У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Італія
36



Італія

В ОБ'ЄКТИВІ ІТАЛІЯ

Венецiанський
Гранд-канал. | Фрагмент Венецiанського карнавалу. |

Нiчна Флоренцiя.

Залишки фортецi на скелi. | Квiтуча Iталiя. | Пiвденна Iталiя.
Знiмок iз Космосу.

Замок Святого Ангела. | Маска Вуста iстини. | Пантеон.

Венецiанськi гондоли спочивають. | Одномiсний автомобiль. | Iталiйський регулювальник.

Палаццо-Веккiо. | Фонтан в Моенi. | Венецiя. Вид зверху.

Давид роботи Мiкеланджело. | Iталiйський берег. | Моторолер - найпоширенiший вид транспорту в iталiйських мiстах.

Міст зітхань у Венеції. | Озеро Карецца в Iталiйських Альпах. | Краса Сорренто.
    

ПЛАН

Географічне положення.

Природно-ресурсний потенціал.

Населення.

Провідні галузі промисловості.

Провідні галузі сільського господарства.

Зовнішньоекономічні зв’язки.

Культура, звичаї.

1. Географічне положення

Італія - розташована на півдні Європи, в басейні Середземного моря. Займає Апеннінський півострів, Сицилію, Сардинію та інші невеликі острови.
Географічні координати - 42 градуси Північної широти, 12 градусів Східної довготи.

Площа території - 301,2 тис. кв. км. Площа суші - 294 020 кв. км. Площа рік та озер - 7 210 кв. км.
      Сухопутні кордони: з Австрією - 430 км, з Францією - 488 км, з Ватиканом - 3,2 км, з Сан-Марино - 39 км, зі Словенією - 232 км., зі Швейцарією - 740 км.
      Довжина берегової лінії - 7 600 км.
      Територіальні води - 12 морських миль.
      Континентальний шельф - 200 морських миль.
      Столиця - Рим - Roma - 2,6 млн. людей, (1997 р.) з передмістями - 3,8 млн.
      Інші великі міста - Мілан - 1,305 млн. осіб, Неаполь - 1,047 млн. осіб, Турін - 921 тис. осіб, Палермо - 686 тис. осіб, Генуя - 656 тис. осіб.
      Адміністративний поділ - 20 областей (regione), області поділяються на 94 провінції (provincia), провінції - на комуни (comune).
    

Італія розташована на Апеннінському півострові, на південних схилах Альп, островах Сардинія, Сицилія та ряді невеликих островів. Це морська і гірська країна одночасно.
      На північному заході Італія межує з Францією, на півночі - зі Швейцарією та Австрією, а на північному сході - зі Словенією. У межах Італії розташовані держави-карлики Сан-Марино і Ватикан.
      Більшу частину території Італії займає Апеннінський півострів, який заходить далеко в Середземне море. Його довжина сягає 1100 км, а найбільша ширина - 240 км. Серед островів виділяється Тосканський архіпелаг, розташований між французьким островом Корсика та Апеннінським півостровом. Найбільший з островів цієї групи - Ельба (місце заслання Наполеона в 1814-1815рр.). Ліпарскі острови, що на північному сході від Сицилії, мають вулканічне походження. Тут знаходиться Стромболі, один із трьох діючих вулканів Італії, і є багато гарячих джерел. Неподалік Неаполя розташовані мальовничі острови Іскія і Капрі. Між Сицилією і Північною Африкою розташований невеликий острів Пантеллерія, що займає стратегічно важливе положення.
      За винятком деяких районів Альп, в Італії немає місцевостей, віддалених більше ніж на 120 км від моря.
      Зі сходу Апеннінський півострів омивається Адріатичним морем і Венеціанською затокою у його північній частині. Протока Отранто між Пулією та Албанією з'єднує Адріатичне море з Іонічним. Між Пулією і Калабрією глибоко врізається в сушу затока Таранто. Дуже вузька Месінська протока відділяє Калабрію від Сицилії, а Сицилійска (або Туніська) протока (завширшки 135 км) - Сицилію від Північної Африки. Тірренське море - басейн трикутної форми, обрамлений Сардинією, Корсикою, Тосканським архіпелагом, Апеннінським півостровом і Сицилією. На північ від Корсики знаходиться Лігурійське море з Генуезькою затокою. Вузька прибережна смуга уздовж берега цієї затоки - Італійська Рів'єра (Лігурія) з мальовничими ландшафтами і м'яким кліматом - відома як важливий район туризму і відпочинку.

      

2. Природно-ресурсний потенціал
      

За винятком рівнин басейну річки По на півночі, більшу частину території Італії займають гори і горбисті височини. На півночі країни розташовані Альпи - складна система гірських хребтів, що заходять також на територію східної Франції, Швейцарії, Австрії та Словенії. Друга велика гірська система Італії - Апенніни - утворює кістяк однойменного півострова і продовжується в Сицилії. Альпи та Апенніни настільки тісно зв'язані між собою, що важко з'ясувати, де закінчується одна система і починається друга. Одні межею між ними вважають перевал Кадибона (або Альтаре), розташований на захід від Савони в Лігурії, а інші - сусідній перевал Джові.
      Альпи та Апенніни - відносно молоді гори, що сформувалися в палеогені і неогені (в інтервалі від 65 до 2 млн. років тому), коли земна кора в цьому регіоні піддавалася складкоутворенню. Тут відбувалися також розломи і вулканічні виверження. В Італії і зараз діючими є три вулкани: Стромболі (924 м) на однойменному острові, Везувій (1277 м) поблизу Неаполя та Етна (3323 м) в східній Сицилії. Часто бувають землетруси.
      За геологічною будовою і рельєфом Італію можна поділити на чотири головних регіони: Альпи і басейн По на півночі, Апеннінський півострів з Сицилією та Сардинія.
      Альпи. В межах Італії Альпи вигнуті величезною дугою завдовжки близько 800 км від Савони в Лігурії до кордону зі Словенією. Вони мають найбільші висоти у П'ємонті на північному заході, де на кордоні з Швейцарією знаходиться найвища точка країни - гора Монте-Роза (4807 м). Втім, бльшу частину території П'ємонту займають передгір'я Альп, і часто назву "П'ємонт" дають іншим передгірним районам земної кулі за італійським зразком. На північному сході П'ємонту і в північній Ломбардії розташований район з багатьма озерами довгастої звуженої форми (Комо, Лаго-Маджоре, Ізео, Лугано, Гарда та інші). Вони утворилися в результаті підгачування


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10