У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Курсова робота на тему :

Озера їх походження і гідрологічний режим.

Зміст:

Вступ………………………………………………………….3

Розділ I. Походження озер………………………….………4

1.1. Типи озер……………………………………..4

Розділ II. Водний режим озер……………………………...7

2.1. Рівняння водного балансу озера…………..7

2.2.Тепловий і льодовий режими……………….8

Розділ III. Динамічні явища в озерах…..…………………9

3.1. Біологічні процеси в озерах…………………9

3.2.Наноси та донні відклади…………………….10

3.3.Водні маси……………………….……………...11

Розділ IV. Основні характеристики водосховищ…………14

4.1Призначення водосховищ та їх типи………...14

4.2. Основні складові об’єму і нормативні рівні

водосховищ …..…………………………………17

Висновки………………………………………………………..21

Список використаних і рекомендованих джерел…………26

Вступ

Озера - заповнені водою улоговини або западини земної поверхні, що не мають безпосереднього сполучення з морем (океаном) і відрізняються уповільненим водообміном.

 

Актуальність даної теми полягає у вивченні умов розташування, механізмів утворення озер їх взаємодію з атмосферою, гідросферою, літосферою.

Об’ктом дослідження є озера, закономірності їх розташування по території суші, вплив на світове забезпечення водними ресурсами і географічну обстановку гідросфери.

Предметом дослідження є чинники які вплинули на формування саме такої озерної системи.

Метою дослідження є вивчити умови утворення озер від найдавніших часів в цілому,а також типи озер та інші характеристики.

Розділ I. Походження озер

1.1.Типи озер

Озера - заповнені водою улоговини або западини земної поверхні, що не мають безпосереднього сполучення з морем (океаном) і відрізняються уповільненим водообміном.

У розвитку озера можна виділити три фази:

а) озеро зберігає свою улоговину майже незмінною, існуючі відклади ще не мають помітного впливу на його ложе;

б) утворюється берегова відмілина, з’являються дельти в місцях впадіння річок, розвивається водна рослинність;

в) нерівності улоговини згладжені відкладами наносів, за рахунок продуктів руйнування берегів і підкосів дельт розширюється берегова відмілина, зменшується глибина, рослинність поширюється майже по всій поверхні озера.

У подальшому озеро перетворюється у мілку водойму з розповсюдженим розвитком рослинності, яка з підводної частини переходить у надводну і перетворює озеро в болото.

За походженням озера можуть бути:

 

Ш Загатними;

Ш Улоговинними

Ш Змішаними.

Загатні озера утворюються внаслідок перекриття долини річки обвалом, наносами, уламковим матеріалом льодовика, що відступає.

Улоговинні озера в залежності від умов і причин утворення улоговини можуть бути тектонічними, вулканічними, дефляційними, льодовиковими, карстовими та термокарстовими.

У тектонічних озер улоговини утворились в результаті тектонічних процесів (різких змін у земній корі), наприклад, при землетрусах. Тектонічні озера бувають дуже глибокими (Байкал, Севан, Іссик-Куль та ін.).

Вулканічні озера з’являються під дією вулканічних сил, наприклад, Курильське озеро, Кроноцьке та ін.

Дефляційні озера утворюються в результаті видування гірських порід вітром і в пониженнях між барханами та дюнами. Їхні улоговини звичайно неглибокі.

Льодовикові озера являються результатом дії льодовиків, що покривали колись величезні площі на континентах. Прикладом таких озер може бути Силтран (рис. 1) на Північному Кавказі.

 

Рис. 1. Озеро Силтран. Балкарія. Північний Кавказ. Експедиція ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

Карстові озера - це результат хімічної діяльності підземних і поверхневих вод. Ці озера зустрічаються в басейнах р. Північної Двіни, Ками, на Волзько-Онезькому вододілі та ін.

Термокарстові озера виникають в результаті заповнення водою заглиблень на поверхні землі, що утворюються в районах вічної мерзлоти в результаті танення підземних пластів або лінз льоду. Такі озера поширені на території Якутії.

Змішані озера утворюються від спільного впливу різних причин. Наприклад, озерна улоговина тектонічного походження піддавалась дії льодовиків, що вплинули на її формування (Ладозьке та Онезьке озера). Улоговина озера загатного типу може бути підготовлена процесами вивітрювання, діяльністю поверхневих і підземних вод.

Озера діляться на дві категорії:

Ш стічні

Ш безстічні

Стічні озера характеризуються тим, що поверхневі та підземні води, що надходять до них, витрачаються на живлення річок, що з них витікають, а також на випаровування та фільтрацію. Стічні озера можуть мати стік на протязі року або лише в період найбільшого притоку (тимчасові стічні озера).

В окремих випадках, коли одна із стікаючих в озеро річок по водності того ж порядку, що й річка, що витікає з нього, озеро називається проточним. Річки, що витікають з озер, мають менші амплітуди коливань рівнів і витрат. Озера служать природним регулятором режиму річок, що з них витікають.

Безстічні озера витрачають води, що в них поступають, на випаровування і на просочування в ґрунт.По складу води озер поділяються на прісні та солоні, або мінеральні. Стічні озера, як правило, бувають прісними. В безстічних озерах відбувається випаровування чистої води, а солі залишаються в них. Тому вода в безстічному озері безперервно мінералізується (засолюється), і тим швидше, чим більша концентрація солей у стікаючих в озеро водах.

Розділ II. Водний режим озер

2.1.Рівняння водного балансу.

Водний баланс озера, тобто співвідношення притоку і витрат води, можна представити у вигляді:

упр. пов. + у’пр. підз. + k + х - (уст.пов. + у’ст.підз. + Е) = DН,

де упр. пов. + у’пр. підз. - поверхневий і підземний притік в озеро;

k - конденсація водяної пари над поверхнею озера;

х - опади на поверхню озера;

уст.пов. + у’ст.підз. - поверхневий і підземний стік із озера;

Е - випаровування з поверхні води;

DН - акумуляція води в озері.

Всі члени рівняння водного балансу у цій формулі виражені у вигляді шару води.

Можна написати рівняння водного балансу, виражаючи всі його елементи в об’ємах; тоді в правій частині рівняння буде записано приріст об’єму DV. Якщо записати прибуткову частину рівняння водного балансу через Vлр.(притік), а видаткову через Vв. (витік), рівняння буде мати вигляд:

Vлр -. Vв. = DV.

Це співвідношення показує, що притік води дорівнює відтоку при DV > 0 (рівень підвищується), притік в озеро більше видатку води Vлр >. Vв. Коли DV < 0 (рівень води знижується), притік води в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7