У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Нігерія
11



Реферат

на тему:

“Нігерія”

НІГЕРІЯ, Федеративна Республіка Нігерія, держава в Західній Африці. По чисельності населення займає перше місце в Африці, нігерійці складають біля 1/8 жителів континенту. Територія країни простирається від узбережжя Гвінейської затоки до західно-африканської савани. На заході граничить з Беніном, на півночі з Нігером, на північно-заході з Чадом, на сході і південно-сході з Камеруном.

Під час проголошення незалежності 1 жовтня 1960 Нігерія являла собою федерацію, що складалася з колишньої федеральної столиці Лагоса і трьох великих, значною мірою автономних адміністративних областей: Північної, Західної і Східний. У 1963 з території Західної Нігерії була виділена четверта область – Середньозахідна. У відношенні Нігерії затвердилися поняття Північ і Південь (Східна і Західна Нігерія, а також Лагос).

Характер політичних процесів у Нігерії першої половини 1980-х років у значній мірі визначався боротьбою за владу між основними народами Півночі (хауса і фульбе) і Півдня (йоруба і тому що), причому в залежності від ситуації інші етнічні групи могли бути те союзниками жителів півдня, то жителів півночі. Таке суперництво продовжувалося не один рік. У 1966 у результаті військового перевороту була ліквідована парламентська республіка і створена військовий уряд, а в 1967 територія Нігерії була розділена на 12 штатів. Влади Східної області, де з 1966 росли сепаратистські настрої, проголосили створення незалежної республіки Біафра, після чого вибухнула громадянська війна. 15 січня 1970, після запеклого опору феодальним військам протягом 31 місяця, Біафра капітулювала.

У 1976 замість 5 у Нігерії стало 19 штатів. Крім того, зі штату Нігер була виділена нова федеральна столична територія Абуджа. З метою зм'якшення етнічних протиріч були змінені назви деяких штатів. У 1987 число штатів досягло 30, а в 1996 – 36, не вважаючи Абуджі. У грудні 1991 уряд переїхав з Лагоса в нову столицю Абуджу.

ПРИРОДА

Особливості рельєфу і гідрографії. Нігерія розташована на низькому плато висотою близько 600 м над рівнем моря. Територія країни розчленована на великі блоки долинами рік Нігер і Бенуе і відділений від океану вузьким поясом прибережних боліт. Ширина цього пояса звичайно не перевищує 16 км, за винятком дельти Нігеру, де вона досягає 97 км. Складна мережа лагун і протока, розташованих за бар'єром піщаних пляжів, утворить систему захищених мілководних шляхів, по яких невеликі судна можуть проходити від границі з Беніном на заході до границі з Камеруном на сході без виходу в океан. Далі в глибині країни чітко виділяються уступ Нсукка-Окігви, що піднімається над долиною ріки Крос, плато Джос і Біу, а також гори Адамава. В основному положиста поверхню плато, складеного кристалічними породами на півночі і заході країни і піщаниками на сході, у багатьох місцях поцяткована острівними горами (інзельбергами), тобто скелястими останцевими пагорбами з крутими схилами. На північному сході поверхня поступово знижується убік озера Чад, рівень якого знаходиться на 245 м вище рівня моря.

Основні ріки Нігерії – Нігер, від якого пішло назву країни, і його найбільший приплив Бенуе. Головні припливи Нігеру і Бенуе – Сокото, Кадуна і Гонгола, а також ріки, що впадають в озеро Чад, починаються на плато Джос, що є гідрографічним центром Нігерії. Судноплавство на цих і інших ріках, таких як Імо і Крос, обмежено через пороги і водоспади, а також різких сезонних коливань рівня води. На Нігеру цілий рік підтримується рух судів до міста Оніча (де побудований міст через ріку), а з червня по березень – до Локоджі. В вологий сезон суду курсують до Джебби. По Бенуе пароплави заходять до Йолі, але навігація здійснюється тільки чотири місяці – з липня по жовтень.

Клімат. На клімат впливають дві повітряні маси – екваторіальне морське повітря, зв'язаний із вологонесучими вітрами, і тропічне континентальне повітря, зв'язаний із сухим і курним вітром харматан, що дує з пустелі Сахара. Виділяють два сезони – вологий (березень – вересень), що на півдні країни розділяється коротким сухим інтервалом у серпні, і сухий (жовтень – лютий). Опадів на півдні випадає більше, ніж на півночі. Середня річна кількість опадів на узбережжя складає 1800–3800 мм, а на північній окраїні країни – менш 25 мм. Виснажлива жара і сильні грози попереджають початок і закінчення вологого сезону, однак між травнем і серпнем, коли випадає велика частина опадів, сильні короткочасні грози поступаються місцем більш затяжним дощам. Середні температури високі і приблизно однакові на півночі і на півдні країни. На півдні вологість теж висока при постійній жарі, хоча температури рідко перевищують 32° С, тоді як на півночі помітні сезонні розходження, і під час сухого сезону значні добові коливання температур. На північному сході температури в тіні можуть досягати 38° С. Бувають також заморозки.

Ґрунти і корисні копалини. Майже всі ґрунти Нігерії кислі. У ряді місцевостей на сході країни інтенсивне вилуговування ґрунтів, сформованих на піщаниках, привело до утворення т.зв. «кислих пісків», що легко піддаються обробці, але швидко виснажуються. Ґрунту крайньої півночі утворилися з пісків пустель і легко руйнуються. Вони різко відрізняються від родючих ґрунтів, що сформувалися на важких суглинках у заплавах багатьох рік, у поясі какао й у дельті Нігеру. У деяких густонаселених місцевостях інтенсивне землеробство і перевипас худоби викликали ерозію ґрунтів.

Великі території Нігерії складені осадовими породами, збагаченими залізом. Багато родовищ залізної руди, але вони не розробляються. Самі великі родовища знаходяться в Маунт-Патті


Сторінки: 1 2 3 4