У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Рослинний світ
8



Рослинний світ

Мета: сформувати знання учнів про основні типи рослинного покриву України; видовий склад рослинності; стан рослинних ресурсів; Червону та Зелену книгу України; закономірності поширення основних типів рослинності в Україні; навчити розпізнавати рослини, занесені до Червоної книги України; рослинні угрупування, занесені до Зеленої книги України; ендемічні і зникаючі види рослин; навчити аналізуй ти карту рослинності України; характеризувати вплив господарської діяльності на рослинний покрив; продовжувати розвивати навички образного, абстрактного та критичного мислення; спонукати учнів до аналізу, синтезу, оцінки; сприяти формуванню екологічної культурі учнів, бережного ставлення до рослинних ресурсів України, розумінні взаємозв'язків між усіма природними компонентами.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: карта рослинності України, зображення й гербарії

рослин.

Опорні та базові поняття: рослинність, флора, лісова, лучна, болотна, степова рослинність, природна рослинність, рослинні ресурси, Червона книга України, Зелена книга України.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Прийом «Мікрофон»

Дайте визначення поняттям: грунт , земельні ресурси. Назвіть грунти, які поширені на території України. Охарактеризуйте найпоширеніші грунти України, називаючи тільки найтиповіші особливості.

Вкажіть на особливості зміни типів грунтів на території Украй з півночі на південь, із заходу на схід. Зробіть висновок щодо чинників, які спричинили таке розміщення грунтів.

IV . Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності

V. Вивчення нового матеріалу

Видовий склад рослин Флора України характеризується значною різноманітністю видового складу . На території України нараховується до 16 тис. видів рослин , в тому числі понад 4 тис. видів вищих дикоростучих рослин . Із покритонасінних найбільше трапляються у нас рослини родини складноцвітих (700 видів),злакових (понад 330 видів ), бобових (близько 300 видів ).

Флора України сформувалася в кінці антропогену, після материкового зледеніння . Протягом попередніх періодів вона зазнала значних змін. Сучасних Рис рослинний покрив нашої країни почав набувати з другої половини мезозойської ери , після виникнення покритонасінних. З початку неогену рослинний світ поступово набуває рис помірної широколистяної зони . Серед видів починають панувати буки , дуби, каштани, горіхові .У другій половині цього геологічного періоду лісова рослинність була поширена майже на всій території України . У видовому складі її переважали: з листяних – береза, дуб, граб, бук, клен, горіх, а з хвойних – ялина , ялиця і болотяний кипарис.

Деякі рослини (тис ягідний, рододендрон жовтий , сосна кедрова) збереглися впродовж кількох геологічних епох і зараз на теренах України. Рослини , які ростуть зараз у деякій невідповідності з сучасними умовами існування , називають реліктовими.

Під впливом господарської діяльності людини сучасний рослинний покрив зазнав значних змін. Скоротилася площа лісів і майже зникла степова рослинність,змінився видовий склад флори .

Тепер у межах України росте понад 400 видів культурних рослин, а також декоративних ,завезених з інших країн(Тополя пірамідальна , біла акація , дуб червоний , бузок садовий).

Основними типами рослинності в Україні тепер є лісова , степова , лучна , болотна. На рівнинній території України у поширенні рослинних угрупувань добре виражена широтна зональність . У Карпатах і Кримських горах виражена висотна поясність у поширенні рослинності . У нижньому поясі проростають широколистяні ліси , що з висотою переходять у хвойні, чагарникові криволісся та гірські луки .

Ліси

Лісами вкрито понад 17% території України . Нараховується в них понад 200 видів дерев і чагарників . Найбільш поширені : сосна ,ялина , смерека , модрина , бук , дуб, граб, липа , клен, вільха , береза , тополя .

У межах України найбільш поширеної на Поліссі сосни звичайної , в Українських Карпатах росте сосна гірська , або жереп, зрідка трапляються ділянки сосни кедрової та європейської . Яли європейська трапляється рідше. Тільки в Карпатах вона займає значні площі ,проростаючи поруч з буком та ялицею. Тут же місцями можна зустріти й модрина.

Однією з основних листяних порід території Українських Карпат , західних районів Поділля і Волині є бук європейський . В гірському КРИМУ НА ВИСОТАХ 500-1300 м.,росте дуб таврійський.

У ЛІСАХ України Поширені три види дуба ( черешчатий , скельний,пухнастий), явір гостролистий , польовий ,татарський , а також по кілька видів лип, в'язів , тополь, вільх , верб.

Степи

Із загальної площі території України , де збереглися природна і вторинна дикоросла флора , степова рослинність трапляється тільки на схилах балок у передгір’ї Криму , на піщаних косах Азовського – Чорноморського узбережжя ,а також у заповідниках (Асканія - Нова, Хомутівський степ ). У лісостеповій зоні розвинулися лучні степи , де росте ковила, типчак , тонконіг вузьколистий , а також конюшина , шавлія лучна . Уздовж Азово-Чорноморського узбережжя простяглися полиново - злакові степи . В травостої домінують типчак борознистий , житняк , полин.

Степові рослини по різному пристосовуються до високої температури і сухості. Такі рослини називають – ксерофітами. Ефемери ж- це однорічні рослини з періодом вегетації ,які встигають завершити цикл розвитку у вологий період року напровесні ..

Болотяна рослинність

Болота України багаті на органічні речовини , мінеральні ресурси ,мул. Домінуючими тут являються Трав'яні і трав'яно-мохові угрупування. У видовому складі переважають осоки, очерет, рогіз, хвощ річковий .

На Поліських бо лотах з добре розвинутими торфовим горизонтом ростуть сосни , берези . У рослинному покриві карпатських боліт типовими видами є низькорослі сосна і ялина , журавлина.

Луки

Лучна флора тісно пов’язана з трав'яно-лісовою та болотяною . Залежно від місцезнаходження луки можуть бути заплавні


Сторінки: 1 2