У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Клімат України
17



РЕФЕРАТ

Реферат

на тему

«Клімат України»

Зміст

Вступ………………………………………………………………..…………….3

Клімат, як багато річний режим погоди…………………………………4

Основні метеорологічні елементи………………………………………..7

Несприятливі метеорологічні явища…………………………………….11

Висновок………………………………………………………………..………..12

Використана література……………………………………………………….13

Вступ

Навколишнє середовище, у якому розвивається все живе на Землі, є сукупністю множин факторів, до яких належить як погода, так і клімат. Наявність біологічного розмаїття Землі найтісніше пов’язана з коливаннями метеорологічних умов. Істинність знань про нашу планету і її природне середовище досяжна за умови, коли буде змога пізнати фундаментальні закономірності атмосферних процесів та їхній вплив на оболонки Землі. Земля перебуває у постійному русі та взаємодії з усіма космічними тілами й чинниками різноманітних процесів, що впливають на неї з космосу. Вивчення балансу променистої енергії в атмосфері, іонізованого стану висотних шарів атмосфери, магнітних бур нерозривно пов’язане з процесами, що відбуваються на Сонці. Важливо також те, що фізичні дані у майбутньому можуть допомогти вирішити проблему про походження Землі, змін її клімату

Кліматичні умови грають важливу роль в житті людей. На формування клімату впливають кліматотвірні чинники: кількість сонячної радіації, рух повітряних мас, характер підстилаючої поверхні. Вплив кожного чинника неоднаковий за різного часу року і в різних районах території України. Клімат в Україні - помірно-континентальний на всій території, за виключенням вузької смуги на південному узбережжі Криму з субтропічним кліматом та району Карпат, що характеризується різкою вертикальною зональністю в розподілі кліматичних елементів. Вельми важливим фактором формування клімату України є атмосферна циркуляція: переважний західний перенос обумовлює приток атлантичного повітря, часом на територію країни вторгаються повітряні маси з Азіатського континенту, з північних широт, зі Середземного моря. Різниця в циркуляційних умовах заходу та сходу виразно виявляється в збільшенні континентальності клімату з заходу на схід. В районах Карпат та Кримських гір клімат багато в чому залежить від висоти місцевості та експозиції схилів: із збільшенням висоти атмосферний тиск та температура знижуються, кількість опадів збільшується, період із сніговим покровом подовжується, швидкість вітру зростає та ін. Менше на кліматичні умови впливають Волино-Подільське плато та Донецький кряж. Вони позначаються головним чином в невеликому зниженні температури, зміні тривалості залягання снігового покрову.

Клімат, як багато річний режим погоди.

Клімат — це багаторічний режим погоди в даній місцевості, зумовлений географічними умовами. Клімат має величезне значення, оскільки під впливом основних факторів кліматоутворення — тепла, вологи, тривалості світлового дня — формується відповідна рослинність. З рослинами тісно пов'язані тварини. Господарська діяльність людини також обумовлюється кліматичними факторами.

В більш сприятливих кліматичних умовах вища щільність населення, концентрація промисловості. Україна розміщена в основному в помірному тепловому поясі. Клімат її в цілому помірно-континентальний, лише на Південному березі Криму клімат субтропічний, середземноморського типу. В Закарпатті клімат також м'який, з теплою малосніжною зимою і дощовим літом. Загальною закономірністю клімату України є зростання його континентальності з заходу на схід і близька до широтної зональність у розподілі температури, вологості та опадів. Це пов'язано з різною віддаленістю західних і східних районів від Атлантичного океану. Основними кліматоутворюючими факторами є: і) кількість сонячної радіації; 2) циркуляція атмосфери; 3) підстилаюча земна поверхня.

Сонячна радіація (надходження сонячного тепла до поверхні Землі) є одним з визначальних факторів клімату. Сумарна сонячна радіація на території України за рік становить від 398— 406 Дж/см2 у північних і північно-східних районах до 560— 561 Дж/см2 на Південному березі Криму. Більша частина сонячної радіації припадає на теплий період року, особливо на травень — вересень. Сонячна радіація - це сонячне випромінювання. Рівень сонячної радіації вимірюється на 1 м2земної поверхні в одиницю часу (МДж/м2). Її розподіл залежить від широти місцевості, якій обумовлений ріг падіння сонячного проміння, і тривалості дня, що у свою чергу впливає на тривалість і інтенсивність сонячного сяйва, показники сумарної сонячної радіації і середню температуру повітря за рік.

20% сонячної радіації, що поступає на Землю, відображається атмосферою. Інша її частина досягає земної поверхні - це пряма сонячна радіація. Частина радіації поглинається і розсівається краплями води, криги, частинками пилу, хмарами. Така радіація називається розсіяною. Пряма і розсіяна складають сумарну. Частина радіації відображається від поверхні Землі - це відображена радіація. На півночі України 4/5 сонячній радіації йде на випаровування води, а 1/5 - безпосередньо на нагрівання повітря. На півдні країни витрати сонячного тепла розподіляються рівномірно на випаровування і нагрівання повітря. Інша частина, яка нагріває поверхню, - поглинена радіація. Одним з важливих показників сонячної радіації є радіаційний баланс. Це різниця між сумарною радіацією і відображеною. В Україні радіаційний баланс позитивний.

Рухи повітряних мас. Повітряна маса - великий об'єм повітря в тропосфері, що володіє характерними властивостями (температурою, вогкістю, прозорістю). Утворення різних типів повітряних мас відбувається в результаті нерівномірного нагрівання земної поверхні. Вся система руху повітря називається атмосферною циркуляцією. На формування клімату України роблять вплив помірні, арктичні і тропічні повітряні маси. Пануючими повітряними масами в Україні є помірні континентальні повітряні маси, вони і формують на значній території країни помірно континентальний тип клімату. Лише на Південному березі Криму сформований субтропічні тип клімату. Між повітряними масами розташовуються перехідні області шириною в декілька десятків кілометрів. Ці області називаються атмосферними фронтами. Атмосферні фронти знаходяться в постійному русі. При цьому відбувається зміна погоди, зміна повітряних мас. Фронти діляться на теплі і холодні. Теплий фронт утворюється, коли тепле повітря наступає на холодний і відтісняє його. Холодний фронт утворюється, коли холодне повітря переміщається у бік теплого і відтісняє


Сторінки: 1 2 3 4 5