У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Модеми
10



Модеми

Реферат

Модеми

Модем (від двох слів Модулятор, Демодулятор) - пристрій для організації обміну інформацією між двома комп'ютерами за допомогою телефонної лінії.

Модеми бувають внутрішніми (internal) - встановлюються у вільний слот на материнській платі комп'ютера; і зовнішніми (external) - підключаються до СОМ порту комп'ютера. Відрізняються модеми також і максимально допустимою швидкістю обміну даними. Найчастіше зараз використовуються модеми із швидкістю передачі даних 33600 і 56k біт/с, причому в останньому випадку тільки прийом здійснюється із швидкістю 56k біт/с, передача ж здійснюється із швидкістю 33600 біт/с.

Швидкісні характеристики модемів:

¦

cps - швидкість передачі (байт/с), параметр більше всього цікавить кінцевого користувача, оскільки саме він визначає ефективну швидкість роботи;

¦

bps - швидкість передачі, біт/с;

¦

baud - кількість змін сигналу в лінії за 1 секунду - цей параметр обмежений смугою пропускання лінії. Для підвищення ефективної швидкості роботи при обмеженій смузі лінії застосовують різні методи кодування і модуляції, типи яких bps перевищує baud.

Практично всі сучасні модеми дозволяють передавати і приймати повідомлення факсиміле із швидкістю 14400 біт/с. Деякі з модемів передбачають можливість автоматичного визначення номера, а також роботу в режимі автовідповідача.

Шинний арбітраж

Незалежно від використовуваної топології мережі, коли два комп'ютери починають одночасно передавати дані, в мережі відбувається зіткнення. Шинний арбітраж - процес, покликаний вирішити цю проблему. Він встановлює правила, згідно яким комп'ютери дізнаються, коли шина вільна і можна передавати дані. Існує два методи шинного арбітражу: виявлення зіткнень і передача маркера.

Виявлення зіткнень

У разі, коли в мережі працює метод виявлення зіткнень, комп'ютер, перш ніж передати дані, «слухає» мережу. Якщо комп'ютер «чує», що передачу веде хтось інший, він повинен дочекатися закінчення «бесіди» і лише після цього зробити повторну спробу відправки даних. На жаль, навіть при дотриманні цих правил зіткнення іноді трапляються.

Правила виявлення зіткнень вимагають, щоб комп'ютер, що передає, продовжував прослуховувати канал, і виявивши в нім чиїсь чужі дані, припиняв передачу, намагаючись відновити її через невеликий (випадковий) проміжок часу. Така поведінка нагадує людське: «Тільки після вас!».

Прослуховування каналу до передачі називається «Прослуховування що несе» (carrier sense), а прослуховування під час передачі - виявлення зіткнень (collision detection).

Передача маркера

Системи з передачею маркера працюють інакше. Для того, щоб передати дані, комп'ютер повинен спочатку отримати дозвіл. Це означає, що він повинен «зловити» циркулюючий в мережі пакет даних спеціального вигляду, званий маркером. Маркер переміщається по замкнутому кругу, минувши по черзі кожен комп'ютер, підключений до мережі.

Мережні технології

Прикладом найбільш відомих мережних технологій є: Ethernet, ArcNet і IBM Token Ring. Найчастіше зараз використовується перша з них.

Ethernet

Технологія Ethernet була розроблена ще в 1973 році групою американських дослідників під керівництвом Боба Меткальфа (Bob Metcalf) в дослідницькому центрі Palo Alto (Xerox Palo Alto Research Center, PARC). Мережі Ethernet можуть будуватися як у вигляді зірки, так і у вигляді шини. Коли як канал застосований коаксіальний кабель, мережа конфігурується як шина. Якщо ж застосована витаючи пара, Ethernet конфігурується як зірка.

Найчастіше використовується Ethernet із швидкістю передачі 10 Мбит/с.

ARCNET

Технологія ARCNET (Attached Resource Computer NETwork) розроблена фірмою Data-point Corporation в 1968 році. Мережа даної технології, також як і мережа Ethernet, може будуватися по двох топологиям - «зірка» або «шина».

Швидкість передачі даних в мережі ARCNET - 2,5 Мбит/с.

Token Ring

Технологія Token Ring, розроблена IBM, представляє цікаву суміш топологий. Як випливає з назви, способом шинного арбітражу мережі Token Ring є передача маркера, проте насправді ця технологія є гібридом топологий «зірка» і «кільце». Token Ring працює по топології «зірка» із спеціальним пристроєм, званим «станція розрахованого на багато користувачів доступу» (Multi-station Access Unit, MAU), як центрального хаба. Проте для зв'язку з ним кожен комп'ютер має два кабелі, по одному з яких він посилає, а по іншому - приймає.

Швидкість передачі даних в мережі Token Ring - 16 Мбит/с.

Мережні стандарти

Локальні мережі найчастіше зараз будуються з використанням наступних стандартів Ethernet: 10Base2, 10BaseT, 100BaseT. Перша цифра в назві стандарту позначає швидкість передачі даних в Мбіт/с, слово Base позначає пряму (немодульовану) передачу, третя цифра позначає довжину кабелю в сотнях метрів, буква Т - 2 витих пари.

10Base2 - Thin (тонкий) Ethernet. Популярний варіант побудови мережі з шинною топологією, що використовує тонкий коаксіальний кабель RG-58, що має хвильовий опір 50 Ом. Широко застосовується для підключення комп'ютерів і прокладки базової мережі між хабами.

10BaseT - Twisted-pair Ethernet - мережа на неекранованій витій парі 3-5 категорії з топологій «зірка».

100BaseT - мережа на неекранованій витій парі 5 категорії із швидкістю передачі даних 100 Мбіт/с.

Порівняльні характеристики мережних стандартів

Стандарт | 10Base 2 | 10BaseT | 100BaseT

Топологія | Шина | Зірка | Зірка

Максимальна довжина сегменту, м | 185 | 100 | 100

Відстань між вузлами, м | 2,5 | >0,5—

Тип кабелю | RG-58 | UTP 3, 4, 5 кат. | UTP 5 кат.

Максимальна кількість вузлів в кабельному сегменті | 30 | Визначається хабами | Визначається хабами

Мережні протоколи

Протокол - це набір правив і угод, використовуваних при передачі даних в мережі.

Кожна країна або культура володіє власними протоколами. Наприклад, рукостискання - одна з форм вітання, прийнятий в багатьох культурах протокол. Комп'ютери в мережі теж спілкуються один з одним, використовуючи спільну мову - протоколи зв'язки, без яких було б немислиме управління мережею і передача дані. Іншими словами, кожна програма, що претендує на роботу в мережі, повинна слідувати певним правилам для передачі і прийому даних


Сторінки: 1 2 3