У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Панама, загальна характеристика

Зміст

Природа

Населення

Державний лад і політика

Місцеві органи влади

Політичні партії

Збройні сили

Зовнішня політика

Економіка

Сільське господарство

Рибальство

Лісова промисловість

Промисловість

Видобувна промисловість

Енергетика

Транспорт

Зовнішня торгівля

Фінанси і банки

Культура

Музика і танець

Живопис і література

Освіта

Підсумки

Список використаної літератури

ПАНАМА

Республіка Панама, держава, розташована на Панамському перешийку, самій вузькій ділянці суші, що з'єднує Північну Америку з Південною. Площа 77 082 кв. км; населення - 2,73 млн. чоловік (оцінка 1996). На сході межує з Колумбією, на заході - з Коста-Рикой, на півдні омивається Тихим океаном, на півночі - Карибським морем. Столиця - місто Панама, населення якого оцінювалося в 1997 у 413 тис. чоловік.

Географічно будучи частиною Центральної Америки, Панама до 1903 входила до складу Колумбії. Життя країни зосереджене навколо Панамського каналу, поруч з яким розташована і столиця. Основні політичні зусилля урядів країни в 20 в. були спрямовані на те, щоб включити в її юрисдикцію зону Панамського каналу, що офіційно знаходилася під контролем США, і в 1979 ці зусилля нарешті увінчалися успіхом. Зона каналу площею 1432 кв. км і довжиною 68 км, з населенням у 47 тис. чоловік, перетинає Панаму з північно-заходу на південний схід, зв'язуючи Карибське море з Тихим океаном.

Природа. У широтному напрямку майже через усю країну простирається центральний гірський ланцюг, облямована по обидва боки прибережними мінливостями. Як для карибського, так і для тихоокеанського узбережжя характерні глибокі бухти і розташовані неподалік острови. На південному узбережжі в океан знаходяться кілька горбкуватих півостровів, з них самий великий - півострів Асуэро. Гірська внутрішня частина Панами утворена декількома хребтами. Західні хребти, що простягнулися в Панаму з Коста-Рики, увінчані кількома вулканічними піками, найвищий з них - гора Барові (3475 м над р.м.). На схід тягнуться круті схили хребта Серрания-де-Табасара висотою більш 900 м над р.м., що доходить до Панамського каналу. Цей хребет різко обривається західніше міста Панама, а далі на південний схід йде інша гірська система - КОРДИЛЬЕРА-ДЕ-САН-БЛАС, що переходить у більш високий ланцюг Серрания-дель-Дарєн, що продовжується в Колумбії. Деякі піки тут піднімаються вище 1200 м над р.м. Ще один хребет, Серрания-дель-Баудо, починається на південно-сході Панами і тягнеться від затоки Сан-Мигель у Колумбію. Панамський канал прокладений у найбільш низькій частині перешийка між західними і східними гірськими областями , де пагорби не перевищують 87 м над р.м.

На Карибському узбережжі і північних схилах гір клімат дощовий тропічний . Особливо сильні зливи йдуть із травня по грудень, але й в інші місяці нестачі вологи не відчувається. У порту Колон річна норма опадів становить 3250 мм, а середня Зм., причому різниця в температурах між сезонами майже непомітна. У високогір'ї дощів випадає менше, а з південної сторони гір на тихоокеанському узбережжі панує тропічний клімат з вологим і сухим сезонами. У столиці країни, наприклад, 88% річної норми опадів, що складає 1750 мм, приходиться на травень - листопад, а інші п'ять місяців стоїть посуха

Приблизно три чверті Панами покрито лісами. На Карибському узбережжі літоральні мангрові зарості змінюються густим волого тропічними лісом з вічнозелениими широколиственними породами, що дають коштовну деревину.

Вище схили покриті не менш густим "ліановим" лісом, що доходить майже до вершин хребтів. Тихоокеанські прибережні області покриті густим напівлистопадним лісом з невеликими ділянками саваннового рідколісся.

Фауна Панами багата і різноманітна. Тут водяться пума, оцелот і інші котячі, олені, мавпи, пекарі, мурахоїди, лінивці, броненосці і кинкажу. Серед рептилій виділяються крокодили, алігатори, отрутні і нешкідливі {неушкоджені} змії. Крім північноамериканських перелітних птахів, багато папуг, у тому числі ар; зустрічаються чаплі і тукани.

Населення. За даними перепису 2003, у країні проживало 29,60 млн. чоловік. За прогнозами , у 2005 воно досягне 30,30 млн. чоловік. На 1000 жителів народжувалося 20,78, а вмирало 6,25 чол. у рік, тобто природний приріст становив 1,36%.

Приблизно 70% панамців - або метиси, у жилах яких тече кров індіанців і білих, або мулати - нащадки шлюбів браків білих з чорношкірими. Серед інших 14% - "афроамериканці", 10% - білі, близько 6% індіанці.

55% населення живе в містах. За даними перепису 1990, чотирма найбільшими містами країни були столиця Панама (411 тис. жителів), Сан-Мигелито (242 тис.), Давид (65 тис.) і Колон (54 тис.). Якщо не вважати Давида, регіонального торгового центра внутрішньої частини Панами, городяни зайняті в основному обслуговуванням каналу і зв'язаною з ним комерцією. Сільське населення зосереджене на південно-заході країни.

Офіційна мова Панами – іспанська. Приблизно для 14% населення рідною є англійський , а індіанці говорять мовами мовах

Приблизно 85% панамців - католики, близько 10% (в основному чорношкірі вихідці з Вест-Індії) - протестанти різних напрямків , а ще 5% жителів, головним чином вихідців з Индостана і Близький Схід, - мусульмани.

Державний лад і політика. Відповідно до конституції, прийнятої в 1972 і зміненій у 1978, 1983 і 1990-х роках, Панама - унітарна президентська республіка. До 1989 реальна влада в країні належала військовим і тільки потім чинність основного закону було відновлено в повному обсязі .

Законодавча влада в Панамі належить однопалатній Законодавчій асамблеї, що з 1999 складається з 71 депутата. Вона обирається загальним голосуванням терміном на 5 років, у залежності від чисельності населення по одномандатних і багатомандатних округах. Панамський парламент приймає закони, ратифікує міжнародні договори, затверджує державний бюджет, уводить податки, оголошує амністію, затверджує адміністративно-територіальний розподіл країни. Асамблея розглядає обвинувачення проти президента, віце-президентів (може оголосити їм усунутими)


Сторінки: 1 2 3 4