У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історія

Історія

Археологічна карта Кіровоградщини свідчить про бурхливі соціальні процеси, що протікали на території краю, його особливості створювали умови для існування племен з різноманітними формами господарювання, що привело до появи та розвитку широкого спектру землеробських та скотарських археологічних культур.
Трипільська, ямна, катакомбна, зрубна, чорноліська, скіфська, ранньослов'янська культури дають нам зразки народного мистецтва, в яких відбилися світоглядні та естетичні уявлення народів.
Так, Трипільське поселення ІII тис. до н.е. біля с.Володимирівки Новоархангельського району є еталонним для визначення середнього періоду розвитку цієї культури.
Саме на території нашого краю відомим археологом О.Тереножкіним відкрита і виділена Чорноліська культура (IIІ ст. до н.е.), для якої характерна наявність укріплень-городищ Чорноліського, Тясминського, Калантаївського.
На землях Кіровоградщини знайдено пам'ятки племен скіфської культури: Литої могили або Мельгуновського кургану поблизу Знам'янки (VII ст. до н.е.), кургану біля села Медерове Кіровоградського району (V ст. до н.е.). Яскраві зразки скіфського "звіриного стилю" виявлено на території Новомиргородського району (V ст. до н.е.).
До періоду ранніх слов'ян (VII ст. до н.е.) відноситься князівська могила, широко відома як Глодоський скарб (територія Новоукраїнського району).
Унікальною є знахідка часів переселення давніх угрів з басейну Волги у Центральну Європу, виявлена археологом Н.Бокій у Знам'янському районі, що являє собою срібні бляхи до пояса з зображенням фантастичних тварин.
Останніми розкопками археологів підтверджено заселеність басейну р.Синюхи у XVI ст. слов'янами та їх значні економічні зв'язки з тюркомовними народами.
Яскравим проявом національної самобутності нашого народу є пам'ятки доби козацтва. Серед них козацький хрест в Петрівському районі, пам'ятки матеріальної культури - люльки, зброя, козацький дзвін, ікони з козацьких церков (наприклад, ікона-диптих "Покрова Пресвятої Богородиці і Свята Параскева", писана для козацької церкви села Петроострів 1752 року Данилом Горбом).
На подальшому культурному розвиткові краю позначилося утворення в 1751 році Південної лінії військових поселень Нова Сербія, коли разом з українським етносом переселенці з Центральної Росії, серби, чорногорці, волохи, греки, болгари, євреї створили унікальну багатопластову культуру, що характеризується як взаємопроникненням, так і збереженням національної самобутності.
З ряду історичних причин сформувалося три етнографічні регіони - найраніше заселене Середнє Подніпров'я, що входило до складу Давньої Русі. Східне Поділля на Правобережжі Синюхи, що сформувалось в литовсько-польську добу, та Степова Україна, заселення якої відбулося в період колонізації Новоросійського краю.
Особливості етнографічного розвитку нашого краю досліджені видатними істориками кінця ХІХ ст. В.Ястребовим, П.Рябковим. Окремі зразки місцевих рушників, килимів, писанок, керамічних та різьблених виробів, народного одягу, звичаїв, обрядів, пісень дійшли до нас і слугують для розвитку традиційної народної творчості. У теперішніх межах область сформувалась у 1939 році.

Адміністративно-територіальний поділ
Райони (21): Бобринецький, Вільшанський, Гайворонський, Голованіський, Добровеличківський, Долинський, Знам'янський, Кіровоградський, Компаніївський, Маловиськівський, Новгородківський, Новоархангельський, Новгородський, Новоукраїнський, Олександрійський, Олександрійський, Онуфрієвський, Петрівський, Світловодський, Ульяновський, Устинівський.
Міста обласного підпорядкування (4): Кіровоград, Олександрія, Світловодськ, Знам'янка.
Міста районного підпорядкування (8): Бобринець, Гайворон, Долинська, Мала Виска, Новомиргород, Новоукраїнка, Помічна, Ульяновка.

КордониОбласть розташована в центрі України, між річками Дніпро і Південний Буг, у південній частині Придніпровської височини.
Площа - 24,6 тис. кв. км, 4,1% території України, 14 місце серед областей.
Відстань від м. Кіровограда до м. Києва: залізницею - 392 км; шосейними дорогами - 300 км
Межує з областями (6): Вінницькою, Дніпропетровською, Миколаївською, Одеською, Полтавською, Черкаською.

НаселенняВсього: наявне - 1152,9 тис. осіб; постійне - 1141,6 тис. осіб, 2,4% від населення України, 23 місце серед інших областей, у тому числі: міське - 706,9 тис. осіб; сільське - 446,0 тис. осіб.
Щільність населення становить 46,9 осіб/кв. км при 82 осіб/кв. км на Україні.
В області проживають представники понад 30 національностей: українці - 85,5%, росіяни - 11,7% та інші.
українці - 85,5%, росіяни - 11,7% та інші.

Економіка регіонуПромисловість
У структурі промислового виробництва регіону найбільшу питому вагу мають харчова промисловість, машинобудування та металообробка, електроенергетика, промисловість будівельних матеріалів. Серед галузей харчової промисловості провідна роль належить цукровому виробництву, в області працює 11 цукрових заводів. У структурі виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів становить 83%. Загалом у регіоні на самостійному балансі перебувають 254 промислових підприємства, окрім того, функціонує 455 малих промислових підприємств.
Сільське господарство У 1999 році валовий збір зерна у регіоні становив близько 1270,7 тис. т, цукрових буряків - 512,6 тис. т, насіння соняшника - 217,9 тис. т, картоплі - 214,2 тис. т. Було також вироблено 81,7 тис. т м'яса, 393,3 тис. т молока і 100,1 млн. штук яєць. На початок 1999 р. в області працювало 1921 фермерське господарство.

Культура і традиціїАрхеологічна карта Кіровоградщини свідчить про бурхливі соціальні процеси на території краю, його особливості створювали умови для існування племен з різноманітними формами господарювання, що привело до появи та розвитку широкого спектру землеробських та скотарських археологічних культур.
Трипільська, ямна, катакомбна, зрубна, чорноліська, скіфська, ранньослов'янська культури дають нам зразки народного мистецтва, в яких відбилися світоглядні та естетичні уявлення народів.
Так, Трипільське поселення ІII тис. до н.е. біля с.Володимирівки Новоархангельського району є еталонним для визначення середнього періоду розвитку цієї культури.
Саме на території Кіровоградщини відомим археологом О.Тереножкіним відкрита і виділена Чорноліська культура (IIІ ст. до н.е.), для якої характерна наявність укріплень-городищ Чорноліського, Тясминського, Калантаївського.

ПриродаОбласть розташована на межі лісостепу і степу. Клімат області - помірно-континентальний. Середньорічні температури: літня - +20,1°C, зимова - -5,5°C. Середньорічна кількість опадів 420-537 мм. Край має


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7