У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни «Технологія програмування та створення програмних продуктів»

Тема

Проектування та розробка бази даних

ЗМІСТ

c.

ВСТУП………………………………………………………………………...4

РОЗДІЛ 1 ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ………………………………………...6

1.1 Основні завдання автоматизованої системи…………………………..6

1.2 Поняття та основні функції бази даних Access.....................................6

РОЗДІЛ 2 СТРУКТУРА ПРОГРАМНОГО КОМПЛЕКСУ………………10

РОЗДІЛ 3 ІНСТРУКЦІЯ КОРИСТУВАЧА………………………………..21

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………22

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ НА ДЖЕРЕЛА…………………………………....24

ДОДАТКИ

ВСТУП

Сучасне суспільство характеризується значними потоками інформації, обробка та обмін якими вимагає застосування новітніх інформаційних технологій. Інформаційні технології все більше проникають у сфери виробництва, навчання та побуту.

Тому вивчення інформатики, здобуття комп’ютерних знань є вкрай важливим у наш час.

Інформатика – наука, яка вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також питання, пов’язані із збиранням, обробкою, збереженням, пошуком, передаванням і використанням інформації. Зокрема, до предмету інформатики відносять питання пов’язані з проектуванням, створенням та функціонуванням комп’ютерних систем та їх застосуванням.

Комп’ютер є універсальною машиною для обробки інформації. Крім безпосередньої обробки, комп’ютер також дозволяє зберігати інформацію і здійснювати обмін інформацією з іншими комп’ютерами.

Головною складовою роботи комп’ютера є його програмне забезпечення. Під програмним забезпеченням розуміють просто сукупність програм. В більш широкому розумінні до програмного забезпечення відносять крім програм ще й технічну документацію, що регламентує їх використання.

Програмне забезпечення традиційно поділяють на два основних класи: системне програмне забезпечення та прикладне програмне забезпечення.

Системне програмне забезпечення – це програми, призначення яких – забезпечення функціонування комп’ютера (комп’ютерної мережі) як цілісної системи. До системного програмного забезпечення відносять також засоби розробки програм, так звані інструментальні засоби.

До прикладного програмного забезпечення відносять програми, які призначені для розв’язання конкретних прикладних задач: підготовка текстових документів, проведення математичних, інженерних та економічних розрахунків, переклад текстів тощо.

Довгий час для розв’язування кожної задачі використовувалась тільки своя сукупність даних. Скільки розв’язувалось задач, скільки використовувалось і сукупностей даних. Сукупність даних, що використовувалась в одній програмі, як правило не могла використовуватись в іншій. Як ми зараз розуміємо це було великим недоліком. Для того, щоб зробити комп'ютер кращим помічником, фірма Microsoft розробила програму ведення баз даних (Microsoft Access). Access - це реляційна база даних, яка дозволяє зберігати і редагувати дані, оформляти звіти і створювати нові програми для обробки і аналізу даних. Access дуже зручна для зберігання імен, адрес, телефонних номерів, а також складнішої і спеціальної інформації, наприклад, код товарів або номерів кредитних карток. Якщо необхідно зберігати цю інформацію і періодично її оновлювати, Access 2000 допоможе робити це швидко і просто .

База даних – це єдине, централізоване сховище даних певної області (школи, підприємства, тощо), до якої мають доступ багато програм. Кожна програма має доступ до певного типу даних бази, за допомогою спеціальних програм, які одержали назву систем управління базами даних.

РОЗДІЛ 1. ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ

1.1 Основні завдання автоматизованої системи.

В даній роботі необхідно створити індивідуальний список даних, тобто базу даних, на основі якої проводити форматування та обчислення даних за допомогою MS Access. Використовувати можливості редактора для побудови таблиць, запитів звітів та форм. А також, провести підсумки та аналіз даних за допомогою запитів.

Мета курсової роботи - побудувати базу даних (надалі - БД), яка служитиме засобом автоматизації роботи менеджера аптеки. Об'єктом дослідження є аптека, а предметом дослідження – лікарські препарати, що реалізовуються даною аптекою. Необхідно розробити базу даних, яка була б максимально гнучкою і зручною у використанні. База даних, що розробляється в даному курсовому проекті, призначена для реєстрації і ведення обліку продажів лікарських препаратів за замовленням, вона повинна оперативно виробляти пошук, сортування, складати різного роду запити по побажаннях клієнта, а також вести звітність.

1.2. Поняття та основні функціїх бази даних Ассess

База даних – це комп’ютерний термін, який використовується для позначення сукупності інформації з окремої теми або відомостей, пов’язаних з деякою прикладною задачею. Зберігання інформації у вигляді бази даних полегшує доступ до неї, пошук та вилучення потрібних фрагментів.

На магнітному диску база даних може зберігатись у вигляді одного файла (бази даних MS Access, Informix та ін.) або у вигляді папки з файлами (бази даних Interbase, Paradox та ін.). Система управління базами даних Microsoft Access входить до складу пакета Microsoft Office. Вона дозволяє розв’язувати широке коло завдань користувачів без програмування і доступна для широкого кола непрофесійних користувачів персональних комп’ютерів.

Система управління базами даних (СУБД) Access розроблена для експлуатації у комп’ютерних мережах у середовищі Windows.

Одна з основних переваг СУБД Ассеss полягає у тому, що вона має прості та зручні засоби обробки кількох таблиць у одній базі даних.

Таблиця є основним об’єктом бази даних. У одній базі даних зберігається кілька таблиць та засоби зв’язування таблиць.

У системі Acсess є різні способи управління даними, а саме: –

система меню; –

панелі інструментів; –

контекстне меню; –

вказівник миші; –

комбінації клавіш.

СУБД Access має значну кількість спеціальних програм – “майстрів”. Є майстер таблиць, майстер кнопок, майстер форм та ін. Майстри здійснюють діалог з користувачем, у процесі якого визначаються дані, необхідні для розв’язування відповідної задачі. Для зручності роботи кожен майстер має певні етапи (кроки). Будь-який етап можна пропустити або звернутись до попередніх.

Для того, щоб база даних була зручною в користуванні, надавала користувачу потрібну інформацію потрібно спроектувати такі елементи бази даних:

- Таблиці – це основні об'єкти будь-якої бази даних. У них зберігаються всі дані, наявні в базі, а по-друге, таблиці зберігають і структуру бази (поля, їх типи і властивості).

- Запити - це спеціальні засоби для відбору і аналізу даних. За допомогою запитів виконують такі


Сторінки: 1 2 3