У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Крим
11



Крим - традиційний регіон літнього відпочинку та оздоровлення. Та останнім часом у Криму активно розвивається й зимовий туризм. Адже і взимку продовжу-ють свою благотворну дію на організм людини численні цілющі фактори кримсь-кої природи: сонячне випромінювання, чисте гірсько-лісове та паркове повітря, іонізоване морське повітря (на узбережжі), лікувальні мінеральні води та грязі, різноманітні природні ландшафти. Навіть більше - зимової пори гостям півостро-ва не дошкуляє літня спека та надмірна сонячна активність.

Кримський півострів займає площу 26 000 квадратних кілометрів і простягнув-ся з півночі на південь на 195 км і з заходу на схід на 325 км. Розташування Кри-му на півдні нашої країни, майже посередині помірного поясу північної півкулі Землі, визначає велику кількість тепла не тільки влітку, але й зимою. Кримський півострів омивається водами теплих Чорного та Азовського морів, які поблизу кримських берегів практично не замерзають взимку.

Рельєф Криму різно-манітний. Північну та центральну його части-ни займає рівнина, яка на заході й на півдні пе-реходить у пагорби; на півдні - гори, загалом невисокі, що простяга-ються на 150 км від ми-су Фіолент на заході до міста Феодосії на сході.

На більшій частині Криму найхолоднішим місяцем є січень, в окремих пунк-тах Південного Берега - лютий. У континентальних районах півострова серед-ньо-місячна температура січня становить мінус 1-3 градуси за Цельсієм; на західному і східному узбережжях мінус 2; на вершинах гір мінус 3-5; на Півден-ному Березі - плюс 3-4. Днів з морозом на Південному Березі буває 27-37, на південно-східному і західному узбережжях - 50-60, у центральному районі сте-пового Криму і передгір'ї- 110-120, на вершинах Головної гряди - 125-145.

Стійкий сніговий покрив щорічно буває тільки в горах, на висоті від 400 м. Ошатні й принадні у сніговому вбранні Кримські гори. Взимку тут багато туристів та жителів Криму. Катання на лижах, санках, ігри на снігу, прогулянки засніжени-ми лісами залишають неповторне враження. Останнім часом центрами лижно-санкового відпочинку на півострові стали Ангарський перевал і схили гори Ай-Петрі.

Проте гостям Криму слід пам'ятати про певну небезпеку зимового гірського туризму: можливість раптового погіршення погоди, похолодання, дуже сильно-го вітру, ожеледі, туману, снігових лавин. Тому новачкам не слід вирушати на гірські прогулянки без досвідчених провідників, якими можуть бути місцеві селя-ни.

Цікавою складовою зимового відпочинку у кримському селі може стати знайомство з культурою народів, що населяють півострів. За роки незалежності України особливо активно відроджується яскрава культура кримських татар, до-волі екзотична для європейців.

Лариса Дмитрівна Шинельова

вул.Перемоги, 17, 98691, с.Олива, М.Ялта тел.(0654) 249-509,

Львівська область

Обласний центр: м. Львів.

Плота. 21,8 тис. кв. км.

Населення: 2 млн. 668 тис. чол. (м. Львів - 753 тис. чол.).

Географічне положення: Розташована на заході України; північна ча-стина області лежить у межах Волинської височини, Малого Полісся та Подільської височини, відокремленої долиною Дністра від Передкар-паття; на південному заході області розташовані хребти Українських Карпат (Бескиди, Стрийсько-Санська верховина, Верховинський Во-додільний хребет, найвища вершина - гора Пікуй висотою 1406 м). На територію області припадає частина Львівсько-Волинського вугільного басейну. Північна частина області розташована у лісостеповій зоні. Ліси зосереджені в основному в Карпатах, Передкарпатті та займають 29 % території.

Головні річки - Дністер з притоками (Бистриця, Стрий, Свіча, Вере-щиця, Свірж), Західний Буг з притоками (Полтва, Рата, Солокія), Стир (басейну Дніпра), Вишня і Шкло.

Місто Львів розташовано на р. Полтві.

Адміністративний устрій: Поділяється на 20 районів. Найбільші міста - Львів, Дрогобич, Стрий, Червоноград, Борислав, Самбір.

Клімат: Помірно континентальний. Середня f січня -5°С, липня від +18°С у центральній частині області до +12°С в горах.

Транспортна мережа: Загальна довжина залізниць - 1309 км, авто-шляхів - 8,0 тис. км, у тому числі з твердим покриттям - 7,4 тис. км. Найбільші залізничні вузли - Львів, Красне, Стрий. У м. Львові є аеро-порт.

Історична довідка: Утворена у 1939 р.

Перші поселення на території області з'явилися у епоху пізнього па-леоліту. УIX ст. вона входила до складу Київської Русі, у XII ст. - Га-лицького князівства, яке досягло найбільшої могутності у 1153-1187 pp. за часів Ярослава Осмомисла. Після об'єднання у 1199 р. князем Рома-ном Мстиславичем Галицького та Володимиро-Волинського князівств територія області входить до складу Галицько-Волинсьного князівства, після розпаду якого у середині XIV ст. переходить під володіння Польщі, а у 1772 р. - Австрії (з 1867 р. - Австро-Угорщина). У 1848 р. відбулося Львівське повстання проти австрійської влади, яке було при-душено. З 1918 р. - під владою Польщі, з 1939 р - у складі України.

Місто Львів заснував князь Данило Галицький. Вперше воно зга-дується в літописах під 1256 р. Львів став столицею Галицько-Волинсь-

кого князівства після м. Галича. У 1349 р. та у 1387 р. був захоплений польськими феодалами. У Львові вперше в Україні запроваджено кни-годрукування ("Апостол" - перша датована книга, видана у 1574 р. І.Фе-доровим). Виданням "Руською трійцею" альманаху "Русалка Дністро-вая" покладено початок новій українській літературі в Галичині. У місті діяло Львівське братство (Успенське ставропігійське братство, Львівська ставропігія) - громадська організація православних українських міщан м. Львова, заснована у 80-х pp. XVI ст., один з центрів боротьби проти Брестської унії 1596 р. Львівське братство за-снувало у 1585 р. Львівську братську друкарню на базі друкарського ус-таткування І.Федорова, Львівську братську школу (близько 1585 p., пер-ша братська школа в Україні), збудувало Успенську церкву в м. Львові. Братство було ліквідовано у 1788 р. австрійським урядом. У м. Львові вівся


Сторінки: 1 2 3 4