У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Корея
12



Офіційна назва - Республіка Корея (Taehan Minguk)

Реферат на тему:

“Корея”

(економіко-географічна характеристика країни)

 

Офіційна назва - Республіка Корея (Taehan Minguk).

Неофіційна назва - Південна Корея.

Географічне положення - країна розташована на Далекому Сході, на Корейському півострові, на південь від 38-ї паралелі. Займає південну частину Корейського півострова. Південній Кореї також належать кілька островів, найбільші з яких - Чеджудо, Чедо і Коджедо.

На півночі межує з КНДР. На сході омивається Японським морем, на півдні та південному сході - Корейською протокою, на заході - Жовтим морем.

Площа території - 99,263 тис. кв. км.

Населення - 47,2 млн. осіб (2000 р.).

Віросповідання: буддизм - 47%, християнство - 48%, конфуціанство - 3%, чондокьо.

Столиця - Сеул (Seoul) - понад 10,3 млн. жителів (січень 1998 р.).

Найбільші міста: Пусан (4,080 млн. жителів), Тегу (понад 2,5 млн. жителів), Інчхон (Чемульпо) (2,4 млн. жителів), Кванджу (1,424 млн. жителів).

Адміністративний поділ - 9 провінцій і 5 міст центрального підпорядкування.

Офіційна мова - корейська

Грошова одиниця - вона = 100 чонам.

Національне свято - 15 серпня - День проголошення Республіки Корея (1948 р.).

Державний прапор

Назва корейського національного прапора - Тхегиккі - походить від кола тхегик, зображеного в центрі прапора. Вважається, що вперше цей прапор було піднято у серпні 1882 року, коли група прогресивних корейських державних діячів на чолі з Пак Ен Хе відбула з візитом у Японію. Вони вважали, що необхідно мати прапор, який символізував би суверенітет Кореї.

Найперший прапор, який, як вважають, створили члени цієї організації за пропозицією короля Кочжона, вже не існує. Про нього відомо лише те, що в центрі знаходилося зображення червоно-синього кола тхегик, а навколо - чотири триграми. Король Кочжон (1863-1907) 5 березня 1883 року видав спеціальний указ, яким було затверджене загальне розташування символів на прапорі, однак всі деталі цієї символіки остаточно були сертифіковані лише після створення Республіки Корея в 1948 р.

Розташоване в середині прапора Коло тхегик розділене на дві рівні і повністю збалансовані частини. Його верхня червона частина - ян, і нижня синя - им, є давніми символами Всесвіту або великих космічних сил, які, протидіючи одна одній, створюють рівновагу і повну гармонію: вогонь і вода, день і ніч, світло і темрява, чоловіче і жіноче начало, активність і пасивність, тепло і холод, плюс і мінус тощо. Знаки з трьох ліній у кожному куті полотнища також символізують протилежність і рівновагу. Три безперервні лінії символізують рай, а три перервані, розташовані в протилежному куті - землю. В нижньому лівому куті дві безперервні лінії і одна перервана між ними - це вогонь, по діагоналі від них - знак води. Білий фон прапора означає чистоту корейського народу і його миролюбний характер. Сам прапор символізує ідеал корейської нації, яка розвивається вічно у повній гармонії з Всесвітом.

Членство в міжнародних організаціях - ООН, АТЕС (форум Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва), Азіатський банк розвитку, ЄБРР, Група-77, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Інтерпол, ОБСЄ (партнер), ЮНЕСКО, Світова організація торгівлі, Організація економічного співробітництва і розвитку тощо.

Економічне диво Південної Кореї
      У 1960-1985 роках економічне зростання у Південній Кореї було одним з найінтенсивніших у світі. У результаті змін, що почалися в 1962 році, Південна Корея перетворилася з однієї з найбідніших у світі аграрних країн на індустріальну країну, яка швидко розвивається. Цей стрибок отримав назву "економічного дива на річці Хан" (річка Хан-ганг протікає в Сеулі).
      Основними факторами, які пояснюють вражаюче економічне зростання країни, були:

? визначальна роль уряду під час реформ;

? стратегія експортного орієнтування через нестачу власної сировини;

? дешева робоча сила;

? сприятливий для ділової активності міжнародний клімат.
      В процесі індустріалізації модернізувалися традиційні для Південної Кореї галузі легкої промисловості, особливо текстильна. Найвищими темпами розвивалися важка і хімічна промисловість, виробництво машин і устаткування, електроніка, суднобудування, автомобілебудування для внутрішнього і зовнішнього ринку.
     Корейське економічне диво" невіддільне від історії величезних корейських концернів - чеболь. Ці концерни стали основою перетворення Південної Кореї у світову індустріальну державу, і зараз на них багато в чому тримається економіка країни
      Слово "чеболь" - це корейська вимова назви довоєнних японських концернів "дзайбацу", найвідомішими з яких є "Міцуї", "Сумітомо", "Міцубісі". Ця назва, у свою чергу, складається з двох китайських ієрогліфів, які можуть бути перекладені як "грошова аристократія" або "олігархія власності". У самих концернах віддають перевагу англійським назвам - "група" або "конгломерат".
      Ріст чеболь багато в чому відбувався завдяки створеній для них системі пільгового фінансування за підтримки держави. Чеболь отримали близько 75% банківських кредитів, наданих приватному сектору наприкінці 70-х - на початку 80-х років. Паралельно відбувалася активна диверсифікація самих компаній. Вже до кінця сімдесятих років більшість чеболь стали багатопрофільними фірмами.
      Розвиток країни був пов'язаний, насамперед, з експортом, а експортна продукція вироблялася переважно чеболь.

      10 найбільших чеболь Південної Кореї 2001 року і сфери їх діяльності:

      Самсон (Samsung) - електроніка, машинобудування, кораблебудування, будівництво;
      Хенде (Hyundai) - те ж саме;
      LG - електроніка, машинобудування;
      SK - хімічна промисловість, телекомунікації, машинобудування;
      Хенде моторс (Hyundai motors) - автомобілебудування;
      Ханчжін (Hanjin) - транспорт;
      Pohang Iron and Steel - металургія;
      Лотте (Lotte) - торгівля, легка промисловість, сфера послуг, телекомунікації;
      Кимхо (Kumho) - хімічна промисловість, будівництво, транспорт;
      Ханхва (Hanhwa) - хімічна


Сторінки: 1 2 3