У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Ліхтенштейн
9



Реферат на тему:

Ліхтенштейн

ЛІХТЕНШТЕЙН, Князівство Ліхтенштейн, держава в Центральній Європі площею 160 кв. км., розташоване між Австрією і Швейцарією.

 

Природа. Ліхтенштейн - гірська країна.

Гори, займають три чверті території країни, представлені відрогами хребта Ретікон (Ретійські Альпи), які складені доломітом, вапняками, мергелями і флішем (багатошаровими пластами мергелів і глинистих сланців) і сильно розчленовані. На межі з Швейцарією знаходяться найвища точка країни Граушпіц (2599 м) і гора Фалькніс (2560 м). Гірський район складається з декількох хребтів і міжгірських долин (Мальбун, Валорш, Заміна, Лавена, Валона). По найвищому хребту проходить межа з Австрією, уздовж якої підносяться списи Нафкопф (2570 м), Аугштенберг (2365 м), Оксенкопф (2286 м), Галліна (2199 м), Гарзеллі (2124 м), Три Сестри (2052 м). Східні хребти, що мають менші висоти, на півночі змінюються горбистими передгір'ями.

Приблизно чверть території країни доводиться на долину утворюючи західну межу з Швейцарією Верхнього Рейну. Ширина його русла в межах Ліхтенштейну 50 м. Рейн має льодовикове живлення (паводок доводиться на червень-липень) і швидка течія. Місцями русло захищене греблями для захисту долини від затоплення під час повеней. Уздовж значної частини русла Рейну прокладений канал водовідведення, що виконує меліоративну і каналізаційну функції. Долина Рейну складена алювіальними відкладеннями, на яких сформувалися родючі ґрунти. Гори прорізають численними струмками і декількома швидкими річками, що мають значний гідроенергетичний потенціал. На деяких з них побудовані ГЕС. Країна бідна корисними копалини. Здобуваються тільки вапняк для будівельних цілей і білі глини і алебастр для виготовлення гончарних виробів і кераміки.

Клімат в долині Рейну м'який, оскільки вона з усіх боків захищена горами від холодних вітрів. Середньорічна температура 9,5° З, середня температура січня 0°С, липня 18° З. У екстремальних випадках температура взимку знижується до -20° З, а влітку підвищується до +30° С. Клімат гір суворіший. Середня температура січня там -6-10° З, липня - +12-14° С. Зимою в горах довго лежить сніг. Середня річна кількість опадів в долині Рейну 700-800 мм, в горах - до 1200 мм. Для Ліхтенштейну характерний той, що дме з півдня протягом 1-5 днів, зазвичай восени і зимою, теплий сухий вітер фен. Як правило, він робить утеплюючий вплив і сприяє подовженню вегетаційного сезону, що робить можливим вирощування таких теплолюбивих культур, як виноград і кукурудза. Іноді пориви фену бувають настільки сильними, що руйнують удома і ламають і викорчовують дерева.

В межах Ліхтенштейну простежується вертикальна поясна природного рослинного покриву. Колись заболочена долина Рейну в даний час майже цілком осушена і використовується під сільськогосподарські угіддя, які тягнуться приблизно до 800 м над р. м. Горби і нижні схили гір зайняті родючими карбонатними буроземними ґрунтами. Місцями, в основному на півночі країни, збереглися заповідні заболочені ландшафти з характерною флорою і рослинністю, а суходоли зайняті верещатниками і луговою рослинністю. У міру просування в гори на висотах від 800 до 1800 м над р.м. поширені ліси. Нижній пояс представлений широколистяними лісами з дуба, буку, клена, липи, ясена, в'яза, а верхній - хвойними, в основному ялиновими, лісами. Збереглося не більше 60% природних лісових угідь. Лісовий пояс змінюють барвисті різнотравні субальпійські і альпійські луги.

У недалекому минулому гірські ліси Ліхтенштейну рясніли цінними промисловими видами тварин, які в значній мірі в довоєнний період були винищені мисливцями. В даний час в горах зустрічаються сарни, косулі, благородні олені, гірські козли, єноти, ласки, кам'яні куниці, на рівнинах - зайці, лисиці, у водоймищ - видри. Орнітофауна включає рябчиків, куріпок, перепелів, журавлів, вальдшнепів, бекасів, чапель, диких гусаків, тетеруків, крохалів, сойок, дроздів, орлів і інші. У водоймищах розводять форель, харіусів, сазанів. Велика увага приділяється охороні природи відповідно до закону, прийнятого ще в 1933. На території країни є шість резерватів, в яких охороняються ділянки природної рослинності і місця гніздування птахів.

Населення. У країні проживають 33,4 тис. чоловік (2004). У структурі населення вікова група до 15 років складає 17,8%, від 15 до 64 років - 70,5%, старше 65 років - 11,6%. Народжуваність оцінюється в 10,65 на 1000 населення, смертність - 6,94 на 1000, притока мігрантів - 4,89 на 1000, а приріст населення - 0,9% в 2004. Переважають ліхтенштейнці (64%), серед іноземців виділяються швейцарці, австрійці, італійці, турки. Офіційна мова - німецький, більшість населення говорять на алеманськом діалекті німецької мови. Серед віруючих переважають католики (80%) і протестанти (7,4%).

Декілька десятків населених пунктів Ліхтенштейну приурочено в основному до долини Рейну і нижніх частин гірських схилів. Деякі з них можна вважати містами. Це - столиця Вадуц (5 тис. жителів), Шан (5,1 тис.), Бальцерс (3,3 тис.), Маурен (2,5 тис.), Трізенберг (2,1 тис.). Високо в горах є села і курорти з постійним населенням не більше 10-20 чоловік.

У Ліхтенштейні введена обов'язкова освіта для дітей у віці від 6 до 15 років. Є початкові і середні школи, гімназія, а також технічна і музична школи. Для здобування вищої освіти молодь виїжджає за межу.

У Ліхтенштейні видається декілька газет. Найбільші з них - «Ліхтенштайнер фатерланд» (тираж 9,5 тис., орган партії Вітчизняний союз) і «Ліхтенштайнер фольксблат» (тираж 8,2 тис., орган Прогресивної бюргерської партії). З 1962 діє урядове Агентство друку і інформації, з 1995 - Радіо Ліхтенштейну.

Державний пристрій. Князівство Ліхтенштейн - конституційна монархія. Розділ держави - князь. Законодавча влада належить князеві і ландтагу (парламенту), який складається з


Сторінки: 1 2 3