У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький

Історична довідка     

Переяслав-Хмельницький — місто в Київській області, районний центр над рікою Трубіж, правою притокою Дніпра.
     Переяславська земля - складова частина Київщини - здавна була адміністративним центром історичної округи, розміри й границі якої не раз змінювалися. За епохи Київської Русі це було Переяславське князівство, що охоплювало всю лівобережну частину Середньої Наддніпрянщини та землі на північний схід, у ХVІІ-ХVІІІ ст. - Переяславський полк. З ліквідацією автономії України наприкінці XVІІІ ст. Переяслав став повітовим центром Полтавської губернії.
     З 1921 р. Переяславський повіт входить у Київську губернію, а після утворення 27 лютого 1932 р. Київської області Переяславский район увійшов у її склад. В 1943 р. район перейменований на Переяслав-Хмельницький район.
З 1962 по 1965 р. до складу Переяслава-Хмельницького району входили сільські ради Баришівського району, селище Березань і три сільських ради Березанского району. Сучасна територія Переяславщини зберігає пам'ятки трипільської, зарубинської і черняхівської культур, багато цих пам'яток відкрито по обох берегах Дніпра, а також уздовж річок Трубіж і Супій.
     Населення Переяславщини брало активну участь у селянсько-козацких повстаннях проти польско-шляхетського панування в Україні під проводом С. Наливайка, Ф. Трясила, Павлюка, Остряниці у визвольній війні проти гніта панства 1648-1654 р. на чолі з Богданом Хмельницьким.
     У Переяславському колегіумі викладав славний Григорій Сковорода. Ця земля стала батьківщиною Шевченківського "Заповіту".
     З перших місяців війни Переяславщина стала ареною запеклих боїв. Згодом у тилу ворога активно діяло партизанське з'єднання ім. Чапаєва, партизанський загін ім. Щорса.
     Овіяв себе славою героїчний Букринський плацдарм, центром якого була Переяславська земля. У цій битві за Дніпро 267 чоловік одержали звання Героя Радянського Союзу.
     Протягом вересня-жовтня 1943 року Переяславщина була визволена від німецько-фашистських загарбників. 

Географія та природний потенціал     

Переяслав-Хмельницький район розташований у фізико-географічній зоні Центрального лісостепу. Площа району 1456 кв. км, що становить 145,6 тис. га, або 5,2% від території області.  
     Граничить на півночі й сході з Бориспільським, Баришівським й Яготинським районами Київської області, на півдні - із Драбовським і Золотонішським районами Черкаської області. Західна границя району проходить уздовж Канівського водоймища, площа якого у межах району становить 20 706,3 га.
     У районі налічується 51 населений пункт, 31 сільська рада. Загальна кількість наявного населення району за станом на 5.12.2001р., за уточненими даними Всеукраїнського перепису населення, становила 36 892 осіб, у т.ч. 17 315 чоловіків 19 577 жінок.