У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тернопільська область належить до невеликих областей України

Реферат

на тему:

“Економічна географія Тернопільської області”

План.

1. Вступ.

2. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалів.

3. Населення, трудові ресурси і проблеми їх ефективного використання.

4. Господарство Тернопільщини.

5. Транспорт.

6. Невиробнича сфера.

7. Економічні зв’язки.

8. Список використаної літератури.

Тернопільська область належить до невеликих областей України. Її площа – 13,8 тис. км.кв., що становить 2,3% від території держави. Область знаходиться в західній частині України, межує з Рівненською, Чернівецькою, Львівською, Івано-Франківською, Хмельницькою областями.

Область лежить у внутрішній частині Європи, у районах панування західних вітрів і це впливає на формування на її території помірно континентального клімату, рослинного і тваринного світу лісостепу. А положення її в західній частині Подільської височини визначає особливості формування природних комплексів на її території.

Географічне положення Тернопільської області є досить вигідним. ЇЇ розміщення в західній частині правобережного лісостепу – у зоні з родючими ґрунтами і достатнім зволоженням – сприяє розвитку сільськогосподарського виробництва, а положення поблизу індустріального Прикарпаття і Львівсько-Волинського вугільного басейну – розвитку різноманітних галузей промислового виробництва.

Розташування області в регіоні з високою щільністю населення зумовлює переважання трудомістких галузей господарства.

Тернопільська область знаходиться поблизу кордону нашої держави з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Це сприяє активному розвитку на її території виробництв, продукція яких може експортуватися в ці країни. Разом з тим, у сучасних умовах переходу економіки України до ринкових відносин область, маючи відносно високий ступінь забезпеченості трудовими ресурсами, може стати регіоном для вкладання інвестицій іноземних фірм. Цьому сприяє розташування області на важливих транспортних магістралях, які з’єднують Київ зі Львовом, Чопом, країнами Європи. Таке положення дозволяє підтримувати тісні економічні зв’язки області зі східними регіонами України, безпосередньо з сусідніми областями та країнами Європи.

Значна компактність території області та центральне положення обласного центру – Тернополя – сприяють розвитку вантажо- та пасажироперевезень між різними частинами області.

Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалів. Рельєф району дуже різноманітний. Значно розчленована глибокими каньойоноподібними долинами рік місцевість Придністров’я переходить у центральній частині області у слабо хвилясту, майже ідеальну рівнину, яка на півночі змінюється горбогір’ям. Мальовничі ландшафти західної частини області, порізаної густою мережею ярів, балок і річкових долин, мають значні відмінності від ландшафтів східної частини. Ці відмінності значною мірою викликані особливостями геологічної будови території.

Клімат області помірно-континентальний з нежарким літом, м’якою зимою і достатньою кількістю опадів. Тернопільська область розташована в глибині материка і тому на її клімат мають значний вплив континентальні повітряні маси. Вони несуть суху погоду. Узимку сюди проникають відроги сибірського антициклону, які приносять холодну погоду, а влітку, коли він відступає, має вплив азорський максимум. Навесні і на початку осені на територію області проникає континентальне арктичне повітря, яке приносить різке похолодання. В усі пори року територія області перебуває під впливом циклонів, які формуються над Атлантичним океаном. Улітку вони приносять значну хмарність, опади, зниження температури повітря, а взимку – потепління, відлиги, снігопади. На клімат області має вплив також рельєф. Різноманітні форми рельєфу обумовлюють відмінності в температурах повітря, кількості опадів, напрямі та силі вітру у різних частинах області.

Середньорічна температура повітря коливається від 6,9C в центральній частині області до 7,4C на півночі і півдні. Середня температура січня від мінус 5,4C у центральні частині до мінус 4,5C в інших частинах області, липня - відповідно 18 –18,5 і 18,8C. Опадів випадає 550-700мм на рік у весняно-літній період.

Природно-ресурсний потенціал. Розміщення Тернопільської області в межах Східно-Європейської платформи зумовило утворення тут корисних копалин осадового походження. Серед них найбільшою є група нерудних корисних копалин. На території області розвідано і обстежено понад 300 родовищ корисних копалин цієї групи. Вони розміщені по всій території області і є сировиною для виробництва різноманітних будівельних матеріалів.

Значне поширення в області мають суглинки і глини (понад 100 родовищ), які є сировиною для виробництва цегли і черепиці. Переважна більшість з них – невеликі та середні; до великих належать Тернопільське, Опришківське, Чортківське, Теребовлянське. Глибина залягання глини не перевищує 7 м, а видобування її проводиться відкритим способом. У північній і центральній частинах області є поклади гончарних і вогнетривких глин, які використовуються для виробництва кахлю та гончарного посуду.

Пісковики поширені в Теребовлянському, Чортківському та Бучацькому районах на берегах рік Серету і Гнізди. Вони мають плитчасту будову і використовуються для виготовлення бруківки і як облицювальний матеріал.

Вапняки на території області трапляються у Збаразькому, Підволочиському, Підгаєцькому, Бережанському, Бучацькому і Зборівському районах. Вони використовуються для виготовлення щебеню, облицювальних плиток, стінових блоків, випалювання вапна, а також при виробництві цукру.

Родовища крейди знаходяться в околицях м. Кременця. Поклади залягають близько до поверхні (до 10 м), мають значну товщину, і це дозволяє вести видобуток відкритим способом. Крейда застосовується в комбікормовій промисловості, для вапнування ґрунтів, виготовленні шкільних олівців.

Гіпсові родовища розміщені в Придністров’ї, найбільші з них – між Серетом і Збручем (Заліщицький і Зборівський райони). Товщина пластів досягає 20-25м, запаси оцінюються десятками мільйонів тонн. Гіпс використовується для гіпсування ґрунтів, у медицині, паперовій, хімічній, цементній галузях промисловості тощо.

Поклади мергелю є у західній частині області (Зборівський, Бережанський і Підгаєцький райони). Потужність пластів 18-30м, вони залягають на глибині 15-29 м, й це дає змогу розробляти їх кар’єрним способом. Мергель є високоякісною сировиною для виробництва цементу.

Гравій трапляється в долинах і на проти річкових схилах Дністра, Серету, Золотої Липи. Використовується переважно в шляховому будівництві.

Родовища піску поширені


Сторінки: 1 2 3 4 5 6