У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Класифікація природних заповідних територій та об'єктів Криму

Безцінним дарунком минулих тисячоліть стає перед нами дивна природа Криму. Тут зосереджені єдині в своєму роді фізико-географічні, геологічні, гідрологічні, ботанічні і зоологічні пам'ятники, а також унікальні степові, гірсько-лісові, нагорно-яйлинські та південнобережно-середземноморські ландшафти.

Рис. 1.-Краєвид Криму

В міру збільшення антропогенного тиску на природу зростало розуміння необхідності вжиття спеціальних заходів з її охорони. На початку ХХ століття в країні виник широкий рух громадськості в захист природи, а вже в 20-х роках під охороною держави знаходиться низка цінних природних територій. З перших років Радянської влади в Криму приділялася серйозна увага питанням заповідної охорони гірських лісів та інших природних багатств, але особливо широкий розвиток природоохоронна справа набула в післявоєнний період. Проте, незважаючи на певні успіхи, ще далеко не повністю вичерпані можливості, як кількісного зростання заповідного фонду Криму, так і поліпшення практичної організації його охорони. Заповідник - це території (акваторії), що виділені "з метою збереження в природному стані типових або унікальних для даної ландшафтної зони природних комплексів з усією

підрозділяються на такі типи: ландшафтні, біологічні (лісові, ботанічні, загальнозоологічні, орнітологічні, іхтіологічні, ентомологічні), палеонтологічні, гідрологічні та геологічні.

 

Рис. 2.-Заказники Криму

1.Ландшафтні

Великий каньйон Криму.

Площа 300 га, місцезнаходження Бахчисарайський р-н, с. Скелясте, Соколине. Ерозійно-тектонічна ущелина у вапняках між горою Бойко та Ай-Петринським нагір'ям - найвеличніший каньйон у Криму з висотою майже стрімких схилів до 320 м. Багатий рослинний світ (тис ягідний, папороть-листовник сколопендровий, іглиця під'язикова, орхідні та інші види, що

охороняються).

Рис. 3.- Великий каньйон

2. Ботанічні

"Новий Світ".

Площа 470 га, місцезнаходження Судакський р-н, смт. Судак. Розріджені зарості сосни Станкевича і ялівця високого на приморських схилах вапнякових гір на ділянці узбережжя від смт. Судак до с. Новий Світ. Особливий варіант південнобережного реліктового лісу.

Рис. 4.-Пейзаж "Новий Світ"

 

Урочище "Кубалач"

Площа 526 га, місцезнаходження Білогорський р-н, с. Мелехово. Єдине місце в республіці (гора Кубалач на Внутрішньому пасмі Кримських гір), де в дикому стані виростає ендемічний цикламен Кузнєцова, занесений в Червону книгу, а також зустрічаються інші рідкісні види рослин.

Урочище "Карабі-Яйла"

Площа 491 га, місцезнаходження Білогорський р-н, с. Бджолине. Унікальне урочище на східному карстовому плато Головного пасма Кримських гір, де виростає близько 500 видів рослин, з них понад 10 видів занесені в Червону книгу.

3. Гідрологічні

Хапхальський

Площа 250 га, місцезнаходження, Алуштинський р-н, с. Генеральське. Ущелина Хапхал у південного підніжжя гірського масиву Тирке. Верхів'я ріки Східний Улу-Узень, що утворює по дну ущелини численні пороги каскади. Тут же знаходиться наймогутніший в Криму водоспад Джур-Джур (висота падіння води 16 м., середня витрата 270 л/с). Карстові утворення на схилах ущелини, що поросли буково-грабовим лісом.

Рис. 5.- Алуштинський район

Державні пам'ятники природи

До категорії державних пам'ятників природи республіканського значення відносяться території (акваторії) або окремі природні об'єкти, що мають особливу цінність і є унікальними чи типовими для республіки. Беруться під охорону для збереження в природному стані в наукових, культурно-просвітницьких та естетичних цілях. За своїм змістом пам'ятники природи підрозділяються на такі типи: комплексні, ботанічні, зоологічні, гідрологічні, геологічні.

1. Комплексні

Гірський масив Караул-Оба

Площа 100 га, місцезнаходження, Судакський р-н, с. Новий Світ. Гірський приморський масив - стародавній риф верхньоюрського моря, на схилах якого збереглися розріджені зарості ендемічної сосни Станкевича і ялівця високого. Оригінальні форми вивітрювання і розмиву суші морем.

2. Ботанічні

Гора Каратау

Площа 100 га, місцезнаходження, Алуштинський р-н, с. Генеральське. Один з найвизначніших масивів букового лісу на яйлі, де переважають дерева у віці 100-120 років. Зустрічається тис ягідний, який занесений в Червону книгу.

3. Гідрологічні

Урочище "Карасу-Баши"

Площа 24 га, місцезнаходження, Білогорський р-н, с. Карасівка. Місце виходу могутнього джерела води (дебіт 1500 л/с) з карстових утворень на північному схилі Головного пасма Кримських гір, початок ріки Біюк-Карасу.

Рис. 6.- Білогорський район

пальчаста, півонія кримська, герань кримська, ломикамінь зрошуваний, сонцецвіт Стевена, самосил яйлинський, проломник кримський та багато інших. Крім того, тут ростуть 183 види мохів, що становить 60% видів бріофлори Криму, 154 види лишайників, а також 1733 види грибів.

У флорі заповідника нараховується 78 рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України: краєкучник персидський, адіант венерин волос, яловець високий, сон кримський, роговик Біберштейна, смілка зеленоквіткова, півонія кримська, фіалка кримська, чист кримський, соболевскія сибірська, суничник дрібноплодий, зіновать Вульфа, фісташка туполиста, прангос трироздільний, громовик багатолистий, аденофора кримська, дуже багато видів орхідних. Тут відмічено 24 види рослин, занесених до Європейського червоного списку, 8 видів, занесених до Додатку 1 Бернської конвенції.

Різноманітність природних умов, рослинного покриву зумовлює багатство фауни заповідника. Тут мешкає 37 видів ссавців, 150 - птахів, 16 - плазунів, 4 види земноводних, 90 видів комах та 119 видів молюсків.

Рис.7.-Бджола збирає мед

Із савців досить типовими є їжак звичайний, заєць-русак, миша лісова, полівка звичайна, ласка, куниця кам'яна, козуля європейська тощо.

До Червоної книги України занесено велику групу рукокрилих, що живуть у печерах, будівлях, дуплах дерев: підковоносів великого і малого; нічниць Наттера і триколірну; широковуха європейського, вечірниць малу й велетенську; нетопирів кожанковидного та середземноморського.

Рис.8.-Білий Амур

Крім того, по берегах гірських потоків трапляються кутора мала, в лісах - борсук, яких теж занесено до Червоної книги України. Чимало видів тварин Криму відрізняються від типових і розглядаються як окремі ендемічні підвиди, серед них: бурозубка мала, лисиця гірська кримська, куниця кам'яна кримська, олень благородний кримський тощо. Деяких тварин було завезено до Криму і вони тут акліматизувалися (білка-телеутка алтайська, муфлон, кабан дикий).

Досить багатим є світ птахів у Ялтинському заповіднику. Тут їх


Сторінки: 1 2