У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Кіровоград
11



Загальна характеристика

Загальна характеристика

Область засновано 10 січня 1939 року, її розташування у центрі українського кристалічного щита зумовлює утворення значних родовищ рідкісних корисних копалин. А їх на території області немало: вольфрам, мідь, молібден, апатит, уран, золото, срібло, олово, свинець, берилій, тантал. Видобуток графіту, бурого вугілля, каолінових глин налагоджено уже давно.

Помірно теплий клімат, наявність родовищ мінеральних і радонових вод, лісових масивів, лук, річок створюють сприятливі умови для організації належного лікування, а неповторні природні і рукотворні пам'ятки дозволяють розвивати туризм у міжнародних масштабах. Дохристиянське капище - Монастирище, дендропарки "Веселі Боковеньки", Онуфріївський, Чорний ліс - візитні картки Кіровоградщини, яких не існує більше ніде у світі.

Область вкрита густою мережею річок, їх на території Кіровоградщини близько 600 великих і малих. Через територію Світловодського і Онуфріївського районів протікає Дніпро, Гайворонського і Ульянівського - Південний Буг.

У районі Чорного лісу беруть початок дві головні річки області - Інгул та Інгулець. Овіяні легендами і оспівані в народі Синюха, Ятрань, Вись. Майже у кожному населеному пункті є ставки, у окремих - по 3-5. До території північної частини області прилягають Кременчуцьке та Дніпродзержинське водосховища.

Область розташована у лісостеповій та степовій зонах. Лісами, у яких переважають дерева цінних порід - дуб, граб, ясен, клен, сосна, липа - покрито 11 тис. га. На її території знаходиться Чорноліський державний заповідник.

Кіровоградська область разом з Дніпропетровською і Запорізькою входить до Придніпровського економічного району і за структурою економіки є індустріально-аграрною. Територія її складає 24,6 тис.кв.км, що становить 4,1% загальної території України, населення 1168,5 тис.чол. (2,4% населення країни), середня щільність його 48 чол. на кв. кілометр).

Область налічує 21 адміністративний район, 12 міст, з яких 4 - обласного підпорядкування, 26 селищ міського типу, 1024 сільські населені пункти. Міське населення складає 61,2% проти 68,0% по Україні. Українців у області проживає 85%, росіян - 11,7%, решта (14,7%) - представники майже ЗО національностей.

Адміністративний центр області М.Кіровоград з населенням 274,3 тис.чол. Відстань до Києва - 320 кілометрів.

¤ промисловість

У структурі промисловості провідне місце за випуском валової продукції посідають галузі: харчова (40%), машинобудівна (18%) та паливна (4,4%). Наявність в області Кременчуцької ГЕС, а також Червонохутірської Новоархангельської (на р.Синюха), Гайворонської (на р. Південний Буг) ГЕС, Кіровоградської та Олександрійської ТЕЦ обумовлюють забезпечення потреб в електроенергії власного виробництва на 40%.

Для подальшого розвитку сільськогосподарського машинобудування в Олександрії створено концерн "Лан". Він об'єднує значний науково-виробничий потенціал області. Концерном вже виготовлено більше сотні зернозбиральних комбайнів, які успішно працюють на ланах України

та інших країн. Олександрійське АТЗТ "Завод "Автоштамп" освоїло виробництво зернових жниварок. Вони гідно склали іспит на полях Казахстану, де цього року працювало двісті агрегатів. Підприємство освоїло і впровадило у виробництво ефективне млинарське устаткування "Фермер" для переробки зерна на високосортне борошно. Млин "Фермер" удостоєний золотої медалі та диплома першого ступеня на міжнародній виставці у Новосибірську (Росія).

Відроджує свою славу флагмана сільськогосподарського машинобудування Кіровоградське ВАТ "Червона зірка". Це - одне з найстаріших підприємств України, якому у 2000 році виповнилося 126 років. Воно спеціалізується на виробництві різних типів сівалок, культиваторів, стогометів -' скиртокладів та запчастин до них.' Підприємство випускає також товари народного споживання.

Нарощує потужності ВАТ "Пдросила", насоси якого користуються значним попитом не тільки в Україні, а й за кордоном. Уваги заслуговує ЗАО

"Об'єднання "Дніпроенергобудпром", що випускає велику номенклатуру

різноманітних залізобетонних конструкцій.

Унікальні підприємства розташовані у м. Світловодську: ВАТ "Чисті метали" і Комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів. ВАТ "Чисті метали" спеціалізується на виробництві напівпровідникових матеріалів і сполук, виробів та приладів електронної техніки. Його продукція поставляється як за кордон, так і в країни СНД.

Паливна промисловість представлена державною холдинговою компанією "Олександріявугілля", основним видом діяльності якої є видобуток бурого вугілля, яке використовується і для виробництва хімічних продуктів. Цим займається ЗАТ "Семенівський завод гірського воску" - єдине підприємство подібного профілю в Україні. Так само, як єдиними є два унікальні комплекси з видобутку та виробництва нікелю і графіту. Це ВАТ "Побузький феронікелевий завод" та "Заваллівський графітовий комбінат". Координує роботу у цій галузі перший заступник голови облдержадміністрації М.М.Лавренко.

¤ сільське господарство

Область здавна відома, як регіон з добре розвиненим сільськогосподарським виробництвом.

Загальна площа сільськогосподарських угідь складає 2045,0 тис.га, у тому чисді орної землі - 1470 тис.га.

На сільське господарство припадає майже половина валового продукту, вироблюваного в області.

На селі активно відбуваються процеси реформування аграрного сектора економіки. Колективні сільськогосподарські підприємства реформовано в 533 нові сільськогосподарські суб'єкти господарювання, які засновані на приватній власності на землю і майно.

Створено і успішно працюють 2086 селянських (фермерських) господарств, у постійному користуванні яких (з урахуванням орендованих земель) знаходиться 226 тис. гектарів сільськогосподарських угідь, або на одне господарство в середньому по 108 гектарів землі.

Сільське господарство області - різногалузеве. Провідною галуззю рослинництво, питома вага якого складає 66 відсотків в загальногосподарському виробництві. Перевага надається вирощуванню зернових культур -

пшениці, ячменю; круп'яних та бобових, а також технічних - соняшнику та цукрових буряків.

Освоюється виробництво ріпака, сої та інших нетрадиційних культур.

На тваринницьку галузь припадає більше третини виробництва валового продукту сільського господарства.

Головним напрямком є виробництво молока та м'яса. Районовані породи великої рогатої худоби - червона степова та симентальська. На основі цих порід та порід зарубіжної селекції науковцями та спеціалістами створено місцеву породу м'ясного напрямку, яка має назву «Знам'янська». Порода має значний попит не лише в господарствах області, а й поза


Сторінки: 1 2 3 4