У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТУРЕЦЬКА РЕСПУБЛІКА

ТУРЕЦЬКА РЕСПУБЛІКА

Держава в Південно-Східній Європі і Південно-Східній Азії. На північному-заході граничить з Болгарією і Грецією, на північному сході - із Грузією і Вірменією, на сході - з Іраном, на півдні - з Іраком і Сирією. На півночі омивається Чорним морем, на північно-заході - Мармуровим морем, на півдні - Середземним морем, на заході - Егейським морем. Площа країни 779 452 км2. Азіатська частина Туреччини зветься Анатолія, європейська ж частина складає усього близько 3% території. Країну можна умовно розділити на 7 фізико-географічних регіонів: Фракія й узбережжя Мармурового моря; регіон Егейського і Середземного морів; Чорноморський регіон; західна Анатолія; Анатолійське плоскогір'я; східне нагір'я; південно-східна Анатолія.

Фракія й узбережжя Мармурового моря - рівнинний регіон, на сході якого піднімається гірський ланцюг з горою Улу (Олімпус) (2543 м). Узбережжя Егейського і Середземного морів вузьке і горбкувате. Анатолійське узбережжя Чорного моря обрамлено Понтськими горами. Західна Анатолія складається з нерівних гірських ланцюгів і річкових долин, що відокремлюють Егейське узбережжя від Анатолійського плоскогір'я - самого великого регіону країни, з усіх боків оточеного горами. Найвища точка цього регіону - гора Ерсиес (3916 м). Східне нагір'я є самим гористим регіоном Туреччини. У ньому знаходиться знаменита гора Арарат (5137 м), до якої, по перевалі, пристав Ноєв Ковчег. Там же беруть початок ріки Тигр (Дикле) і Євфрат (Фират). Південно-східна Анатолія - низьке плоскогір'я, з півночі, сходу і заходу оточене горами. Практично всі ріки Туреччини порожисті і несудохідні, деякі влітку пересихают. Самою довгою рікою країни є Кизил-Ирмак (1150 км). Два найбільших озера Туреччини - озеро Ван і озеро Туз - солоні; прісноводні озера Бейзегир, Егридир і Бурдурал знаходяться на південно-заході країни.

Населення Туреччини (по оцінці на 1998 рік) складає близько 64566500 чоловік, середня щільність населення близько 83 чоловік на км2. Найбільш висока щільність - у Стамбулі і прибережних регіонах. Етнічні групи: турки - 80%, курди - 17%, греки, араби, вірмени, євреї. Мова: турецький (державний), курдський, арабський. Віросповідання: мусульмани - 99,8% (чотири п'ятих - суннити, одна п'ята - шиїти), християни - 0,2%, іудеї. Столиця - Анкара. Найбільші міста: Стамбул (7300000 чоловік), Анкара (2826000 чоловік), Измир (1757000 чоловік), Адана (931000 чоловік). Бурса (835000 чоловік). Державний устрій - республіка. Глава держави - президент Сулейман Демирель (у посаді з 16 травня 1993 року). Глава уряду - прем'єр-міністр Н. Ербакан (у посаді з березня 1996 року). Грошова одиниця - турецька ліра. Середня тривалість життя (на 1998 рік): 65 років - чоловіка, 69 років - жінки. Рівень народжуваності (на 1000 чоловік) - 21,4. Рівень смертності (на 1000 чоловік) - 5,3.

На узбережжя Егейського і Середземного морів літо довге і печеня, а зима м'яка і дощова. Середня температура січня в Стамбулі складає від 3 гр. З до 8 гр. З, середня температура липня- від 18 гр. З до 28 гр. С. Середньорічна норма опадів близько 820 мм, дощі йдуть в основному з жовтня по травень. У цьому регіоні вирощують оливки, цитрусові, фіги, виноград. Ліси вкрай рідкі. На Анатолийском плоскогір'я клімат континентальний з печенею влітку і щодо холодної узимку. Середня січнева температура в Анкарі - від -4 гр. З до 4 гр. З, середня липнева температура - від 15 гр. З до 30 гр. С. Середньорічна норма опадів близько 350 мм. Рослинність на плоскогір'я в основному трав'яниста з дуже рідкими лісами. Самим жарким регіоном країни є південно-східна Анатолія (середня температура липня нерідко перевищує 30 гр. З). Серед представників фауни найбільш розповсюджений дикий кабан, тому що іслам забороняє вживання в їжу свинини. У віддалених гірських районах зустрічаються віл, лисиця, дикий кіт, гієна, шакал, олень, ведмідь, куниця і гірський козел. Верблюд, буйвіл і ангорська коза одомашнені. Крім великої кількості різних видів місцевих птахів, через Туреччину пролітає кілька десятків тисяч перелітних птахів. У ріках водиться велика кількість форелі.

Головною визначною пам'яткою Туреччини є Троя - легендарне місто, битва за який оспівана Гомером у "Илиаде". На місці, зазначеному великим грецьким поетом, знайдено більш десяти поселень різних періодів, починаючи з 3000 року до н.е. Останнє місто, від якого збереглися вулиці, храм Афіни, театр, проіснував з I століття до н.е. по 500 рік н.е. Крім цього в Анкарі знаходяться музей Анатолийских цивілізацій з найбагатшими колекціями предметів побуту і мистецтва хетів і фригийцев; старе місто, розташований навколо середньовічної цитаделі. У Трабзоне - церква Золотоглавої Божої Матері і церква св. Євгенія візантійської архітектури, обидві церкви перероблені в мечеті; церква св. Софії (XIII століття), у якій розташований музей; монастир XIV століття. У Стамбулі - велика кількість пам'ятників архітектури, у тому числі церква св. Софії VI століття (у XV столітті була перебудована під мечеть, зараз у будинку знаходиться музей); мечеть Баязеда II, мечеть Сулеймана I; палацевий комплекс Топкали Сераль, у якому розташований музей з колекцією султанських коштовностей, а також предметів, що належали пророку Мухаммеду; палац Долма Багген (XIX століття); замокла Едикюль; Галатская вежа. У Газиантепе - руїни візантійської міцності; неподалік від міста пагорб, на якому знаходився центр поклоніння богу Ваалу. В Антакье (Антіохія) - залишки римських храмів, акведуків, театрів і катакомб; археологічний музей з колекцією мозаїки II-III століть; грот св. Петра, у якому апостол читав свої проповіді, неподалік від


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7