У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Буковель як один з прикладів розвитку і використання рекреаційних ресурсів Карпат”

Не за горами час, коли туризм, курортно-рекреаційна діяльність стануть одними з найпотужніших галузей народного господарства не лише нашої області, а й усього регіону українських Карпат.

Так об'єктивно склалося, що в області припинили своє існування великі підприємства, зокрема колишньої "оборонки". Реанімувати їх уже неможливо, а головне - немає жодного сенсу. Нам, прикарпатцям, та й багатьом регіонам України сам Бог велів розбудовуватися, працювати на ниві оздоровлення й відпочинку. Даровані природою м'які природно-кліматичні умови, мальовничі краєвиди, величезна культурно-історична спадщина, національні традиції, які ми зуміли зберегти - наш скарб. Ним варто ділитися з іншими. А відтак - і заробляти гроші. І не завтра, а вже сьогодні.

Останніми роками в Україні з’явилися нові гірськолижні курорти — невеликі, але непогано оснащені, де є підйомники, ретраки — машини для ущільнення снігу. Це Синяк, Квітка Полонини, Перевал Німчич у Чернівецькій області.

Не можна сказати, що в наші гірськолижні курорти робляться великі інвестиції, але вони є. Єдина солідна інвестиція — це Буковель.

Протягом чотирьох років на Івано-Франківщині успішно функціонує і розвивається цілісний туристично-рекреаційний комплекс “Буковель” в с.Поляниця. Введений в експлуатацію ТзОВ “Скорзонера”, зареєстрованим на території Яремчанської міськради.

“Буковель” став справжньою “перлиною” Карпатського туризму і є популярним не тільки в Україні але й далеко за її межами.

Найкращий гірськолижний курорт України, який міг би стати об’єктом європейського значення. Його не дарма називають гірськолижною столицею України. Іншого такого зимового курорту у нас немає — за унікальністю розташування, кліматом і кількістю місць розміщення.

"Буковель" – це той гірськолижний курорт, який зараз найшвидше розвивається в Східній Європі. Найбільші в світі інвестиції зараз саме у гірськолижний спорт. Однак, якщо в Європі такі курорти розвивались 50 років і там будувалось по одній-дві траси на рік, то ми будуємо 12-15 кілометрів, в перспективі будуватимемо 20 кілометрів трас. Наразі це найбільша і наймасштабніша інвестиція в гірськолижний спорт в Україні. Уже вкладено 218 мільйонів гривень і до кінця року планується, що досягнем цифри 300 мільйонів.

На Буковелі є майже 20 кілометрів лижних трас, з них 19,5 кілометра – 100% осніжених. Сьогодні у нас уже 30-40 сантиметрів снігу і, якщо так піде й далі, то відкривати сезон ми зможемо уже в жовтні. Щодо подальших перспектив, то за 3-4 роки ми плануємо побудувати ще 100 кілометрів трас. Всі вони будуть осніжені, збалансовані, пов'язані. Не знімаючи лиж, люди без жодних проблем зможуть з одного витяга переїжджати на інший. Буде можливість запаркуватись, взяти на прокат чи придбати найсучасніше обладнання, що, до речі, досить суттєво з точки зору безпеки. Якщо людина бере собі таке обладнання, вона убезпечує себе від різних травм.

Також, відповідно до генплану розвитку курорту, який розробила одна з найвідоміших у світі фірм, ми можемо ввести набагато більше атракцій. Будуть і фітнес-центри, і боулінґ-клуби. Інфраструктура передбачає прийом до 12 тисяч чоловік, які зможуть розташуватись в готелях, невеликих котеджах або в 3-4 кімнатних апартаментах з власними кухнями для людей, які хочуть у нас відпочивати по-сімейному і не користуватись ресторанною їжею. Уже в найближчій перспективі тут буде й сучасний водолікувальний центр з мінеральними водами, які зараз досліджують в Одеському інституті курортології. Тобто, це буде альтернатива уже існуючим курортам такого типу, як Трускавець, Моршин. Планують лікувати шлунок, нирки, підшлункову залозу.

А сільський бюджет с. Поляниця, на території якого знаходиться відомий курорт, станом на сьогодні на 95 % складається з надходжень від діяльності товариства, і він в порівнянні з 2001-м роком збільшився у п’ять разів.

Керівництво “Буковелю” велику увагу приділяє соціальному забезпеченню краян: адже «Буковель» це не просто гірськолижний курорт номер один в Україні, він є візиткою села, Яремчанської зони, усього Прикарпаття. І тим більше буде охочих приїхати сюди на відпочинок, чим заможнішим буде весь край. Так, в службі експлуатації ТК “Буковель” працює 160 жителів с.Поляниця, 55 чоловік – працевлаштовано на території Яремчанської міської ради та Надвірнянського району, середньомісячний оклад становить 1000 грн., точніше двотижневий, бо роботи ведуться вахтовим методом. Всього в ТзОВ “Скорзонера”, який належить курорт «Буковель», працює 300 осіб.

На сьогодні у розвиток комплексу інвестовано майже 285 000 000 грн., що надало поштовх до розвитку туризму на Івано-Франківщині.

Від Буковеля до великих міст міжнародного значення кількасот кілометрів, але він розташований посередині регіону, де спостерігається швидкий економічний розвиток і зростання кількості людей, які належать до середнього класу й створюють попит на послуги. Генеральний план Буковеля розробляла фірма "Ecosign", одна з найбільших у світі компаній, що проектують гірськолижні курорти.

Згідно прогнозів через рік «Буковель» зможе приймати півтора мільйона відпочивальників. Це прогнози, що випливають із закономірності динаміки розвитку гірськолижного курорту: перший сезон – 10 тисяч любителів активного зимового відпочинку, наступний – вже 100 тисяч, 2004 рік – 250 тисяч, цього сезону очікується 500-600 тисяч, а, можливо, й 700 тисяч відпочивальників.

Сьогодні “Буковель” – це 20 км лижних трас, 19,5 км яких стовідсотково осніжені, це 7 витягів, найсучасніші перепусткові (для зменшення черг) і охоронні системи, найсучасніша сніготрамбувальна техніка, сучасний сервіс - готель, ресторани. Є мобільний зв’язок, банкомат, система оплати кредитною карткою, обмінні пункти.

В поняття “курорт світового рівня”, входить не лише якість лижних трас. Це комплекс. Якщо не буде відповідних готелів,


Сторінки: 1 2