У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міжнародні автомобільні перевезення

РОЛЬ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ В ПРОВІДНИХ КРАЇНАХ СВІТУ

Нині автомобіль став найбільш масовим і доступним транспортним засобом майже в усіх країнах і на всіх континентах. Якщо у 1990 р. кількість транспортних засобів у світі становила 500 млн. одиниць, то у 2000 р. – 700 млн. Збільшення автомобільного парку відбувається за рахунок індивідуальних легковиків. У деяких країнах їхня частка складає 80 % загальної кількості всіх видів автотранспортних засобів. Найбільший парк легковиків мають Північна Америка, Західна Європа та Японія, їхня частка становить близько 80 % автомобільного парку. Разом із зростанням світового автомобільного парку збільшується і обсяг послуг автомобільного транспорту.

Водночас, тенденції розвитку саме автомобільного транспорту найбільш суперечливі: надзвичайно висока динаміка розвитку в 90-х роках XX ст. (а вона пов’язана з мобільністю, гнучкістю та здатністю забезпечувати найбільше «наближення» як до продавця, так і покупця товару) мала місце на тлі загострення енергетичної та екологічної проблем.

Справді, автотранспорт є відносно енерговитратним та екологічно небезпечним (ще більш «неприємні» характеристики на одиницю вантажу перевезень має авіатранспорт). Предметом особливої уваги під час вироблення стратегії розвитку транспорту має стати історично дуже близький термін вичерпання основних родовищ нафти й газу – головних джерел енергоносіїв для сучасного автотранспорту.

Як і інші види транспорту, автомобільний транспорт тієї або іншої країни відповідає структурі її економіки, рівневі добробуту населення. Так, особливе значення автотранспорт має для Сполучених Штатів, деяких країн Європи.

У розвинутих країнах автотранспорт впевнено утримує перше місце серед інших видів транспортних засобів за обсягом вантажних перевезень. У США вантажооборот автотранспорту становить 40 % загального вантажообороту, у країнах ЄС – 50 %.

Лідерські позиції автотранспорт посідає і в пасажирських сполученнях. За даними статистики, щорічно кожна людина на планеті долає з допомогою автомобіля в середньому близько 2500 км. А для промислово розвинених країн цей показник у 2-3 рази вищий.

Переважна частина пасажирських перевезень в індустріально розвинутих країнах здійснюється автомобілями індивідуального користування. У багатьох країнах Заходу рівень моторизації населення досягає або впритул підійшов до верхньої межі насиченості. Якщо середній рівень моторизації в розвинутих країнах становить 75 автомобілів на 1000 осіб, то в США цей показник перевершив 540 автомобілів, у Канаді, Австралії та Новій Зеландії – більше 400, в Японії – 220 і Західній Європі – від 200 до 400 автомобілів.

Отож, роль автомобільного транспорту в житті сучасного суспільства постійно зростає. Сфера використання автомобіля давно перетнула національні кордони, і автотранспорт посідає нині чільне місце серед інших видів транспорту в міжнародних перевезеннях вантажів та пасажирів.

ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ АВТОПЕРЕВЕЗЕНЬ

Міжнародні автоперевезення регулюються Конвенцією про договір міжнародного перевезення вантажів автомобільним транспортом (КДМПВ) і Європейською угодою про міжнародні автомобільні перевезення небезпечних вантажів (ДОПОГ), що вступили в силу, відповідно, у 1961 і 1968 роках. Учасниками цих угод є більшість країн світу.

З метою спрощення митних процедур у міжнародних автомобільних відправленнях європейських країн у 1959 році була укладена Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки міжнародного дорожнього перевезення (МДП, Конвенція МДП). У 1975 році була прийнята її нова редакція.

У 1970-х роках у рамках декількох міжнародних організацій проводилася розробка проекту угоди про договір прямого змішаного перевезення. У результаті цього в 1980 році була прийнята Конвенція ООН про міжнародні змішані перевезення вантажів.

Базовим документом в автомобільних перевезеннях є автотранспортна накладна, яка виконує функції договору перевезення, товаророзпорядчого документа та розписки перевізника. Зміст відомостей, що подаються у накладній, визначається вже згадуваною Конвенцією про договір міжнародного перевезення вантажів автомобільним транспортом, учасником якої був СРСР.

Накладна складається відправником у чотирьох екземплярах, підписується відправником і перевізником.

Автотранспортом можуть здійснюватися збірні перевезення від різних товаровідправників різних вантажів чи різних партій вантажів. Якщо вантаж має бути повантажений на кілька транспортних засобів або потрібно перевезти різні вантажі чи різні партії вантажів, то складається стільки транспортних накладних, скільки транспортних засобів використовується.

Окрім автотранспортної накладної, з вантажем слідують товаророзпорядчі документи: упаковочні аркуші, вивантажувальні специфікації, сертифікати якості та інші документи.

Крім того, при перетинанні кордонів держав транзиту можуть виникати різні додаткові вимоги щодо документарного супроводження.

Базові тарифи на перевезення автотранспортом установлюються з розрахунку тоннокілометражу. Але можуть мати місце додаткові тарифи, які враховують надбавки відповідно до певних властивостей товару, необхідності його додаткового обслуговування в дорозі. Крім того, відповідно до ситуації застосовуються штрафи та тарифні зниження з базової суми.

Слід враховувати, що у процесі євроінтеграції було прийнято
цілу низку уніфікованих вимог щодо автотранспортних перевезень, яких слід дотримуватись під час організації транспортування вантажів територією країн Євросоюзу.

УЧАСТЬ УКРАЇНИ В МІЖНАРОДНИХ АВТОПЕРЕВЕЗЕННЯХ

Транспорт є найважливішою сферою інфраструктурного забезпечення населення і народного господарства України, складовою частиною її комунікаційної інфраструктури.

Україна щодо транспортно-географічного положення перебуває у надзвичайно вигідному становищі. Це особливо стосується напряму Захід-Схід (із Західної і Середньої Європи в Східну Європу й Азію і навпаки), а також Північ-Південь (із Північної Європи на Близький Схід і навпаки).

Обсяги і структуру перевезення пасажирів і вантажів протягом 90-х років минулого століття характеризують дані, що наведені в таблиці 1.

Як бачимо, найважливішим видом транспорту за перевезенням пасажирів і вантажів є автомобільний. Його роль у майбутньому, з процесом інтеграції України у європейські структури, зростає, адже автомобільний транспорт забезпечує транспортне обслуговування зовнішньоторговельних зв’язків в усіх сферах господарської діяльності.

Можливості участі України в міжнародних автоперевезеннях зумовлюються передусім наявністю широкої мережі автодоріг – адже автодороги є головним елементом автотранспортної інфраструктури


Сторінки: 1 2