних: таблиці, форми, запити, звіти, сторінки, макроси й модулі. Об’єкти різних типів можуть об’єднуватися у групи, що представлені у розділі Groups (Групи).

Для створення таблиці бази даних потрібно у вікні бази даних вибрати об’єкт Tables (Таблиці) і натиснути на кнопку New (Створити). У вікні New Table (Нова таблиця) потрібно вибрати один із режимів створення таблиці. При виборі режиму Design View (Конструктор) з’являється вікно Table1:Table (Таблиця1:Таблиця), в якому визна-чається структура таблиці: склад полів, їх імена, тип даних кожного поля, ключі та інші властивості полів.

Для визначення поля у стовпчиках Field Name (Ім’я поля), Data Type (Тип даних), Description (Опис) задаються відповідно його ім’я, тип даних і короткий коментар. У розділі Field Properties (Властивості поля) на вкладці General (Загальні) задаються властивості поля: FieldSize (Розмір), Format (Формат), Caption (Підпис), ValidationRule (Умова на значення), ValidationText (Повідомлення про помилку) та ін. На вкладці Lookup (Підстановка) вибирається тип елемента керування: Text Box (Поле), List Box (Список), Combo Box (Поле зі списком).

MS Access допускає використання таких типів даних полів:

· Text (Текстовий);

· Memo (Поле Мемо);

· Number (Числовий);

· Currency (Грошовий);

· Date/Time (Дата/Час);

· AutoNumber (Лічильник);

· Yes/No (Логічний);

· OLE Object (Поле об’єкта OLE);

· Hyperlink (Гіперпосилання);

· Lookup Wizard… (Майстер підстановок...).

Кожна таблиця в базі даних повинна мати унікальний (первинний) ключ, який може складатися з одного або декількох полів. Для визначення ключа потрібно виділити відповідні поля і на панелі інструментів Table Design (Конструктор таблиць) натиснути на кнопку Primary Key (Ключове поле).

Після визначення структури таблиці її потрібно зберегти за допомо-гою команди File/Save (Файл/Зберегти) або кнопки Save (Зберегти) панелі інструментів конструктора. У вікні Save As (Збереження) задається ім’я таблиці.

Безпосереднє введення даних у таблицю здійснюється в режимі таблиці. Перехід у режим таблиці з режиму конструктора виконується через кнопку View (Вигляд) на панелі інструментів або виконанням команди View/Datasheet (Вигляд/Режим таблиці).

Параметри відображення таблиці на екрані змінюються за допомогою команд меню Format (Формат) або панелі інструментів Formatting (Datasheet) (Формат (Режим таблиці)). Операції зміни вигляду таблиці можна виконувати за допомогою миші. Наприклад, для зміни ширини стовпця курсор миші встановлюється на лінію, що розділяє імена стовпців, після чого границю стовпця можна перемістити в потрібне місце. Для зміни висоти рядка курсор миші встановлюється на границі між записами в області маркірування записів, після чого границя рядка переміщається на потрібну відстань. При цьому змінюється висота всіх рядків таблиці.

Зміна структури таблиці здійснюється в режимі конструктора, хоча такі операції, як зміна імені, додавання, вилучення неключових полів, можна виконувати в режимі таблиці.

завдання

1. Увімкнути комп’ютер. Запустити програму MS Access.

2. Створити нову базу даних. Записати файл бази даних під назвою F-б-в-1.mdb, де б — номер групи, в — порядковий номер у журнальному списку.

3. Створити структуру таблиці під назвою Банк Інтеграл (1_1) із такими даними:

Field Name

(Назва поля) | Data Type

(Тип даних) | Field Properties

(Властивості поля)

Вкладник банку | Text (Текстовий) | Field Size (Розмір поля) — 25

Відділення банку | Text (Текстовий) | Field Size (Розмір поля) — 20

Шифр рахунку | Number (Числовий) | Field Size (Розмір поля) — Integer (Ціле)

Дата вкладу | Date/Time (Дата/час) | Format (Формат) — Short Date (Короткий формат дати)

Емблема | OLE-Object (OLE-об’єкт)

Сума вкладу | Currency (Грошовий) | Format (Формат) — #" грн."

Термін вкладу | Number (Числовий) | Field Size (Розмір поля) — Integer (Ціле), Format (Формат) — #" міс."

4. В таблиці Банк Інтеграл (1_1) вибрати поле Шифр рахунку ключо-вим (Рисунок 1).

5. Зробити наступні модифікації структури створеної таблиці:

a) змінити назву поля Вкладник банку на Вкладник;

b) вилучити поле Емблема;

c) поля Вкладник та Відділення банку поміняти місцями.

6. Зберегти структуру таблиці під назвою Банк Інтеграл (1_2) (Рисунок 2).

7. Увести дані в таблицю Банк Інтеграл (1_2) за зразком, де параметри a, b, c, d визначаються згідно з додатком (Таблиця 1).

8. Зберегти побудовану таблицю та скопіювати її під назвою Банк Інтеграл.

9. Виконати наступні редагування даних у полях таблиці Банк Інтег-рал (1_2) (Таблиця 2):

a) задати такі параметри сторінки: зліва — 20+a мм, справа — 10+b мм, знизу — 20+c мм, зверху — 20+d мм;

b) в полі Дата вкладу запис 05.03.99 замінити на (5+d).03.99;

c) задати ширину поля Відділення банку (20,5+0,d) та висоту рядків (12,75 +b);

d) записи в таблиці зобразити напівжирним курсивом;

e) змінити тип шрифту (наприклад, тип Journal) та його колір;

f) змінити вид розділювальних ліній сітки та їх колір;

g) змінити колір фону комірок.

10. Здати звіт. Закрити вікна. Закінчити роботу.

Контрольні запитання

1.


Сторінки: 1 2