У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Створення однотабличних форм
11



Лабораторна робота

Лабораторна робота
Створення однотабличних форм

Теоретичні відомості

Форми є основним засобом створення діалогового інтерфейсу користу-вача для роботи з базою даних. Через форми можна здійснювати введення, перегляд і редагування даних бази, проводити обчислення.

Для побудови форм у MS Access використовується Form Design (Конструктор форм). Форма в режимі Form Design (Конструктор форм) має такі області: Detail (Область даних), Form Header (Заголовок фор-ми), Form Footer (Примітка форми), що утворюються за допомогою команди меню View/Form Header/Footer (Вигляд/Заголовок/Примітка форми).

Області форми можуть містити різні графічні об’єкти: обчислювані поля, кнопки, елементи оформлення, текст, рисунки.

Графічні об’єкти, пов’язані із записами таблиць і призначені для відображення даних деякого поля, називаються елементами керування. Основні типи елементів керування такі: Text Box (Поле), List Box (Поле із списком), Combo Box (Список).

Графічні об’єкти, не пов’язані з таблицями, призначені для створення макета форми і містять об’єкти, що включаються у форму, надписи цих об’єктів, заголовки.

Для налаштовування форми в цілому та окремих її елементів використовується команда меню View/Properties (Вигляд/Властивості) або команда Properties (Властивості) контекстного меню.

При побудові форм використовуються панелі інструментів Form Design (Конструктор форм) і Formatting (Form/Report) (Формат (Фор-ма/Звіт)). Доступ до кнопок панелі форматування відкривається при виділенні рамки елемента керування. Для відображення будь-якої панелі інструментів потрібно виконати команду View/Toolbars/ Customize (Вигляд/Панелі інструментів/Налаштовування) і у вікні Customize (Налаштовування) на вкладці Toolbars (Панелі інструментів) вибрати потрібні панелі. Крім панелей інструментів, при побудові форм використовується Toolbox (Панель елементів), яка викликається командою View/Toolbox (Вигляд/ Панель елементів) або через кнопку Toolbox (Панель елементів) панелі Form Design (Конструктор форм).

Для створення форми за допомогою майстра потрібно у вікні бази даних у групі Objects (Об’єкти) вибрати елемент Forms (Форми), після чого активізувати значок Create form by using wizard (Створення форми за допомогою майстра). Можна також натиснути на кнопку New (Створити) панелі інструментів вікна бази даних і у діалоговому вікні New Form (Нова форма) вибрати команду Form Wizard (Майстер форм). Майстер дозволяє включати окремі поля у форму, вибирати стиль її оформлення.

Однотабличну форму можна створити за допомогою вибору у вікні New Form (Нова форма) одного з таких режимів: AutoForm: Columnar (Автоформа: у стовпець), AutoForm: Tabular (Автоформа: у рядок), AutoForm: Datasheet (Автоформа: таблична). Створені таким чином форми включають всі поля таблиці і не дають можливість вибрати стиль оформлення.

Для створення форми з діаграмою на основі вибраних полів таблиці у вікні New Form (Нова форма) вибирається команда Chart Wizard (Діаграма). Команда PivotTable Wizard (Зведена таблиця) призначена для створення зведеної таблиці PivotTable Microsoft Excel на основі таблиць або запитів MS Access.

Для створення форми в режимі конструктора потрібно у вікні бази даних у групі Objects (Об’єкти) вибрати елемент Forms (Форми), після чого активізувати значок Create form in Design view (Створення форми в режимі конструктора). Вибрати режим конструктора можна також у діалоговому вікні New Form (Нова форма). У нижній частині цього вікна вибирається таблиця, на основі якої створюється форма.

Уведення тексту заголовка у форму здійснюється за допомогою кнопки Label (Надпис) панелі елементів. Для створення командної кнопки, за допомогою якої можна виконати перехід по записах, використовується інструмент Command Button (Кнопка) панелі елементів. Після натискання, переносу кнопки курсором миші в потрібне місце й задання рамки, відкриється вікно Command Button Wizard (Створення кнопок). У цьому вікні у групі Categories (Категорії) вибираємо рядок Record Navigation (Переходи по записах), у групі Actions (Дії) — рядок Go to Next Record (Наступний запис). У наступному діалоговому вікні вибирається вигляд кнопки: Text (Текст) або Picture (Рисунок).

Для відображення у формі вільного об’єкта OLE, який залишається незмінним при переході по записах, використовується інструмент Unbound Object Frame (Вільна рамка об’єкта) панелі елементів.

Збереження відредагованої форми виконується за допомогою команди меню File/Save (Файл/ Зберегти). У діалоговому вікні Save (Збереження) у текстове поле Form Name (Ім’я форми) вводиться ім’я форми.

Перегляд і редагування даних таблиці через форму здійснюється в режимі форми. Для переходу з режиму конструктора в режим форми потрібно натиснути на кнопку View (Вигляд) панелі Form Design (Конструктор форм) або виконати команду меню View/Form (Вигляд/ Режим форми).

завдання

1. Увімкнути комп’ютер. Запустити програму MS Access. Відкрити файл F-б-в-1.mdb, де б — номер групи, в — порядковий номер у журнальному списку.

Створити форму способом AutoForm: Columnar (Автоформа: у стов-пець) на основі таблиці Банк Інтеграл (Рисунок 1).

Створити форму способом AutoForm: Tabular (Автоформа: у рядок) на основі таблиці Банк Інтеграл (Рисунок 2).

Створити форму способом Form Wizard (Майстер форм) на основі таблиці Банк Інтеграл. У форму включити всі поля таблиці та вибрати довільний стиль оформ-лення (Рисунок 3).

Створити форму способом Design View (Конструктор форм) на основі таблиці Банк Інтеграл. Розмістити в області даних такі поля: Відділення банку, Вкладник, Дата вкладу та Сума вкладу.

Виконати такі дії над вибраними полями (Рисунок 4):

a) змінити розташування, вертикальний та горизонтальний розмі-ри;

b) задати розмір шрифту (7+e) одиниць;

c) змінити тип шрифту (наприклад, тип Journal) та накреслення;

d) змінити розміщення тексту відносно границь поля, кольори тексту та фону;

e) змінити колір та товщину границі, спосіб відображення поля.

У створеній формі у областях заголовку примітки форми розмістити елементи Label (Надпис) із текстами: назва банку, автор створеної форми. В області Detail (Область даних) розмістити елемент Command Button (Кнопка) для переходу по записах. У формі розмістити також елемент Unbound Object Frame (Вільна рамка об’єкта),


Сторінки: 1 2 3 4