У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Порівняльна характеристика Великобританії та Німеччини

Порівняльна характеристика Великобританії та Німеччини

Загальні відомості та історія розвитку обох країн.

Великобританія – парламентська монархія. Належить до семи найрозвинутіших країн світу, є членом Євросоюзу та НАТО,

Площа – 244 тис. км2.

Населення – 58,1 млн. чоловік.

Столиця – Лондон.

Німеччина – федеративна республіка, одна з найрозвинутіших країн світу та Західної Європи, також є членом НАТО, але позиції у сфері новітніх технологій слабші від інших країни “великої сімки”.

Площа – 356 тис. км2.

Населення – 81,3 млн. чоловік.

Столиця – Берлін.

Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії (офіційна назва країни) складається з Англії та пізніше завойованих і приєднаних до неї Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії (Ольстер). Найближчими сусідами, що знаходяться на материку Євразія, є Франція та Бельгія. На заході держава межує з Ірландією, що була 700 років колонією Великобританії. Звільнення Ірландії відбулось у 1949 році. 6 графств Ольстера залишились у складі Великобританії.

Тепер Німеччина складається з 16 земель, але до ХІХ ст. країна складалась з 300 світських та духовних держав – князівств і 50 імперських міст. Після поразки в Другій світовій війні країна була поділена на дві частини: східну – НДР (Німецьку Демократичну Республіку) та західну – ФРН (Федеративну Республіку Німеччини). Після об'єднання у 1990 році регіон колишньої НДР дістав назву “нові федеральні” (східні) землі.

2. Географічне положення та природно-ресурсний потенціал.

Великобританія – острівна країна, що розташована на північному сході Євразії. Межує з Бельгією, Люксембургом, ФРН, Іспанією, Швейцарією, Ірландією, Монако, Андорою. Більш північніше розташування Великобританії сприяє холоднішому клімату (помірний, морський). У Великобританії є значні запаси нафти, які добувають на шельфі Північного моря, а також каоліну, калійної і кам’яної солі. Решта корисних копалин – кам’яне вугілля, залізна руда, олово, свинцево-цинкова руда відігравали велику роль у минулому. Країна багата на гідроресурси. Їй характерна густа мережа річок: Северн, Темза, Мерсей, Трент, Уай та інші. Грунти на півдні і заході переважно гірсько-лісові і підзолисті, на сході і південному-сході – бурі-лісові, в південно-східній частині Англії – перегнійно-карбонатні і алювіальні.

Німеччина розташована в центрі Європи. На півночі країна виходить до Північного і Балтійського морів, на сході межує з Польщею, Чехією, на заході – з Нідерландами, Бельгією, Францією, Люксембургом, на півдні – з Швейцарією і Австрією, на півночі – з Данією. Клімат помірний з переходом від морського до помірно-континентального. За особливостями рельєфу країну можна поділити на три частини: Північно німецьку низовину, Середньонімецькі гори, підвищену Південну Німеччину. Найбільшу протяжність у межах країни мають річки: Рейн, Дунай та Ельба. Головним багатством Німеччини є кам’яне та буре вугілля (Рурський та Саарський басейни). Рурський басейн посідає за запасами перше місце в Західній Європі. Є також великі запаси калійних солей. Промислове значення мають поклади будівельних матеріалів.

3. Населення

Великобританія – високо урбанізована країна (75%). Складається з англійців, шотландців, уельсців, ірландців, вихідців з країн Співдружності. Основою англійської мови, якою спілкується населення країни, є мова древніх кельтів. У Великобританії низька народжуваність на фоні значної тривалості життя, тому для країни характерне так зване “старіння нації”. Середня густота населення – 250 осіб на 1 км2.

Найбільші агломерації – Манчестерська, Лондонська, Бірмінгенська. В країні спостерігається великий потік мігрантів, які щоденно виїжджають на роботу до міст. Проте, значна частка безробітних (13% економічно активного населення) ускладнює суспільні відносини країни.

Німеччина – етнічно однорідно країна. На кордонах з Нідерландами і Данією проживають кілька тисяч датчан і голландців, на сході – лужицьких сербів. Більшу частину емігрантів становлять вихідці з Туреччини та Східної Європи. Еміграція поповнює комплекс соціальних і політичних законодавчих заходів щодо регулювання еміграційного потоку. Німецька мова належить до германської групи індоєвропейської мовної сім'ї. Південні регіони країни заселені переважно католиками, північні – протестантами. Середня густота населення становить майже 220 осіб на 1 км2. Міських жителів – понад 85%. Головним промисловим ядром країни є найбільша в Європі Рурська агломерація. Основним фінансовим центром є Франкфурт-на-Майні, головними політичними центрами – Бонн і Берлін.

Частка зайнятих у промисловості і будівництві (45% економічно активного населення) значно вища, порівняно з іншими західноєвропейськими країнами. Крім того, багато людей працює у науково-дослідницькій сфері, на транспорті, в сфері послуг.

4. Господарства (промисловість, сільське господарство).

Промисловість Великобританії хоч і є провідною галуззю господарства, все ж за темпами росту та продуктивністю праці поступається іншим провідним країнам світу. Це стосується також новітніх галузей промисловості. За обсягом промислового виробництва країна посідає 7 місце у світі. Нині в структурі промисловості помітна тенденція зростання частки машинобудування та зменшення частки традиційних гірничодобувної і текстильної галузей. Тваринництво різко переважає над рослинництвом (70%). Розвинуте скотарство, свинарство, птахівництво. В рослинництві використовують високоврожайні сорти пшениці, ячменю, цукрових буряків, картоплі. Серед видів транспорту в країні провідне місце належить морському (86% вантажообороту), що забезпечує міжнародні та внутрішньодержавні зв’язки країни. На автомобільний транспорт припадає 75% внутрішніх перевезень, на залізниці – близько 20%. Головна автомагістраль Лондон-Манчестер-Глазго. Зростає роль трубопроводів. Близько третини продукції імпортується. Експорт – різноманітний, але переважають хімічні продукти та машини.

Сучасна Німеччина має розвинуту електроенергетику. Серед галузей обробної промисловості найбільш розвинуті машинобудування та хімія. За обсягом хімічної продукції Німеччина поступається тільки США, а за її експортом посідає перше місце в світі. Країна посідає перше місце в Європі і третє у світі за рівнем розвитку суднобудування. Добре розвинуте виробництво інструментів, приладів, в тому числі оптичних.


Сторінки: 1 2