У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Ватикан
11



Мірістерство освіти і науки Україри

«Ватикан»

Місто – Держава Ватикан

1) Географічне положення.

Ватикан – держава місто розташована в зх. частині Рима на правому березі р. Тібр. Площа Ватикану становить – 0,44 км2.

2) Загальна довідка.

Офіційна назва –

Столиця "Ватикан (900), літня резиденція римських пап – Кастель – гандольфо

Рік здобуття незалежності – 1929 р.

Поясний час – Гринвіч плюс 1 г.

Чисельність населення (осіб) – 900.

Валюта – євро.

Мови – латинська, італійська

Релігійний склад населення: католики.

3) Історія.

1.У 64 р. н. е. у Римі стратили апостола Петра – християнського мученика, що вважається першим єпископом Риму. Всі папи, як глави римсько-католицької церкви, вважаються духовними спадкоємцями св. Петра.

2. Папська держава має більш ніж тисячолітню історію. Почаок державі було покладено в 756 р., коли король франків Піпин Короткий подарував папі Стефану II Римську область і частину Равенні до Катаньї за те, що папа допоміг йому стати королем і осьвятив його владу і династію.

3. Папський палац було збудовано на Ватиканському горбі 1377 р., куди папи переїхали після майже 70-річного Авіньйонського полону.

4. Папська область – існувала до 1870 р. Це була типова для середніх віків феодальна держава, яка існувала в різний час, залежно від франкских королів, німецьких імператорів, феодальних кругів Італії і римської аристократії. В умовах феодальної роздробленості середньовічної європи багата католицька церква на чолі з папою набула значної політичної ваги. З консолідацією феодальних держав вплив папства і його держави слабіло. Ще більше світську владу папи послаблювали народні повстання. в самій папській державі. Мало впевнені у своїх підданих, папи починаючи з 1505 р. набирали для своєї особистої охорони солдатів з католицьких кантонів Швейцарії. Швейцарська гвардія папи (70 чоловік) існує у Ватнкані і в наш час.

5. До XVI ст. Папа Римський розширив свою владу на значну частину Центральної Італії та мав кілька папських держав (Лаціо, Умбрія, Марке і частина Емілії-Романьї). Їхня територія становила близько 160 тис. км2., а чисельність населення - понад 3 млн. осіб.

6. В 1809 р. Наполеон ліквідовував папську державу, а його територію приєднав до Франнії. Про те Віденський конгрес 1815 р. відновив світську владу папи на території колишньої Папської області. Під час італійської революції 1848 р. папа був вигнаний з його володінь. У 1849 р. Рим був проголошений республікою. Але влада папи дуже скоро була відновлена військами Наполсона III.

Об'єднання Італії вимагало ліквідації Папської області — папської держави, що займала середину Апенінського півострова, із столицею в Римі. 20 вересня 1870 р. Рим був захоплений італійськими військами. Світська влада папи була скасована. Папська область стала частиною території італійської держави. Виданий в тому ж році керівництвом Італії «Закон про прерогативи папи і святійшого престолу» («Закон про гарантії») забезпечував папі свободу здійснення функцій глави церкви, можливість його спілкування із зовнішнім світом, привілеї дипломатичних представництв при папі і передбачувув виплату папському престолу кожного року 3225 тис. лір.

7. Згідно Закону про папські гарантії 13 травня 1871 р. Ватикан взявши екстериторіальність. Влада папи була призупинена до 1929 р., коли згідно з Латеранським договором, підписаним 11 лютого папою Пієм XI і диктатором Італії Б. Муссоліні, було визнано суверенітет Папи Римського над Ватиканом. Католицизм став державною релігією в Італії. 11 жовтня 1962 р. папа Іоан XXII скликав Другий Ватіканський собор, що працював до 8 грудня 1965 р. 18 лю-того 1984 р. Латеранський договір було замінено конкордатом, який підтвердив суверенітет Ватикану, але позбавив його певних привілеїв, інститут державної ре-лігії Італії було скасовано. Рим утратив статус «священного міста». В 1992 р. Ватикан відновив відносини з країнами Схіної Європи. У березні 2000 р. під час молитви у соборі св. Петра папа привселюдно попросив у Бога вибачен-ня за гріхи католицької церкви впро-довж двох тисяч років. У червні 2001 р. папа вперше відвідав Україну."

4). «Король світла»

«Король світла» - таким образним словом називали Папу Римського Іоана Павла ІІ Кароля Войтилу.

Кароль Войтила народився 18 травня 1920 р. в с. Вадовіце біля Кракова. У 1964 р. стає Архиєпископом Кракова, а у 1967 р. обраний кардиналом. 16 жовтня 1978 р. обраний Папою Римським главою Вселенської католицької церкви, ставши тим самим намісником престолу св. Петра. Кароля Войтилу називали «королем світла» тому, що він за час свого понтифікату на протязі 26 років намагався об'єднати всіх людей в одну віру він вливав у душі людей «промінь світла» - «промінь надії», надії на краще життя, якщо вони навернуться до Бога.

Чому у творчій роботі я з акцентував увагу саме на цьому Папі Римському, а не на іншому? Мені здається, що за весь час його понтифікату він не жаліючи себе повністю віддавав себе праці, задля з'єднання світу. Його ціллю було те, щоб люди всієї Землі любили один одного, щоб не було у світі війн, заворушень, тероризму, щоб у світі панувала вселенська любов. За часу понтифікату папи протягом 26 років католицька віра почала поширюватись по цілому світі і все завдяки одній особі Іоану Павлі ІІ. За часу свого перебування на престолі папа пережив дуже багато. Він єдиний за всю історію папства у Ватикані відвідав більше 50 країн світу, він приїжжав всюди де його чекали, любили, шанували і де його ненавиділи і хотіли його смерті, особливо у Арабських країнах


Сторінки: 1 2 3