У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Естонська Республіка

Естонська Республіка

Держава на північному заході Східної Европи, на побережжі Балтійського моря.

Територія - 45,1 тис. кв.км. Столиця - р. Таллін.

Населення - 1,5 млн. чіл. (1995 р.); 64,2% - естонці, 28,7% - росіяни, 2,65% - українці, 1,55% - білоруси.

Офіційна мова - естонський.

Релігія - лютеранин (більшість віруючих), православ'я, баптизм.

Незалежна естонська державність виникла тільки в ХХ ст У XIII-XVI вв. територія нинішньої Естонії належала німецьким релігійно-рицарським орденам. Потім протягом 2 століть знаходилася під владою Швеції. У 1721 р. увійшла до складу Росії. 24 лютого 1918 р. була проголошена незалежність Естонії. 17 червня 1940 р. до Республіки увійшли радянські війська. 21 липня 1940 р. Державна дума, вибрана 14-15 червня 1940 р., проголосила Естонську Радянську Соціалістичну Республіку. 6 серпня 1940 р. Верховна Рада СРСР схвалила вступ Естонської РСР до складу СРСР. 16 листопада 1988 р. прийнята Декларація про суверенітет Естонської РСР. 8мая 1990 р. проголошена Естонська Республіка. 6 вересня 1991 р. СРСР визнав її незалежність.

Державний устрій

Формою державно-територіального устрою Естонія є унітарною республікою. Адміністративно-територіальне ділення 15 повітів (маакундов) і 6 міст центрального підпорядкування. Парламент відмовився надати автономію містам Нарве і Силламяе, населеним в основному російськомовними, не дивлячись на результати проведеного там в 1992 р. референдуму. У місце цього в 1993 р. ухвалений Закон про культурну автономію національних меншин.

Діє Конституція, розроблена засновницькими зборами і прийнята на референдумі 28 червня 1992 р. Згідно Конституції за формою правління Естонія є парламентською республікою. Політичний режим - націонал-демократичний.

Законодавча влада належить однопалатному парламенту - Рійгикогу (Державні збори), який є фактично найвищим органом Республіки. Він складається з 101 депутата, які обираються на 4 роки прямими рівними виборами на основі принципу пропорційного представництва.

Повноваження члена Рійгикогу припиняються при його призначенні членом уряду Республіки і відновлюються при його звільненні від цих обов'язків.

Рійгикогу ухвалює закони і ухвали; вирішує питання про проведення референдуму; обирає Президента Республіки відповідно до ст.79 Конституції; ратифікує і денонсує міжнародні договори; надає кандидатові в Прем'єр-міністри повноваження для формування уряду Республіки; приймає державний бюджет і затверджує звіт про його виконання; за представленням Президента Республіки призначає на посаду голову Державного суду, голову ради Банку Естонії, державного контролера, Канцлера юстиції, командувача або головнокомандуючого оборонними силами; за уявленням голови Державного суду призначає на посаду членів цього суду; призначає членів ради Банку Естонії; ухвалює рішення про вираження вотуму недовір'я уряду Республіки, Прем'єр-міністрові або міністрові; вирішує інші питання життя держави, не віднесені Конституцією до компетенції інших державних органів або місцевих самоуправленій.

Розділ держави - Президент Республіки, що обирається парламентом 2/3 його складу або, у випадку, якщо 3 тури голосування не дадуть результату, колегією вибірників. Колегія вибірників складається з членів Рійгикогу і представників зборів місцевих самоуправленій. Кожні збори місцевої самоврядності обирають в колегію вибірники не менше одного представника, який має бути громадянином Естонії. Парламент представляє колегії вибірників 2 кандидатів на президентський пост, що набрали найбільше число голосів в Рійгикогу. Колегія вибірників обирає Президента Республіки більшістю голосів членів колегії, що брали участь в голосуванні. Президент обирається строком на 5 років. Ніхто не може бути вибраний Президентом більш ніж на 2 терміни підряд.

Номінально Президентові належать значні повноваження в основних сферах політичного життя. Він очолює державну оборону, представляє Естонську Республіку в міжнародних стосунках; за пропозицією уряду Республіки призначає і відгукує дипломатичних представників Естонії, приймає вірчі грамоти дипломатичних представників, акредитованих в Республіці. В області законотворчості він обнародує закони і підписує ратифікаційні грамоти; може повернути закон в Рійгикогу на новий розгляд в 14-денний термін. Для повторного ухвалення закону досить звичайної більшості.

У встановленому Конституцією ладі Президент призначає кандидата на пост Прем'єр-міністра, призначає на посаду і звільняє з посади членів уряду; вносить до парламенту пропозицію про призначення на посаду голови Державного суду, голови ради Банку Естонії, державного контролера, Канцлера юстиції і командувача або головнокомандуючого оборонними силами; за пропозицією ради Банку Естонії призначає його президента; за пропозицією Державного суду призначає суддів.

Якщо парламент зібратися не може, Президент - в разі невідкладної державної необхідності - має право видавати що скріпляють підписами голови Рійгикогу і Прем'єр-міністра укази, що мають силу закону. Як тільки парламент збирається, Президент представляє йому укази на твердження.

Президент може оголосити позачергові парламентські вибори у випадку, якщо уряду або Прем'єр-міністрові виражений вотум недовір'я, або законопроект, винесений на референдум, не отримує більшість голосів "за", або якщо після 2 місяців з початку бюджетного року парламент не утвердіт державний бюджет.

Виконавчою владою володіє Уряд Республіки, який включає Прем'єр-міністра і інших міністрів.

Президент Республіки в 14-денний термін після відставки уряду призначає кандидата в Прем'єр-міністри, якому доручає формування нового уряду. Кандидат в 14-денний термін представляє Рійгикогу доповідь про основи формування майбутнього Уряду, після чого Рійгикогу, не відкриваючи дебатів, відкритим голосуванням надає кандидатові в Прем'єр-міністри повноваження на формування уряду.

Кандидат в Прем'єр-міністри, що отримав від Рійгикогу вказані повноваження, в 7-денний термін представляє склад уряду Президентові Республіки, який в 3-денний термін призначає уряд. Якщо призначений Президентом Республіки кандидат в Прем'єр-міністри не отримає в Рійгикогу більшості голосів або не зможе сформувати уряд, Президент має право представити (у 7-денний термін) іншого кандидата.

Якщо Президент Республіки не представить іншого кандидата, або цей кандидат не отримає від Рійгикогу повноважень, або не зможе сформувати уряд, право висунути кандидата в Прем'єр-міністри


Сторінки: 1 2 3 4 5