У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Малайзія є півострівною державою

Порівняльна характеристика Німеччини та Малаазії

Розміщення щодо океану

Малайзія є півострівною державою. Маже з усіх сторін оточена водою. І це є води Тихого океану.Бреги Німеччини омиті водою на півночі Північним та Балтійським морем.

Отже як та так і та країна мають вихід до свтового окену, проте потрібно сказати, що Малайзія займає вигідніше положення так як розташована на перетині морських шляхів: Австралія, Японія, Європа, Африка і т.д.

Розташування в частині світу

Абсолютно в різних частинах світу розміщені країни, отже Малайзія є однією чи не найвіддаленішою країною Азії, а Німеччина країна Північної Європи.

Відносно розміщення в частині світу, то Німеччина лідирує, так як знаходиться майже в центрі чи не найрозвиненішого регіону світу Зх. Європи.

Характеристика сусідського положення.

Федерація Малайзія країна в Південно-східній Азії, яка складається з двох частин , розділених Південно-Китайським морем.Західна Малайзія (або материкова) межує з Тайландом на півночі і з Сингапургом на півдні, до Сингапургу веде дамба через протоку.Східна Малайзія межує з Індонезією і з султаном Бруней Даруссалам.

Німеччина – держава центральної Європи, межує з Данією, Польщею, Чехією, Австрією, Швейцарією, Францією, Люксембургом, Бельгією та Нидерландами.

Звичайно, що сусідське положення розвинутих країн Європи дає перевагу Німеччині над Малайзією. Остання ж страждає і через своє віддалене розміщення і велику протяжність саме морських кордонів.

Форма територі

їФорма території Німеччини більш округла, що дає можливість більшій мобільності між федеральними землями, однорідний клімат.

Малайзія має видовгувату форму протяжністю з пн-зх на пд-сх., що дещо негативно впливає на внутрішні зв’язки в країні (потреба в більш дорожчих видах транпорту для швидшого пересування).

Площа

Площа території Німеччини 357 022 кмІ, з них 2.18% води.

Малайзія дещо менша і займає площу 329 758кмІ, з них 0.3% займає водна поверхня.

Розміщення столиці

Важливе значення для країни має розміщення столиці, так як вона, як правило є економічним, політичним і культурним центром. Більш вигідне є розміщення Куала-лумпур, вона знаходиться в центрі Малайзії, як в широтному так і в меридіальному відношенні.

Берлін – столиця Німеччини має дещо віддалене розміщення в північно східному напрямку, це поязано з минулим так як раніше Берлін був столицею «Німеччини канцтабору»

Адміністративно-територіальний устрій.

Західна Малайзія складається з 11 штатів, і двох федеральних територій.

Острівна, або східна Малайзія складається з федеральної території і двох штатів Сабах і Саравар, які займають північну частину острова Борнео.

Держава Німеччина розділена на 16 частково незалежних федеральних земель.

Відповідно до вище написаного в Малайзії більший вплив держави, а Німеччина характеризується більшими вповноваженнями самоврядування земель.

Населення

Малазія за чисельністю населення знаходиться на 46-му місці у світі. На кінець 2007 року її населення становить 24,821 млн. чол З них приблизно 80 % концентрувались в півострівній Малазії. Густота населення – 78 чол/км2.

На півострові: малайці - 50%, китайці - 38%, індійці - 10%, орангасли (тубільні племена, представники яких ще живуть на півострові) - 1%. На Сараваке (Східна Малайзия): тубільні племена - 50%, китайці - 30%, малайці з індійцями - 20%. У Сабахе процентне співвідношення груп населення майже нічим не відрізняється від Саравака.

Населення Німеччини (13-те місце в світі за чисельністю) майже в 3,5 рази перевищує населення Малазії і становить 82,31 млн.чол. з густотою 231 чол/км2.

Німеччина – країна з найбільшим населенням серед країн Євросоюзу. Серед іноземців – 2,1 млн. вихідців з інших країн Євросоюзу, 1,5 млн. вихідців із європейських країн, що не є членами ЄС, і 1,7 млн. турків.

В Німеччині народжуваність становить 8,5 на 1000 чол., смертність – 9,9. В Малазії – 2,37 та 5,12 відповідно.

З вище сказаного можна зробити висновок, що рівень та умови життя населення в Німеччині значно кращі, ніж у Малазії.

Розвиток економіки

За показниками ВВП Малазія посідає 33 місце в світі, Німеччина – 5-те з рівнем ВВП 2,609 трлн.євро. Німеччина перша у світі за об’ємами експорту. За рівнем життя населення Німеччина 18 у світі (31 $ на душу населення).

ВВП у Малазії складає 290 млрд.дол. На душу населення припадає 12 дол.

Основу економіки Малазії складає промисловість (46% ВВП) і сфера послуг (41%). Сільське господарство дає 13% ВВП. Особливо високого розвитку досягли електронна і електротехнічна промисловість (1 місце в світі по виробництву електронних чіпів і побутових кондиціонерів), автозборка (проводиться власний автомобіль «Протон сага», ввозиться до Росії), переробка нафти і газу (3 місце в світі по виробництву зрідженого газу), текстильна промисловість. Світове значення мають - виробництво пальмового масла (перше місце в світі), натурального каучуку (третє місце в світі), олов'яного концентрату і лісоматеріалів.

Тому її економіка сконцентрована переважно на секторі промислового виробництва і сфері послуг. Великі території країни використовуються для заняття сільським господарством. Не дивлячись на це в сільському господарстві зайняті лише 2-3 % від загального числа працездатного населення. Використовується близько 50 % території, тваринництво (велика рогата худоба і свиноводство), зернові культури (жито, овес).

З вище вказаних показників бачимо, що Німеччина є високорозвиненою країною, а Малайзія середньорозвиненою.

Форма правління.

За формою правління Малазія є конституційна монархія. Сім штатів є султанатами, і управляються султанами. У дев'яти монархіях глава виконавчої влади головний міністр. У решті штатів - губернатор, що призначається центральним урядом.

З дев'яти монархів кожен п'ять років вибирається король і віце-король, як правило з міркувань старшинства або тривалості правління. Король Малайзії грає головним чином ритуальну роль, основні функції управління виконують парламент і прем'єр-міністр.

Форма правління Німеччини – федеративна парламентська республіка, форма державного устрою – симетрична федерація. Німеччина -


Сторінки: 1 2 3