У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Угорська Республіка однією з перших визнала державну незалежність України

Угорська Республіка

Угорська Республіка однією з перших визнала державну незалежність України. З грудня 1991 року між нашими країнами були встановлені дипломатичні відносини. Угорщина також першою відкрила своє Посольство в Україні. З 24 березня 1992 року в Будапешті діє Посольство України.

6 грудня 1991 року було укладено Договір про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорською Республікою, який набув чинності 16.06.93 р.

З огляду на те, що обидві країни мали близькі погляди на шляхи вирішення багатьох міжнародних та регіональних проблем і були зацікавлені у всебічному співробітництві, процес зближення між ними розпочався вже у вересні 1990 року, коли Президент Угорщини Арпад Гьонц відвідав Україну з офіційним візитом. Цей візит поклав початок регулярним зустрічам найвищих посадових осіб обох держав.

У травні 1991 року під час візиту Голови Верховної Ради УРСР Л.М.Кравчука до Будапешту було підписано 9 двосторонніх документів, які заклали фундамент договірно-правової бази українсько-угорського співробітництва.

У лютому 1993 року відбувся офіційний візит Президента України Л.М.Кравчука до Угорщини, під час якого був підписаний новий пакет угод, які визначили пріоритетні напрями подальшого розвитку співробітництва двох держав. У вересні 1994 року під час перебування в Угорщині делегації Верховної Ради України була підписана Угода про співробітництво між Верховною Радою України та Державними Зборами Угорської Республіки. 18-19 травня 1995 року відбувся офіційний візит в Україну Прем'єр-міністра Угорщини Дюли Хорна. 14-16 листопада 1996 року відбувся другий офіційний візит Президента УР А.Гьонца в Україну.

11-12 листопада 1997 року Угорщину відвідав з офіційним візитом тодішній Прем'єр-міністр України. В ході цього візиту були накреслені плани подальшого розвитку політичного та економічного співробітництва між Україною та Угорщиною.

27 квітня 1998 року Угорщину з робочим візитом відвідав міністр закордонних справ України Б.І.Тарасюк. 12 жовтня того ж року відбувся робочий візит в Україну міністра закордонних справ УР Я. Мартені, а 27-28 жовтня Президент України Л.Д. Кучма здійснив свій перший офіційний візит до Угорської Республіки.

14-15 травня 1999 р. Президент УР взяв участь у роботі Шостої неформальної зустрічі Глав держав Центральної Європи у Львові, під час якої відбулась його бесіда з Президентом України.

10-11 вересня того ж року Президент УР взяв участь в міжнародній конференції в Ялті під назвою "Балто-Чорноморське співробітництво: до інтегрованої Європи XXI століття без розподільних ліній".

У 1999 році Міністр закордонних справ України Б.І.Тарасюк двічі відвідав Угорщину: 6 травня для участі у 54-му засіданні комітету міністрів РЄ в Будапешті, під час якого мав переговори з міністром закордонних справ УР -Я.Мартоні; 20-23 червня - в XVI Міжнародному семінарі НАТО. Крім того, в Будапешті відбулися консультації на рівні заступників начальників управлінь, а в Києві - на рівні начальників управлінь політичного аналізу та планування міністерств закордонних справ.

25-26 лютого 2000 року відбувся офіційний візит в Україну Прем'єр-міністра Угорської Республіки В.Орбана, якого прийняв Президент України Л.Д.Кучма. Під час переговорів з Прем'єр-міністром України йшлося про розширення торговельно-економічного співробітництва між двома країнами.

19-20-квітня 2000 року Угорську Республіку з офіційним візитом відвідав міністр закордонних справ України. В рамках 8-го засідання Ради міністрів ОБСЄ 27-28 листопада 2000 р. відбулася зустріч міністра закордонних справ України А.М.Зленка з Головою зовнішньополітичного відомства Угорщини Я.Мартоні. Були обговорені актуальні питання двостороннього співробітництва.

Президент України Л.Д.-Кучма взяв участь у Самміті глав держав країн Центральної Європи 28-29 квітня 2000 р., який відбувся в угорському місті Секешфегервар. В червні того ж року в Сегеді відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ЦЄІ, а в листопаді в Будапешті саміт ЦЄІ. Угорщина, як головуюча на той час в ЦЄІ країна, підтримала низку пропозицій .України, які увійшли до Заключного документу саміту.

18-19 січня 2001 року в Будапешті відбулися двосторонні політичні консультації на рівні начальників Управлінь політичного аналізу та планування міністерств закордонних справ.

3-4 квітня 2001 року в Києві відбулося Десяте засідання Змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин.

9 квітня в Ужгороді 2001 року відбулася робоча зустріч Прем'єр-міністрів України та Угорщині з метою ознайомлення з наслідками повені в Закарпатській області. За результатами зустрічі були підписані Спільна заява Голів двох урядів та робочий Протокол.

17-18 квітня 2001 року відбувся офіційний візит в Україну міністра закордонних справ Угорської Республіки Я.Мартоні, за результатами якого був підписаний Протокол про співробітництво між міністерствами закордонних справ. Під час переговорів було обговорене широке коло питань двостороннього та багатостороннього співробітництва, окреслені подальші перспективи розвитку відносин між двома державами. Особлива увага була приділена економічній складовій двостороннього співробітництва з акцентом на активізації прикордонного та регіонального співробітництва.

В рамках цього візиту відбулося також V-те засідання Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва.

30 травня 2001 року в Будапешті відбулося засідання Комісії "Україна-НАТО" на рівні керівників зовнішньополітичних відомств, у якій взяв участь Міністр закордонних справ України А.М.Зленко.

1-2 серпня 2001 року Угорщину з офіційним візитом відвідав Прем'єр-міністр України А.К.Кінах. Угорська сторона підтвердила свій курс на підтримку євроінтеграційних прагнень України, що знайшло своє відображення в спільному Комюніке Прем'єр-міністрів України та Угорщини.

29-30 жовтня 2001 року відбувся робочий візит


Сторінки: 1 2 3 4 5 6