У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - М’янма
8



РЕФЕРАТ

на тему:

М’янма

Держава в Південно-Східній Азії. На півночі граничить з Китаєм, на сході - з Китаєм, Лаосом і Таїландом, на заході - з Бангладеш і Індією. На півдні омивается Бенгальською затокою й Андаманським морем, на заході - Бенгальською затокою. Площа країни 676552 км2. Прибережні райони країни називаються Нижня Бірма, а інша частина території - Верхня Бірма. Двома домінуючими топографічними рисами Мьянми є гірський комплекс і долина ріки Іраваді. Гори розташувалися півколом, у північній частині якого знаходиться найвища вершина країни і всієї Юго-вос-точной Азії гора Хкакабо-Рази (5881 м). Західний хребет Аракан-Йома, висотою до 2740 м, формує природний бар'єр між Бірмою і субконтинентом Індія. Хребет Билауктонг лежить уздовж границі з Таїландом. На території країни знаходиться також частина плато Шан, середня висота якого близько 910 м. Доліна річкової системи Иравади-Ситанг - самі родючі землі - займає близько 46620 км2.

Населення Мьянми (по оцінці на 1998 рік) складає близько 47305300 чоловік. Середня щільність населення близько 70 чоловік на км2-одна з найнижчих на Далекому Сході. Етнічні групи: бірманці (родинні тибетцям) - 68%, карени - 7%, шани - 9%, мони (тала-ин)- 2%, чини- 2%, качини- 2%; кожна етнічна група проживає у своєму штаті: карени в Нижній Бірмі, шани уздовж таїландської границі, мони в регіоні дельти, чини в північно-західному гірському районі, качини на півночі Мьянми уздовж китайської границі. Мова: бірманський(державний), шан, карен, мон, англійський, китайський. Віросповідання: буддисти (більшість належить навчанню теравада) - 89%, християни- 4%, мусульмани- 4%, индуисти, язичники. Столиця - Янгон. Найбільші міста: Янгон (3851000 чоловік), Мандалай (533000 чоловік), Моламяйн (220000 чоловік), Ситве (108000 чоловік). Державний устрій - військовий режим. Глава держави й уряду - прем'єр-міністр Старший генерал Тан Шві (у влади з 24 квітня 1992 року). Грошова одиниця- кьят. Середня тривалість життя (на 1998 рік): 56 років - чоловіка, 59 років - жінки). Рівень народжуваності (на 1000 чоловік) - 29,0. Рівень смертності (на 1000 чоловік) - 12,5.

Першою відомою цивілізацією на території сучасної Мьянми була цивілізація Мої, виникла близько 3000 року до н.е. Вона проіснувала більш трьох тисячоріч, до 628 року н.е., коли неї перемінила цивілізація Пиу. У середині IX століття на території Мьянми з'явилися бірманці, пізніше прийшли шани, карени і качини. Перша об'єднана бірманська держава була заснована королем Анората в середині XI століття у Верхній Бірмі. У 1287 році королівство Патан було скорено монгольським завойовником Хубилаем (Сеченханом). Бірма розділилася на дві держави. В другій чверті XVI століття за допомогою португальських найманців бірманська династія Тонгу зуміла об'єднати країну. У XIX столітті після трьох воєн між британською і французькою арміями Бірма стала колонією Великобританії. У 1937 році вона одержала право самоврядування, а 4 січня 1948 року була проголошена незалежність країни. З 1962 року в країні уведений військовий режим. У результаті правління військових, що вигнали індійців з уряду і відсторонили китайців від комерції, Бірма перетворилася в одну з найбідніших країн регіону. У 1989 році назва країни була змінена на Мьянма. 27 травня 1990 року відбулися перші за 30 років демократичні вибори, перемогу на який одержала головна опозиційна партія, однак військові відмовилися передати влада. Мьянма (Бірма) є членом ООН, Всесвітнього банку, МВФ, ГАТТ.

Велика частина країни знаходиться в тропічній зоні. Жаркий сезон продовжується з березня по жовтень, а прохолодний сезон північно-східних мусонів - з листопада по лютий. Середня температура в прохолодний сезон 16' З, а в жаркий сезон перевищує 38° С. Сезон дощів, принесених південно-західним мусоном, продовжується із середини травня по жовтень. Середньорічна норма опадів у Верхній Бірмі складає близько 890 мм, а в Нижній Бірмі близько 5080 мм. Лісу займають біля половини території Бірми. У регіонах, що одержують велику кількість вологи, лісу тропічні, у них виростають каучуконосні й олійні дерева, акація, бамбук, кокосова пальма, бетель, "залізне" дерево, хінне дерево, мангрове дерево. У північних лісах дуб, сосна і різні види рододендрона. У прибережних районах виростають такі фруктові дерева, як цитрусові, банани, гуава, манго. У лісах Мьянми досить часто зустрічаються тигр і леопард. У Верхній Бірмі живе велика кількість слонів (частина з них одомашнена), носорогів, диких буйволів і диких кабанів, кілька видів оленів і антилоп. Серед дрібних ссавців: гібон, кілька видів мавп, дикий кіт, тапір, летуча лисиця. У Бірмі живе близько 1200 видів птахів, у тому числі папуги, фазани, павичі, чаплі. Серед рептилій найбільше часто зустрічаються крокодил, геккон, кобра, пітон, черепаха.

Мьянми є одним з наймогутніших анклавів буддійської культури у всій Азії, через тисячі храмів і пагод на її території країну часто називають "Країна Золотих Пагод". Найбільш знаменита пагода Шве-Дагон висотою 100 м, цілком покрита золотом. Серед численних музеїв найбільш відомий Національний музей мистецтва й археології в Янгоне і Державні музеї в містах Мандалай, Моламьяйн. Серед інших визначних пам'яток: у Моламьине - кілька пагод, стародавні печери, знаменитий ринок золотих і срібних виробів. У Пегу - пагоди Куайкпьен, Швегуан, Швемодо; величезна статуя відпочиваючого Будди (994); неподалік знаходиться древшщ місто Халтавадди. У Мандалай, що є центром буддизму, більш 700 красивейших пагод. Неподалік від міста Мьин-джан знаходяться руїни міста Паган - столиці першої держави на території Бірми. У Янгоне - Пагода Світу, зведена в 1952 році на честь


Сторінки: 1 2 3