У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Офіційна назва - Російська Федерація

Реферат на тему:

“Російська Федерація (РОСІЯ)”

(економіко-географічна характеристика)

Офіційна назва - Російська Федерація.

Росія - країна у східній Європі і північній Азії. Її сусідами є КНДР, КНР, Монголія, Казахстан, Азербайджан, Грузія, Україна, Білорусь, Литва, Польща, Латвія, Естонія, Фінляндія та Норвегія. РФ має найдовший кордон у світі.

Площа - 17,075 млн. кв. км.

Населення - 150,5 млн. осіб (1998р.).

До складу Російської Федерації входить 89 рівноправних суб'єктів, у тому числі: 21 автономна республіка (Адигея, Алтай, Башкирія, Бурятія, Дагестан, Інгушетія, Кабардино-Балкарія, Калмикія, Карачаєво-Черкесія, Карелія, Комі, Марійська, Мордовія, Північна Осетія, Татарія, Тува, Удмуртія, Хакасія, Чечня, Чувашия, Якутія), 49 областей, 6 країв, 10 автономних округів (Агінський Бурятський, Комі-Перм'яцький, Корякський, Ненецький, Таймирський (Долгано-Ненецький), Усть-Ординський Бурятський, Ханти-Мансійський, Чукотський, Евенкійський, Ямало-Ненецький), одна автономна область (Єврейська), два міста федерального значення - Москва і Санкт-Петербург.

Столиця - Москва (8,434 млн. жителів).

Найбільші міста - Санкт-Петербург (4,239 млн. жителів), Нижній Новгород (1,378), Новосибірськ (1,368), Єкатеринбург (1,278), Самара (1,175), Омськ (1,160), Уфа (1,096), Казань (1,085), Челябінськ (1,083), Перм (1,028), Ростов-на-Дону (1,025), Волгоград (1,003). Загалом налічується 1066 міст, 2070 селищ міського типу (1994р.).

Офіційна мова - російська. Кожна автономна республіка може ввести у своїх межах свою національну мову як другу офіційну.

Релігія. Переважна більшість населення - православні християни; значну частину неслов'янських жителів становлять мусульмани-суніти. Основні релігії: православ'я (Російська православна церква), іслам, католицизм, протестантство, іудаїзм, буддизм тощо.

Герб Російської Федерації затверджений федеральним конституційним законом РФ "О государственном гербе Российской Федерации" 2000 року. Відповідно до ст. 1 цього Закону герб РФ - чотирикутний, із закругленими нижніми кінцями, і загострений на кінці червоний геральдичний щит із золотим двоголовим орлом, який підняв догори розправлені крила. Орел увінчаний двома малими коронами і - над ними - однією великою короною, які з'єднані стрічками. У правій лапі орла - скіпетр, у лівій - держава. На грудях орла, у червоному щиті - срібний вершник у синьому плащі на срібному коні, який срібним списом завдає поразки чорному поваленому драконові.

Відповідно до ст. 2 цього закону відтворення Державного герба РФ дозволяється без геральдичного щита, а також в однокольоровому варіанті.

Державний прапор РФ - прямокутне полотнище з трьох рівновеликих горизонтальних смуг: верхньої - білого, середньої - синього і нижньої - червоного кольору. Відношення ширини прапора до його довжини 2:3.

Грошова одиниця - рубль.

Структура економіки

У структурі економіки Росії переважає важка промисловість, особливо металургія, хімія, машинобудування та енергетика. Добре розвинута лісова промисловість: лісові ресурси Росії - найбільші у світі. Росія має також найбільші у світі розвідані запаси природного газу і другі за величиною запаси нафти. Великі родовища вугілля є в Республіці Комі, у Східному Сибіру і на Далекому Сході. Росія також багата на залізну руду, боксити, нікель, олово, золото, алмази, платину, свинець і цинк. Багато цих ресурсів знаходиться в Сибіру, де великі відстані, низька заселеність, суворий клімат і багаторічна мерзлота створюють значні труднощі для економічно ефективного видобутку і транспортування сировини на місця переробки та споживання.

Економічні райони

Росія поділяється на 11 великих економічних районів: Північно-Західний, Північний, Центральний, Волго-В'ятський, Центрально-Чорноземний, Поволзький, Північнокавказький, Уральський, Західносибірський, Східносибірський і Далекосхідний.

Видобуток нафти і газу зосереджений у Західному Сибіру, гідроелектростанції, кольорова металургія і лісова промисловість - у Східному Сибіру. На Далекому Сході видобувають золото, алмази, він славиться рибою і морепродуктами. У Північному районі основними галузями є добування вугілля, нафти, газу, апатитів, нікелю та інших металів, а також заготівля лісу і вилов риби. У Північно-Західному, Центральному, Волго-В'ятському, Уральському і Поволзькому районах розвинуті машинобудування, хімічна, легка, харчова промисловість, енергетика і сфера послуг. Центрально-Чорноземний район і Північний Кавказ мають розвинуте сільське господарство і харчову промисловість.

Сільське господарство

Російське сільське господарство, яке виробляє більше ніж одну п'яту валового національного продукту країни, спеціалізується по регіонах. Три п'ятих орних земель засіваються пшеницею, ячменем, вівсом і житом. Основними виробниками зерна є Поволжя, Північний Кавказ, Центрально-Чорноземний район і Західний Сибір. Вирощуються також технічні культури (особливо соняшник, цукровий буряк, льон), овочі (у середній смузі та на північному заході) і баштанні культури (на півдні).

Транспорт

Залізниці, більша частина яких розташована у Європейській Росії, перевозять три чверті всіх вантажів. Річковий та автомобільний транспорт перевозять близько 15% вантажів. У багатьох районах Півночі і Далекого Сходу єдиним видом транспорту є авіація. Економічна криза кінця 1990-х років фактично ізолювала більшість північних регіонів від центру, оскільки внаслідок погано розвинутої інфраструктури держава неспроможна була оплачувати транспортування вантажів.

 

За останній рік зовнішньоторговельний оборот товарами і послугами між Україною та Росією становив понад 11 млрд. дол. США. У структурі товарообороту 9,5 млрд. дол. становлять товари, а 2,16 млрд. дол. - послуги. На сьогоднішній день у загальному обсязі експорту України близько 28% становить експорт машин та устаткування, 26,5% - метали і вироби з них, продовольча продукція і сільськогосподарська сировина - 18,5%. Основу імпорту з Росії становлять мінеральні продукти: в загальному обсязі їх 62% - це нафта і нафтопродукти, газ, руди тощо; машини й устаткування - 17,5%.