У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Підзамочок
2



Підзамочок

Передмістя Бучачу. Щоб добратися туди, потрібно заїхати в сам Бучач і звернути в направленні до автовокзалу (там ще буде дороговказ на Зарваницю), проїхати якійсь кілометр до Підзамочка, а там звернути наліво біля невеликої церкви.

Замок, побудований, як і інші тутешні твердині, з місцевого темно-червоного пісковика, знаходиться на невисокому пагорбі над Стрипою. Звів його близько 1600 р. Ян Бучацький - Творовський гербу Пилява (помер 1602 р.) як допоміжну твердиню для Бучацького замку. У плані фортеця являє собою неправильний чотирикутник, що різко звужується на півночі. Короткий північний бік займав колись житловий будинок, що розміщувався між двома п‘ятикутними вежами. Зі сходу були міцні ескарпи, південні куртини фланковані. В південно-західній частині замку між двома п‘ятикутними баштами збереглася брама з гербом з зовнішнього боку та так званою “таблицею ерекційною” (гей, це не те, що ви подумали, там просто вказано, коли був зведений замок) в стилі ман‘єризму. Між баштами, над проїздом брами – мурований прохід для захистників твердині. В мурах замку збереглися численні стрільниці. З заходу, за мурами, збереглися додаткові укріплення (див. фото), за які місцеві жителі любенько скидують сміття.
Взагалі, замок помирає на очах - його розбирають по камінчику, на кожному городі поблизу нещасної споруди навалені КУПИ каміння, походження якого зовсім не складно встановити. Територія фортеці слугує таким собі футбольним майданчиком, та це й на фото видно – як і те, що там випасають худобу.
Замок за його 400 літню історію багато разів нищили – але потім все одно відбудовували. Чи відбудують тепер – не має кого і спитати.
До середини 18 ст. замок слугував місцевим можновладцям за житло. За Австрії, з 1772 р., почав занепадати та розбиратись на комори та клуні - і цей процес все триває от уже 200 років.