У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Волинь
3
Волинь - край унікальної природи, лікувального мікроклімату, самобутнього народного мистецтва і великої історико-культурної спадщини

Волинь - край унікальної природи, лікувального мікроклімату, самобутнього народного мистецтва і великої історико-культурної спадщини. За наявністю природних рекреаційних ресурсів, які зазнали відносно невеликого антропогенного впливу і добре зберегли рекреаційну здатність, область належить до перспективних регіонів України з розвитку туристично-рекреаційної галузі.   

Багата історико-культурна спадщина, озера, ріки, ліси з цілющими дикоростучими ягодами та грибами, лікувальні торф’яні грязі, джерельні мінеральні води чотирьох типів, мисливство, рибальство створюють всі необхідні передумови для організації і функціонування лікувально-оздоровчого, культурно-пізнавального, спортивного, мисливського, сільського та інших видів туризму.   

Захоплюючими є екскурсійні маршрути Волині. Тут ви можете потрапити до мурів ста-ровинного Луцького замку або ж у княжий стольний град Волині - тисячолітній Володимир, Зимненський монастир, заснований Володимиром Великим за часів Київської Русі, на Берестечківське поле козацької слави чи в таємниче казкове місце, де народилася славнозвісна „Лісова пісня” Лесі Українки.
   

У Волинській області знаходяться своєрідні історичні населені пункти та унікальні пам’ятки містобудування і архітектури, функціонує два історико-культурних заповідники: у м. Луцьку – „Старе Місто” та м. Володимирі-Волинському – „Стародавній Володимир”. За 15 кілометрів від м. Луцька в селі Рокині є скарбниця історичних пам’яток - Народний музей історії сільського господарства Волині, який налічує понад 200 експонатів, діюча експозиція просто неба - волинський скансен.
   

На Волині діє 44 туристині фірми: 16 – туроператорів та 28 турагентів, мережа санаторно-курортних і відпочинкових закладів області нараховує понад 70 установ. Багато з них має свої особливості щодо відпочинку і лікування. Так, наприклад, пансіонат „Шацькі озера” знаходиться на березі найбільшого в Україні мальовничого озера Світязь -голубої перлини Полісся (175 км від м. Луцька), вода якого багата на вміст срібла та гліцерину, а гордістю санаторію „Пролісок”, що в селі Грем’яче Ківецівського району, є джерело цілющої мінеральної води, яка за своїм хімічним складом аналогічна розсолам всесвітньо відомого курорту Карлові Вари.
   

На території області створено 90 зон тривалого відпочинку загальною площею 259,44 га, 138 зон короткочасного відпочинку площею 1776,04 га, визначено ліси рекреаційного при-значення (загальна площа 1762 га). На території Шацького національного парку зона регульова-ної рекреації становить 11478 га, зона стаціо-нарної рекреації - 1971 га, на території регіонального ландшафтного парку „Прип'ять-Стохід” проектом організації території перед-бачено створення зони регульованої рекреації - 96 га і стаціонарної рекреації - 30 га. Значним рекреаційним потенціалом володіє група озер карстового похо-дження, розташованав басейнах р. Турія та р. Прип’ять.
   

Актуальним на Волині є пристосування під заклади туризму замкових, монастирських і палацово-паркових комплексів. Багато з них мають економічно вигідне географічне розташування в прикордонних зонах та поблизу міжнародних трас. На особливу увагу заслуговує історичний населений пункт селище Олика Ківерцівського району. Географічне розташування, компактність міської забудови на відносно невеликій території, оточеній майже з усіх боків водою, висока насиченість пам’ят-ками архітектури (Петропавлівський костел - 1450-1612 років будівництва, костел колегіатів Святої Трійці (1640 р.), в’їзна (Луцька) брама міських укріплень XVII ст., Стрітенська кам’яна церква, побудована в 1784 р.), домі-нуюче місце серед яких посідає замково-пала-цовий комплекс ХVІ-ХVIIIст. з мальовничим парком на протилежному боці штучного озе-ра, відомий як „замок князів Радзивілів”, роб-лять її особливо привабливою для практичного використання. Замок, який за розмірами та ори-гінальністю не поступається багатьом світо-вим аналогам, міг би виконувати роль резиденції чи туристичного бізнес-центру для проведення національних та міжнародних зустрічей, фес-тивалів, наукових конференцій тощо.
   Перспективним є залучення інвестицій у роз-виток сільського туризму на Волині. Є можли-вості створення маршрутів з включенням територій сусідніх держав Хелмського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща та Брестської області Республіки Білорусь, розроб-лення спільного міжнародного туристичного продукту.
   Велику кількість туристів приваблюють фестивалі: Міжнародний фестиваль різдвяної драми - „Різдвяна містерія”, Міжнародний фестиваль українського фольклору „Берегиня” (під егідою С.І.О.F.F.), Міжнародний фестиваль україської естрадної пісні „На хвилях Світязя”, Міжнародний фестиваль “Поліське літо з фольклором” (під егідою С.І.О.F.F.), Всеукраїнський молодіжний фестиваль “Володимир”, Музичний фестиваль „Стравінський і Україна”.
   Яскраві регіональні особливості Волинської області, поряд з багатим природно-ресурсним та історико-архітектурним потенціалом, створюють всі передумови для організації су-часної туристичної інфраструктури і розвит-ку вітчизняного та міжнародного туризму на її території.   

Волинь широко відкриває свої двері перед усі-ма, хто бажає пізнати її історію, культуру, традиції, прагне збагатитися незабутніми вра-женнями від побачення з чарівною красою її при-роди, а також налагодити ділову співпрацю.