У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Річковий транспорт

Річковий транспорт України відіграє важливу роль у транспортному обслуговуванні економічних районів Дніпровського басейну, а також у здійсненні зовнішньоторговельних перевезень.

В Україні національним перевізником є акціонерна судноплавна компанія (АСК) “Укррічфлот”.

Експлуатаційна довжина річкових судноплавних шляхів загального користування в 2000р. складала 4071 км., а до 2003 року ця цифра скоротилась на 300 км. Протягом 2000-2003р. також скоротилася довжина річкових судноплавних шляхів зі знаками судноплавства; якщо в 2000р. довжина експлуатаційних водних шляхів з освітлювальними і світловідбиваючими знаками складала більш 90% загальної експлуатаційної довжини, то до 2003р. вона скоротилася до 59% або 2,1 тис. км.

Найважливішою судноплавною артерією України є Дніпро (1018км.), а також її притоки Десна і Прип’ять. До інших судноплавних річок відносяться Південний Буг, особливо на відрізку Миколаїв-Олександрівка; Дністер до м.Заліщики Тернопільської області; Сіверський Донець і Дунай на відрізку Рені-Вилково.

Загальна кількість одиниць транзитного флоту АСК “Укррічфлот” станом на 01.01.2001 складала 323 одиниці.

Головними річковими портами України є Київ, Херсон, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Миколаїв, Кременчук, Черкаси, Ізмаїл, Рені.

Річковий транспорт України здійснює зовнішньоторгові перевезення вантажів. Перш за все це перевезення експортно-імпортних вантажів між портами Дніпровського басейну і Придунайських країн – Румунії, Угорщини, Болгарії, Австрії, а також в морські порти Туреччини, Греції, Ізраїлю, Франції, Італії та інших країн Середземномор’я.

Характеристика річкових портів України

В сучасних умовах відправка і прибуття зовнішньоторгових вантажів здійснюється переважно через Запорізький, Дніпропетровський, Миколаївський, Херсонський річкові порти загального користування, а також через річковий порт Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у м.Комсомольськ-на-Дніпрі. У невеликих обсягах і епізодично здійснюється переробка зовнішньоторговельних вантажів у Київських, Черкаських, Кременчуцьких, Ново-Каховському річкових портах і на пристанях філії “Овод” спільного українсько-швейцарського підприємства “Демос”, розташованих на території Дніпропетровського комбінату в м.Дніпродзержинську.

Річкові порти являють собою транспортні вантажоперевалочні комплекси, що містять:

портові, козлові, плаваючі крани вантажопідйомністю від 5 до 30 т. екскаватори, автокрани, авто- і електронавантажувачі та інші засоби механізації вантажно-розвантажувальних робіт;

ьгідротехнічні споруди, включаючи пристані і захисні споруди;

ьпортові акваторії з підхідними фарватерами;

ьвідкриті складські території і закриті склади;

під'їзні автомобільні шляхи і залізничні колії.

Загальна довжина облаштованих пристаней складає 11,7 км., на вантажно-розвантажувальних роботах використовується 158 портових кранів загальною вантажопідйомністю 1379 т., 56 плавучих кранів, гідропісконавантажувачі й інша механізація. Загальна площа складських приміщень складає 474,2 тисячі м.кв., з них накритих — 15,2 тисячі м.кв. Довжина портових залізниць – 32 км., внутрішніх автомобільних доріг – 23км.

Загальна добова пропускна здатність річкових портів складає 20 тисяч тонн. Обсяги переробки експортно-імпортних вантажів складають 1,4-2,1 млн. тонн щорічно.

Поряд із пристанями загального користування вантажно-розвантажувальні роботи виконуються на пристанях міністерств, відомств, підприємств, яких нараховується до 190 одиниць. По своєму призначенню ці пристані використовуються: для навантаження і вивантаження зерна – 30 одиниць; нафтопродуктів – 13 одиниць; мінерально-будівельних вантажів – 120 одиниць; інших вантажів – 47 одиниць. Загальна довжина цих пристаней складає 16,7 км, з яких 9,2 км. – це обладнані пристані, а інші розташовуються на прикордонних берегах, де використовується механізація плаваючих портів.

Порт Київ

Здійснює переробку генеральних і навалочних вантажів, що перевозяться в прямому водному, змішаних залізнично-водних і водно-автомобільних сполученнях.

У границях порту функціонують три вантажних райони, спеціальний порт по прийманню вугілля у Трипіллі (пристань №2). Крім пристаней загального користування порт обслуговує більше 40 вантажних пристаней. Довжина обладнаних пристаней загального користування складає 1694 м., переробка генеральних вантажів здійснюється на пристанях №1-6 другого вантажного району. Обсяги переробки зовнішньоторговельних вантажів незначні і складають в останні роки від 20 до 40 тис. тонн у рік.

Порт Черкаси

Здійснює переробку генеральних і навалочних вантажів. Має під’їзні автомобільні і залізничні колії сполучення. У порту функціонує місцевий вантажний район і вантажні пристані у Чигирині, Адамовці для прийому будівельних вантажів. Довжина пристаней вантажного району – 519 м. На його пристанях переробляються генеральні і будівельні вантажі. Обсяги переробки зовнішньоторговельних вантажів складають 8-14 тис. тонн у рік.

Порт Кременчук

Здійснює переважно переробку мінерально-будівельних вантажів. Порт має під’їзні автомобільні і залізничні колії. Переробка вантажів здійснюється в порту, що має 5 пристаней загальною довжиною 415 м., і на пристанях, на яких здійснюється перевалка мінерально-будівельних вантажів. Переробка генеральних вантажів виконується на пристанях № 1 і 2 вантажного району. В останні роки порт відвантажує на експорт до 12 тис. тонн вантажів.

Розташований поблизу Кременчуцького порту місто Комсомольск-на-Днепрі має порт, що є портом Полтавського ГОК, спеціалізується на відправленні у середину країни щебеню й окатишів на експорт. Річна розрахункова пропускна здатність по відправленню окатишів складає 7,5 млн. тонн.

Порт Дніпродзержинськ. Основна номенклатура вантажообігу порту — це шлак, пісок, гранульована продукція, метал і контейнери. У порту функціонує вантажна ділянка, на якому є дві пристані загального користування, а також пристані біля кар'єрів. У зв'язку з незначною глибиною біля пристаней місцевої ділянки, що складає 2,8 м., обробку великовантажного флоту визначає потреба в довантаженні суден на рейді плавкранами. Обсяг металу на експорт складає від 10 до 30 тис. т. щорічно.

Порт Дніпропетровськ

Здійснює переробку вантажів, що перевозяться в прямому водному і змішаних водно-автомобільних, залізнично-водному сполученнях. У порту діють вантажні райони Амур-Гавань, Нові Кайдаки, міський район і пристань Новомосковськ, а також пристані не загального використання по відвантаженню щебеневої продукції, вивантаженню піску. Основна номенклатура вантажів, що переробляються в порту, складається з вугілля, піску, металів, щебеню, контейнерів.

Довжина пристаней загального призначення складає 1924 м., на яких встановлене 24 портових крани, загальною вантажопідйомністю 265 т. Незважаючи на


Сторінки: 1 2