У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Волинська область

Волинська область

Волинь розташована у північно-західній частині України ,в зоні українського Полісся. Межує на заході з Польщею, на півночі з Білоруссю , на сході – з Рівненською областю , на півдні – з Львівською областю. Територія 20.2 тис. кв. км. (3.3 % території України). Область займає вигідне географічне положення , знаходиться на перехресті європейських торгових шляхів.

В адміністративному відношенні область поділяється на 16 районів. Обласний центр місто Луцьк . На території Волині протікає 130 річок . Найдовші Прип’ять з притоками Вижівкою , Турією , Стоходом .Також в області знаходиться 220 озер, найбільші Світязь , Пулемецьке , Турське .Клімат помірно-континентальний , що є сприятливим для розвитку рекреації .

Так як Волинь сприятливий клімат та вигідне географічне положення в ній можна виділити три рекреаційні центри : Шацьк , Володимир-Волинський та Камінь-Каширський.

Шацьк ще з давна славиться озерами.Відпочивати в Шацьку приємно та зручно : тиша , спокій , широкі плеса блакитних озер . Неповторністю озерного комплексу , наявність найглибшої і другої за величиною водойми нашої держави – озера Світязь.

Володимир – Волинський має вигідне розташування , адже тут проходять шляхи між Росією і Центральною Європою , а також на прикордонному положенні з Польщею , що сприяє широким можливостям економічних зв’язків .

Камінь – Каширський – місто з древньою історією. Завдяки цьому в ньому знаходиться велика кількість пам’яток культури та архітектури .

Також в області можна виділити три рекреаційні вузли за локальною системою розселення : Луцьк , Нововолинськ та Ковель . Ці вузли створені у відповідності до кількості населення .

Населення в Луцьку 220 тис . чол. Це одне з найдавніших міст України . Дивовижний ландшафт , планування і забудова історичної частини зробили Луцьк видатною пам’яткою містобудування .

Нововолинськ – населення 61 , 7 тис . жителів . Місто набуває сучасних європейських ознак . Має вигідне транспортно – географічне розташування . Проходить магістраль Львів – Володимир – Волинський – Брест .

Ковель – населення 73 тис . чол . Одне з найстаріших міст України . Розташоване на перехресті автомобільних та залізничних шляхів . Це потужний вузол Західної України , який має важливе значення для держави , з’єднуючи її з багатьма європейськими країнами.

Волинський рекреаційний район включає в себе Волинську область та наявні на ній Поліську низовину та Волинську височину . Отже , до його складу входять рекреаційні центри : Шацьк , Володимир – Волинський та Камінь – Каширський .Вони мають туристично – оздоровчі вузли : Луцьк , Нововолинськ та Ковель , сформовані з трьох локальних систем розселення .

Поліський рекреаційний регіон характеризується спільністю природних , історико – культурних , соціально – економічних ресурсів .

Полісько – Волинська рекреаційна зона створена на основі Поліського рекреаційного регіону і на основі Поліської низовини та Волинської височини .

Волинська область володіє значними природно – історичними , соціально – економічними та політико – культурними показниками . Область має дуже сприятливі умови і багаті рекреаційні та бальнеологічні ресурси для лікування та відпочинку населення , розвитку туризму та спорту . Унікальні ландшафти , чудові краєвиди , національні парки , заповідники створюють усі передумови для формування у Волинській області високорозвиненого , індустріального рекреаційно – туристичного комплексу .