У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Країнознавча характеристика Республіки Чехії

курсова робота з географії і міжнародних відносин

ЗМІСТ

Вступ

У самому серці Європи, де беруть свій початок річки Ельба і Одер, розкинулася мальовнича країна Чехія, з усіх боків оточена горами і лісами. Її називають "перлиною Європи". Тут є усе: давні за геологічним віком гори та улоговини (Ческо-Будейовіцька, Тршбоньська), височини (Чесько-моравська) і каньйони, водоспади й озера, райони, що їх за аналогією називають Чеською Канадою, Чеською Швейцарією, Чеським Сибіром і навіть ... Чеським раєм – улюбленим місцем відпочинку туристів.

У чеському гімні є такі слова:

"Це земний рай уже з першого погляду..." . І справді, мандруючи Чехією та Моравією, милуєшся їх ландшафтом. Неперервне чергування лісів і полів, пагорбів і низин, полонин і скелястих крутих берегів річок надає країні неповторної чарівності.

У 5-6 ст. н.е. на території сучасної Чехії розселилися слов'янські племена. Давня легенда розповідає, що привів одне з них на ці землі вождь на ім'я Чех. Люди побачили з пагорба Ржеїп "край вільний, широкий, з лісами й гаями, лугами і нивами". Тут були "ріки велерибні, земля родюча, угіддя багаті". Вдосталь було звірів, і птиці, і дикого меду в лісах. Сказав тоді Чех:

"Станете жити в достатку, а гори вам будуть за варту від ворога".

Горбистий Чеський масив став колискою чеського народу. З трьох боків його оточують гори: на північному сході – Судети, на північному заході – Рудні гори, на південному заході – Чеський Ліс і Шумава. Всередині пагорби Чеського масиву чергуються з низинами, найбільша з яких – Полабська рівнина, а з півдня Чеський масив облямовує Чесько-Моравська височина.

Тут, серед рівнин, оточених горами Чеського масиву, в 9-10 ст. утворилася перша держава західних слов'ян – Велико-моравська держава. Вона об'єднала землі Чехії, Моравії та сучасної Словаччини. Але вже в 11 ст. від ударів угорських племен, що прийшли зі сходу, Великоморавське князівство розпадається, і східна його частина, куди входить сучасна Словаччина, приєднується до угорської держави. А Чеське королівство (так тоді почали називати державу чехів) зростає і досягає розквіту за чеського короля Карла І, він же й Карл IV – імператор Священної Римської імперії, до якої ввійшло в ті часи Чеське королівство. Пам'ять про цього короля досі зберігають замки й мости старої Праги та її околиць.

Тільки не все так добре складалося в історії Чехії. Були й важкі часи, коли країна втрачала свою незалежність. Це і 16-17 століття, й події недавнього минулого. Згадаймо окупацію Чехословаччини (об'єднаної держави чехів і словаків, утвореної 1918 р.) військами фашистської Німеччини напередодні Другої світової війни. Тепер Чехія і Словаччина – знову незалежні держави.

Чехія утворена 1 січня 1993 р. За державною організацією країна є республікою з багатопартійною системою. На чолі держави стоїть президент, якого обирає парламент. Першим президентом Чеської Республіки став Вацлав Гавел.

Уже на початку XX ст. Чехія була найрозвинутішою областю Австро-Угорської монархії, а після встановлення незалежності – найрозвинутішою країною Європи. Промислова продукція Чеської Республіки конкурувала на світовому ринку з продукцією інших високорозвинених країн. У структурі валової вітчизняної продукції на промисловість припадає 40%.

Таким чином, актуальність дослідження даної проблеми, а саме розробка країнознавчої характеристики Чехії, полягає в необхідності вивчення і систематизування відомого матеріалу про цю країну, яка має значний вплив на геополітичну ситуацію в Європі.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження даної роботи є Республіка Чехія.

Предмет дослідження. Предметом дослідження даної роботи є країнознавча характеристика Республіки Чехії.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає в дослідженні Республіки Чехії і складанні її країнознавчої характеристики.

1. Загальні відомості

Офіційна назва – Чеська Республіка.

Державний устрій. – парламентська республіка. Глава держави – президент. Законодавчий орган – двопалатний парламент (Сенат і Палата депутатів).

Географічне розташування – держава знаходиться у Центральній Європі. Межує з Німеччиною, Польщею, Австрією і Словаччиною. Довжина кордону – 2303 км.

Площа території – 78 864 кв. км.

Адміністративно-територіальний розподіл. 13 областей і столичне місто Прага.

Чисельність населення – 10,3 млн. осіб.

Столиця – м. Прага (1,2 млн. мешканців).

Інші великі міста: Брно (377 800 мешканців), Острава (318 500), Пльзень (165 600), Оломоуц (103 100).

Державна мова – чеська.

Релігія – переважають римо-католики (39,2%), без віросповідання (39,7%).

Державне свято: 28 жовтня – день заснування самостійної чеської держави (1918 р.) [1].

Рис. 1.. Державний прапор Чеської Республіки [1]

Державний прапор – прямокутне полотнище, що складається з двох рівних горизонтальних смуг білого (зверху) та червоного (знизу) кольорів з синім клином з правого боку.

Державний герб – Перше свідчення про наявність герба чеського правителя датується 1192 роком. На печатці Пржемисла Отакара І зображений вершник, що несе щит з орлом. Вирішальний поворот з точки зору подальшого розвитку принесло правління короля Пржемисла Отакара II (1253-1278), що характеризується експансією влади, включаючи думки про завоювання імператорського титулу, чому відповідала також відпрацьована система дворянської символіки. Гербом чеського короля став срібний лев з двома хвостами і золотою короною на червоному полі, у повному варіанті доповнений шоломом з чорними орлиними крилами, обсипаними золотим липовим листям.

У 1490 р. на довгий час встановилася персональна унія між чеським і угорським королівствами. Королівський герб набув форму розділеного на чотири частини щита, на полях якого чергуються угорські смуги з двохвостим левом, а в центрі – поміщений герб правлячої династії. Після вступу на престол Габсбургів у 1526 році герб змінився. Якщо король отримував також титул римського імператора, чотиричастковий щит поміщали на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24