У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Чехія
6



Міністерство освіти і науки України

Творча робота

на тему:

ЧЕХІЯ

Зміст

1.Загальні відомості про Чехію.

2.

 

Площа: 78 864 кв. км

Населення:10293 тис. чол.

Столиця: Прага(1179 тис. чол.)

Oсновні мови: чеська, моравська

Oсновнi релiriї: католицизм

Грошова одиниця: чеська крона

Oсновні експортнi товари: промисловi то-вари

Державний устрiй: республiка

Чеxiя - невелика гориста країна в Європi. Народ i мicтa молодої Чеської республiки мають довгу й величиу iсторiю.

1 сiчня 1993 р. колишня федеративна республiка Чехословаччина роздiлилася на двi новi держави: Чехiю i Сло-ваччину. Чехiя - бiльша за розмi-рами, бiльше населена й iндустрiалi-зованiша з двох країн. Фактично це найiндустрiалiзованiша країна з ycix ко-лишнiх соцiалicтичних держав Центральної Європи. Країна не мaє виходу до моря і лежить за 322 км вiд Адрiатичного моря та за 326 км вiд Балтiйського. Вана межує з чотирма державами: Нiмеччиною на заходi та пiвночi, Польщею на пiвночi та сходi, Австрiєю на пiвднi i Словаччиною на пiв-денному сходi. Бiльша частина кордонiв Чехії проходить по горах, зокрема Карпа-тами, якi вiддiляють Чехiю вiд Словаччини, i Судетами, що пролягають захiднiше мicтa Острави майже протягам усього кордону з Польщею. 3начну площу країни всерединi цього кiльця невисоких гip займає велике плато, вiдоме як Богемський масив.

Країна подiлена на два регiони: схiднiше лежить Моравiя, а захiднiше - Богемiя (або власне Чехiя).

Клiмат у Чехії вологий, континентальний, там невiдчувається зм’якшуюча дiя океанiчних повiтряних мас. Тому зими в Чехії холоднiшi, а лiто теплiше, нiж в iнших європейських кpaїнax на тiй самiй широтi. Схiднi вiтри з Сибiру взимку приносять морози. У горах випадають гyстi снiгопади. Трохи менше двох третин країни покривають лicи, пере-важно з ялин, сосон i букiв. У 2001 р. вони дали 14 млн. кубометрiв деревини. Сiльське господарство ведеться сучасними методами, найпоширенiшi зерновi культури i корене-плоди. У 1999 р. в Kpaїнi було 30 тис. кв. км оброблюваних угiдь.

3авдяки великим родовищам вугiл-ля, резервам мiдi, свинцю i цинку, i центральному положенню країни в Європi чехи бiльше столiття розви-вали важку промисловicть. Пicля здобуття економiчної незалежностi в 1993 р. з'ясувалося, що багато з чеських галузей застарiли й неефе-ктивнi - не конкурентоспроможнi на світовому ринку. Уряди Чеxii, що змiнювали один одного, витрачали великi кошти i видiляли позики на модернiзацiю економiки. Iноземнi компанії охоче вкладали iнвестиції, якi упроваджувалися завдяки висо-кiй квалiфiкації чеських робiтникiв i стабiльностi держави. Найбiльша галузь Чехії- машинобудування, за нею йдуть: харчова промисловicть, електронiка, хiмiчна, гумова промис-ловicть, виробництво азбесту, чавуну i сталi. Найбiльший торговий партнер країни -Нiмеччина, на її частку в 2001 р. припадало 40% чеського експорту i 27% iмпорту.

Чеська республiка icнує трохи бiльше десятилiття, а Чехословаччина - країна, зi складу якої вона видiлилася - виникла лише в 1918 р. Проте чехи живуть на тери-торії країни вже пiвтори тисячi pоків. Сучасна столиця Чехії Прага, була великим європейським містом у XIV ст. i процвiтала як центр культури, мистецтва та науки понад 500 pоків. Бiльшicть старих будiвель Праги та міське планування пережили численнi конфлiкти, зокрема двi cвітовi вiйни i радянську окупацiю. Це одна з найкрасивi-ших столиць Європи i великий туристичний центр. 3авдяки розвитку iндустрії туриз-му Чехiю щорiчно вiдвiдує майже 6 млн іноземних туристiв.