У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАПОВІДНИК “МИС МАРТЬЯН”

ЗАПОВІДНИК “МИС МАРТЬЯН”

Кримський півострів розташований на півдні України. Із заходу і півдня він омивається Чорним морем, зі сходу – Азовським морем і Керченською протокою. Кримський півострів в північній і центральній частині рівнина, а в південній – гори. Рельєф гірського Криму складається з 3-х дуговидних і паралельно розташованих гірських хребтів по напрямку з південного заходу на північний схід. Сама висока із них –Головний (Південний) хребет, який підходить до самого моря. Сама висока гора Південного хребта – Ай-Петрі, її висота – 1200 м.

Під горою Ай-Петрі, в дивовижній Ялтинській затоці розташоване місто Ялта. Із східної сторони Ялтинська затока і місто Ялта охоплює “Мис Мартьян”, а з західної сторони – “Мис Ай-Тодор”.

На “Мисі Мартьян” розташований заповідник. Територія заповідника охороняється з 1947 р. Площа заповідника разом з прилеглою акваторією Чорного моря дорівнює 240 га. Особлива увага приділяється охороні приморського лісу середньоморського типу, в якому ростуть тисячорічні яловець високий, сосна кримська, тисячорічні суничні червоні дерева. Ці види дерев занесені до Червоної книги України. Висота цих дерев сягає 10-15 м. А товщина стовбура досягає 3-5 м. Всі тисячорічні дерева “Мису Мартьян” – це живі пам’ятники природи. Дуже важливо, щоб вони залишились людям ще на довгі віки.